Un oficial de rang înalt din Coreea de Nord a cerut azil politic în Occident
Ambasadorul interimar al Coreei de Nord în Italia, Jo Song-gil, a solicitat azil pentru el și famailia sa într-o țară occidentală, gest ce constituie o dezertare majoră pentru regimul de la Phenian.
„El a cerut azil la începutul lunii trecute", a afirmat o sursă diplomatică de la Seul, citată de ziarul sud-coreean JoongAng Ilbo, potrivit AFP.
Astfel, cazul diplomatului constituie o problemă pentru autorităţile italiene care, totuşi, „îl protejează într-un loc sigur".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Aceasta ar fi o dezertare foarte importantă ca cea din anul 2016 a fostului număr doi al ambasadei Coreei de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-Ho, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi din Coreea de Nord care au dezertat în ultimii ani.
Jo Song-gil, 48 de ani, a asigurat interimatul din octombrie 2017, când Italia a cerut ambasadorului desemnat al Coreii de Nord, Mun Jong-Nam, care nu era încă acreditat pe deplin, să părăsească ţara în semn de protest împotriva lansărilor de rachete şi a testelor nucleare efectuate de Phenian.
Dl Jo este „cunoscut ca fiind fiul sau un ginerele unuia dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului de la Phenian'', a precizat JoongAng citând un expert neidentificat.
Reacția autorităților de la Roma
Italia nu este la curent cu vreo solicitare de azil din partea unui înalt diplomat nord-coreean, Jo Song-gil, până de curând ambasador la Roma şi care ar fi dispărut din noiembrie, a spus o sursă apropiată de Ministerul de Externe de la Roma, potrivit AFP şi Reuters.
„Nu avem cunoştinţă" de o astfel de cerere de azil, a declarat sursa, precizând că ministerul nu a primit din partea Phenianului decât o solicitare de "înlocuire" a acestui diplomat nord-coreean aflat la post la Roma.
„A fost o procedură perfect normală", a adăugat sursa.
Majoritatea diplomaţilor nord-coreeni trebuie în general să lase în ţară membri ai familiilor lor, adesea copiii, pentru a nu dezerta atunci când sunt detaşaţi în străinătate.
Jo Song-gil, totuşi, a sosit la Roma în mai 2015 împreună cu soţia şi copiii, ceea ce sugerează că ar putea proveni dintr-o familie privilegiată, notează ziarul citat, menţionând că motivele acestei dezertări nu sunt cunoscute.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: coreea de nord, diplomatie, azil politic,
Dată publicare:
03-01-2019 07:26