Cum obține Moscova tot ce își dorește în Ucraina, la negocierile cu SUA. „Arta rusească a negocierii”

Kremlinul își forțează avantajul în fața unei Case Albe care este nerăbdătoare să demonstreze că Donald Trump este singurul lider care poate aduce pacea în războiul din Ucraina, arată o analiză The Guardian.
La prima vedere, acordul convenit marți de negociatorii americani în Arabia Saudită oferă Kremlinului concesii peste concesii, lăsând observatorii să se întrebe dacă Rusia a dat ceva pentru a obține prima sa ofertă de reducere a sancțiunilor de la începutul războiului, subliniază The Guardian.
Rusia și Ucraina au convenit asupra unui moratoriu privind atacarea reciprocă a navelor în Marea Neagră - un teatru de război în care utilizarea de către Ucraina a dronelor maritime și a unităților de operațiuni speciale i-a pus pe ruși în defensivă, reținând în mare parte flota rusă aproape de țărm.
Alegeri 2025
23:04
Nicușor Dan susține că doar 4 candidați au șanse să câștige. „Nu trebuie să dăm atâta importanţă candidaturii dumneavoastră”
22:52
Daniel Funeriu propune creșterea cheltuielilor pentru Apărare la 3,5% din PIB. „România trebuie să poată să se apere singură”
22:38
Ce ar face fostul șef SIE Silviu Predoiu dacă americanii ar vrea să aducă în România bombe nucleare tactice
21:07
Răspunsul Elenei Lasconi, întrebată dacă ar fi de acord ca Benjamin Netanyahu să fie arestat dacă ar veni în România
Însă comunicatul Casei Albe cu privire la acord nu a inclus și condițiile puse de ruși. În contrast, Kremlinul a subliniat că va pune în aplicare încetarea focului din Marea Neagră numai după ce SUA va acorda o reducere a sancțiunilor asupra produselor agricole și a îngrășămintelor rusești, precum și retragerea de la tranzacționare a unei importante bănci de stat, Rosselkhozbank, care deservește industria agricolă rusă.
Reducerea sancțiunilor asupra economiei ruse, la schimb cu un armistițiu în Marea Neagră
Aceasta ar fi prima reducere semnificativă a sancțiunilor impuse Rusiei de la începutul războiului și indică faptul că Moscova va căuta un preț dublu pentru a-și opri războiul împotriva Ucrainei: concesii politice și militare din partea Ucrainei, precum și o ieșire din izolarea internațională care a început după invazia sa la scară largă din 2022. Publicația britanică notează că,se pare că administrația Trump este dispusă să facă aceste concesii.
„Arta rusească a negocierilor„ constă în a vinde americanilor cererile Rusiei ca fiind concesii rusești, iar apoi să le ceară o reducere a sancțiunilor”, a scris Dr. Janis Kluge, un cercetător care sestudiază economia rusă la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate, un thinktank. „Cerința aici este ca Ucraina să nu mai aibă voie să atace navele de război rusești, iar Rusia să poată inspecta navele ucrainene.”
Orice reducere a sancțiunilor împotriva Rusiei este dependentă de disponibilitatea Europei de a lua măsuri similare, dar acordul de marți reflectă totuși o reorientare serioasă a diplomației în războiul din Ucraina și lasă Europa mai izolată în ceea ce privește reținerea Rusiei.
Ucraina s-a opus oricărei reduceri a sancțiunilor împotriva Kremlinului, iar Volodimir Zelenski a declarat că îl consideră drept o „slăbire a poziției noastre și o relaxare a sancțiunilor” împotriva Rusiei, o poziție care nu este compatibilă cu o „încetare necondiționată a focului” împotriva infrastructurii energetice și pe mare.
Sursa: The Guardian
Etichete: Rusia, Ucraina, donald trump, vladimir putin,
Dată publicare:
26-03-2025 10:01