Un "mesaj" personal al lui Lukașenko a fost transmis secretarului general al ONU
Reprezentantul permanent al Belarusului la ONU, Valentin Rybakov, i-a înmânat, în cadrul unei întâlniri cu secretarul general Antonio Guterres (foto dreapta), un "mesaj" personal din partea președintelui Aleksandr Lukașenko (foto stânga).
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acest lucru a fost comunicat, vineri, de serviciul de presă al Ministerului de Externe din Belarus, relatează European Truth, citată de pravda.com.ua.
În comunicat se precizează că părțile au discutat despre problema securității alimentare în lume, pe fondul sancțiunilor și al tensiunilor geopolitice.
Conținutul mesajului lui Lukașenko către secretarul general al ONU nu a fost, însă, dezvăluit.
SUA ar lua în considerare suspendarea sancțiunilor împotriva Belarusului
Întâlnirea a avut loc în contextul în care presa a relatat că Statele Unite iau în considerare suspendarea sancțiunilor împotriva Belarusului pentru a-l convinge pe președintele Lukașenko să accepte să permită exporturile de cereale din Ucraina prin intermediul căilor ferate belaruse către porturile baltice.
Potrivit The Wall Street Journal, Guterres și Statele Unite ar fi discutat despre o rută pentru exportul de produse agricole din Ucraina prin Belarus către Klaipeda, Lituania, ca fiind cea mai convenabilă alternativă la ruta tradițională prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Pentru a-l face interesat pe Lukașenko să abordeze această problemă, se ia în considerare o suspendare de șase luni a sancțiunilor împotriva companiilor de stat din Belarus care dețin îngrășăminte minerale, impuse în 2021 pentru represiunea din interiorul țării și pentru provocarea de către Lukașenko a unei crize artificiale a migrației.
ONU avertizează în privința unei crize alimentare
Pe de altă parte, oficialii ONU atrag atenţia asupra riscului apariției unei crize alimentare, pentru că grânele ucrainene nu pot fie exportate.
David Beasley, director executiv Programul alimentar mondial: „Eșecul deblocării porturilor din regiunea Odesa va fi o declarație de război adresată securității alimentare a planetei și va duce la foamete, destabilizare și migrație în masă în toată lumea”.
În silozurile ucrainene sunt, în acest moment, aproximativ 22 de milioane de tone de grâu. Iar Statele Unite caută soluții pentru a le scoate din Ucraina pe trasee alternative, dacă Rusia nu le va permite navelor ucrainene să iasă din porturi.
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Federația Rusă susține, în mod fals, că sancțiunile impuse de comunitatea internațională sunt de vină pentru înrăutățirea crizei alimentare. Nu sancțiunile blochează porturile de la Marea Neagră sau navele încărcate cu alimente, nici nu distrug drumurile și căile ferate ucrainene. Rusia face asta”.