Un nou ambasador rus în Statele Unite se află în drum către Washington. Cine este Aleksandr Darciev

Un nou ambasador rus în Statele Unite, Aleksandr Darciev, se află în drum către Washington, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă TASS, care este controlată de Kremlin.
Ambasadorul ajunge în Statele Unite la o zi după acordul Trump-Putin între Rusia şi Ucraina privind oprirea ostilităţilor la Marea Neagră, în plină apropiere impulsionată de către preşedinţii rus Vladimir Putin şi american Donald Trump în Războiul din Ucraina, relatează AFP, potrivit News.ro.
”Ambasadorul a plecat în Statele Unite”, a precizat o sursă Tass.
Kremlinul a avertizat marţi că acordul privind Marea Neagră nu va putea să intre în vigoare decât ”după” ”ridicarea” restricţiilor impuse de Occident comerţului cu cereale şi îngrăşăminte ruseşti, o condiţie care nu pare să fie îndeplinită şi care ar putea să aducă un câştig de timp armatei ruse, aflată în poziţie favorabilă pe front.
Cine este Aleksandr Darciev
Aleksandr Darciev, în vârstă de 64 de ani, a fost numit în 2021 director al Departamentului America de Nord de la Ministerul rus de Externe, iar apoi a fost însărcinat, la începutul lui 2025, cu întreaga zonă a Atlanticului de Nord - Regatul Unit, Irlanda, Canada şi Statele Unite.
Anterior a fost ambasador în Canada (2014-2021).
El îl înlocuieşte pe Anatoli Antonov, un diplomat experimentat care a lăsat postul vacant în octombrie 2024, în toiul unor tensiuni între Moscova şi administraţia lui Joe Biden pe tema Războiului din Ucraina.
Aleksandr Darciev, care vorbeşte curent engelză şi franceză potrivit ministerului, a lucrat la Ambasada Rusie la Washington în calitate de consilier, din 2005 şi până în 2010.
De la primul apel telefonic între Vladimir Putin şi Donald Trump, la 12 februarie, ruşii şi americanii au anunţat că vor să-şi reia relaţiile bilaterale, o răzgândire bruscă după ani de tensiuni extreme.
Locatarul Casei Albe, care a declarat că se poziţionează ”la mijloc” între Rusia şi Ucraina, a reluat de atunci mai multe puncte ale propagandei şi minciunilor Kremlinului şi laudă o posibilă cooperare economică a Statelor Unite cu Rusia.
La sfârşitul lui februarie, delegaţii ruse şi americane s-au întâlnit la istanbul şi au restabilit o funcţionare normală a ambasadelor şi consulatelor, în urma unor valuri de expulzări de reprezentanţi ai misiunilor misiunilor diplomatice respective ale celor două puteri, în decurs de mai mulţi ani.