Un oficial de rang înalt din Coreea de Nord a cerut azil politic în Occident

Ultima actualizare: 03-01-2019 12:23
kim jong-un
Rodong Sinmun

Ambasadorul interimar al Coreei de Nord în Italia, Jo Song-gil, a solicitat azil pentru el și famailia sa într-o țară occidentală, gest ce constituie o dezertare majoră pentru regimul de la Phenian.

„El a cerut azil la începutul lunii trecute", a afirmat o sursă diplomatică de la Seul, citată de ziarul sud-coreean JoongAng Ilbo, potrivit AFP.

Astfel, cazul diplomatului constituie o problemă pentru autorităţile italiene care, totuşi, „îl protejează într-un loc sigur".

Aceasta ar fi o dezertare foarte importantă ca cea din anul 2016 a fostului număr doi al ambasadei Coreei de Nord în Marea Britanie, Thae Yong-Ho, unul dintre cei mai înalţi diplomaţi din Coreea de Nord care au dezertat în ultimii ani.

Jo Song-gil, 48 de ani, a asigurat interimatul din octombrie 2017, când Italia a cerut ambasadorului desemnat al Coreii de Nord, Mun Jong-Nam, care nu era încă acreditat pe deplin, să părăsească ţara în semn de protest împotriva lansărilor de rachete şi a testelor nucleare efectuate de Phenian.

Dl Jo este „cunoscut ca fiind fiul sau un ginerele unuia dintre cei mai înalţi oficiali ai regimului de la Phenian'', a precizat JoongAng citând un expert neidentificat.

Reacția autorităților de la Roma

Italia nu este la curent cu vreo solicitare de azil din partea unui înalt diplomat nord-coreean, Jo Song-gil, până de curând ambasador la Roma şi care ar fi dispărut din noiembrie, a spus o sursă apropiată de Ministerul de Externe de la Roma, potrivit AFP şi Reuters.

„Nu avem cunoştinţă" de o astfel de cerere de azil, a declarat sursa, precizând că ministerul nu a primit din partea Phenianului decât o solicitare de "înlocuire" a acestui diplomat nord-coreean aflat la post la Roma.

„A fost o procedură perfect normală", a adăugat sursa. 

Majoritatea diplomaţilor nord-coreeni trebuie în general să lase în ţară membri ai familiilor lor, adesea copiii, pentru a nu dezerta atunci când sunt detaşaţi în străinătate.

Jo Song-gil, totuşi, a sosit la Roma în mai 2015 împreună cu soţia şi copiii, ceea ce sugerează că ar putea proveni dintr-o familie privilegiată, notează ziarul citat, menţionând că motivele acestei dezertări nu sunt cunoscute.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO