Război în Ucraina, ziua 86. Rusia susține că a preluat controlul deplin asupra uzinei Azovstal

S-au dat încă lupte grele în subteranele uzinei Azovstal, deși rușii spun că cei mai mulți apărători din Mariupol s-au predat. Iar în Donbas, armata Rusiei câștigă teren.

ȘtirileProTV.ro v-au prezentat, vineri, în format LIVE TEXT, cele mai importante evenimente cu privire la războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

SUMAR

20-05-2022 22:15

Rusia susține că a preluat controlul deplin asupra uzinei Azovstal

Ministerul rus al Apărării a confirmat, vineri, că forțele sale militare au obținut controlul total asupra uzinei siderurgice Azovstal din orașul ucrainean Mariupol.

Potrivit presei ruse, trupele de la Kiev au depus armele după mai multe săptămâni în care au ținut piept uzinei. Uzina metalurgică se prezintă ca fiind una dintre cele mai mari din Ucraina, cu numeroase tuneluri și buncăre capabile să protejeze oamenii împotriva atacurilor nucleare, precizează baha.com.

Într-o declarație, ministerul a spus: "Teritoriul uzinei metalurgice Azovstal a fost complet eliberat".

Rușii spun că grupul care s-a "predat" era format din 531 de persoane soldați ucraineri.

20-05-2022 22:07

Consilierul lui Zelenski: Vom face totul pentru a nu-i dezamăgi pe oamenii noștri

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a promis că "vom face totul pentru a nu ne dezamăgi poporul".

Într-un mesaj pe Twitter, Mykhailo Podolyak a scris: "În fiecare zi primesc zeci de mesaje de la oameni care și-au pierdut pe cei dragi, casa.

De la cei ale căror rude au fost capturate sau deportate în Rusia. Ucraina va învinge întunericul, dar plătește un preț teribil. Vom face totul pentru a nu ne dezamăgi poporul nostru".

Săptămâna aceasta, Podolyak, care a fost implicat în mai multe runde de discuții cu Rusia, a declarat că Ucraina nu va accepta nicio încetare a focului până când toate trupele rusești nu se vor retrage.

Comentariile au reflectat o poziție din ce în ce mai încrezătoare adoptată de Ucraina, ale cărei trupe au luptat împotriva ofensivei rusești până la un impas efectiv, potrivit Sky News.

20-05-2022 21:00

Rusia ar putea elimina limitele de vârstă pentru soldați pentru a consolida forța de invazie din Ucraina

Oficiali ruși de rang înalt au propus o nouă lege care ar elimina limitele de vârstă pentru soldații cu contract militar, într-un alt semn că țara se confruntă cu un deficit de infanterie pentru a-și continua ofensiva în Ucraina.

Doi membri ai partidului de guvernământ Rusia Unită, care au introdus legea, au declarat că această măsură ar permite armatei să utilizeze abilitățile profesioniștilor mai în vârstă.

"Pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, operarea armelor și a echipamentelor militare, sunt necesari specialiști de înaltă calificare profesională. Experiența arată că aceștia devin astfel la vârsta de 40-45 de ani", a declarat acesta.

În prezent, rușii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani și străinii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani pot încheia un prim contract cu armata.

Parlamentarii au adăugat că legislația propusă va facilita, de asemenea, recrutarea de medici civili, ingineri și specialiști în operațiuni și comunicații, potrivit The Guardian.

20-05-2022 20:36

Zelenski vrea să reconstruiască cel mai mare avion din lume, după ce primul a fost distrus de Rusia

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că dorește să înlocuiască cel mai mare avion din lume, după ce a fost distrus de forțele rusești în timpul invaziei acestora în Ucraina, potrivit The Kyiv Independent, citată de Sky News.

Avionul ucrainean Antonov An-225 Mriya, denumit "Mriya" (n. trad. - "vis"), a fost distrus la începutul acestui an, când trupele rusești au intrat în țară.

Aeronava, concepută de inginerii sovietici, fusese staționată pe aeroportul Hostomel, la nord-vest de Kiev, când a fost atacată de "ocupanții ruși", potrivit oficialilor ucraineni.

Acum, liderul ucrainean ar fi declarat că vrea să construiască un al doilea Antonov An-225 Mriya pentru a "comemora toți piloții ucraineni uciși în războiul din Rusia", a declarat reporterul din domeniul apărării Illia Ponomarenko.

Avionul ucrainean a fost singura aeronavă de acest tip din lume și a fost folosit în primele zile ale pandemiei pentru a transporta echipamente medicale în întreaga lume.

20-05-2022 20:31

SUA acuză Rusia că a blocat intenționat aprovizionarea cu alimente a lumii

Statele Unite au acuzat Rusia că a ținut ostatică aprovizionarea cu alimente a lumii în timpul crizei din Ucraina, pe fondul temerilor tot mai mari de foamete în țările în curs de dezvoltare.

Luând cuvântul la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Rusiei să ridice blocada porturilor ucrainene din Marea Neagră și să permită fluxul de alimente și îngrășăminte în întreaga lume, informează The Guardian.

20-05-2022 20:23

Gazprom confirmă că va întrerupe livrările de gaze către Finlanda

Compania energetică de stat finlandeză Gasum a declarat că Rusia va întrerupe furnizarea de gaze naturale către Finlanda după ce țara a refuzat să plătească gazul rusesc în ruble.

Acum, gigantul rus Gazprom a confirmat că va suspenda vânzările de gaze către Finlanda începând de sâmbătă, când expiră contractul de furnizare existent între cele două țări.

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat că intenționează să discute cu Gazprom despre posibilitatea de a crește livrările de gaze naturale lichefiate către Kaliningrad, a relatat agenția rusă de știri Interfax, citată de BBC.

Kaliningrad este un teritoriu rusesc plasat între Lituania și Polonia - ambele țări fiind membre NATO.

20-05-2022 20:21

Germania semnează un parteneriat energetic cu Qatar pentru a se distanța de gazul rusesc

Germania și Qatar au convenit, vineri, asupra unui parteneriat în domeniul energiei, prin care Doha ar putea începe să furnizeze gaze naturale lichefiate (GNL) Berlinului în 2024.

Qatar va deveni un element-cheie în viitoarea strategie energetică a Germaniei pentru a se diversifica de la gazul rusesc, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul unei conferințe de presă comune cu emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani, la Berlin.

"Problema securității energetice joacă un rol important pentru noi. Germania își va dezvolta infrastructura pentru a fi în măsură să importe gaz lichefiat pe navă", a declarat Scholz.

"Este un pas mare, iar Qatar joacă un rol important în strategia noastră", a adăugat liderul german.

Emirul Qatarului a declarat jurnaliștilor prezenți la conferința de presă că speră ca țara sa să înceapă să furnizeze gaze naturale lichefiate Germaniei în 2024, notează CNN.

20-05-2022 19:42

Germania va livra primele 15 tancuri Gepard Ucrainei în luna iulie

Ministrul german al Apărării a confirmat că țara va livra 15 tancuri Gepard Ucrainei în luna iulie.

Christine Lambrecht a fost de acord cu această măsură în cadrul unei discuții cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina continuă.

Potrivit unei surse guvernamentale, tancurile Gepard vor fi livrate cu muniție "suficientă".

În aprilie, Germania a anunțat că va furniza pentru prima dată Ucrainei arme grele, și anume tancuri de apărare antiaeriană Gepard, după ce criticii au acuzat Berlinul că trage de timp în ceea ce privește livrările de arme grele către Kiev.

De atunci, Germania a promis, de asemenea, șapte obuziere autopropulsate Kievului și a început să antreneze trupele ucrainene pe aceste arme, notează Sky News.

20-05-2022 18:38

Șapte răniți în urma unor explozii în Harkov, potrivit unor rapoarte

Șapte persoane au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești în orașul Lozova, în regiunea ucraineană Harkov, potrivit unor informații citate de Sky News.

Imaginile arată coloane groase de fum care se ridică în aer după ce racheta a lovit o clădire din regiune.

Forțele ucrainene continuă să elibereze regiunea Harkov, la est de Kiev, în timp ce forțele rusești încearcă să exercite și mai multă presiune în Donbas.

20-05-2022 18:32

Trupele rusești ar fi tras asupra unei școli unde se adăposteau peste 200 de copii

Trei persoane au fost ucise după ce forțele rusești au tras asupra unei școli din orașul Severodonețk din estul Ucrainei, relatează postul de televiziune ucrainean Hromadske.

Citându-l pe șeful administrației regionale de stat din Luhansk, Serhiy Haidai, Hromadske afirmă că peste 200 de copii se adăposteau în școală când trupele au deschis focul.

Poliția din Luhansk încearcă acum să transporte oamenii într-un alt adăpost.

Oleksandr Stryuk, șeful administrației militare din Severodonetsk, a declarat pentru radiodifuzor că spitalul din oraș continuă să funcționeze, notează Sky News.

20-05-2022 18:18

Rusia va întrerupe livrările de gaze către Finlanda

Rusia va întrerupe furnizarea de gaze naturale către Finlanda, a anunțat compania energetică de stat finlandeză Gasum, după ce țara nordică a refuzat să plătească pentru livrările sale în ruble.

Luna trecută, Rusia a cerut țărilor europene să plătească pentru livrările de gaze rusești în ruble, din cauza sancțiunilor impuse din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

De asemenea, mișcarea vine în urma unui anunț potrivit căruia Finlanda va solicita aderarea la NATO.

Gasum a declarat că mișcarea este "regretabilă", dar a precizat că nu va exista nicio întrerupere pentru clienți. Contractul de furnizare se va încheia sâmbătă, a adăugat acesta.

În pofida conflictului din Ucraina, Rusia continuă să furnizeze gaze multor țări europene.

Finlanda importă cea mai mare parte a gazului său din Rusia, dar gazul reprezintă mai puțin de o zecime din consumul de energie al țării, informează BBC.

20-05-2022 18:09

Rusia a fost slăbită de război, susține un consilier de politică externă al SUA

Consilierul de politică externă al SUA, Derek Chollet, a declarat pentru BBC, că Rusia este mai slabă acum decât era atunci când a lansat invazia în Ucraina.

Moscova a suferit deja o "înfrângere strategică", spune Chollet. El explică faptul că economia rusă a fost "devastată" de sancțiuni, iar armata sa a fost epuizată.

Pe de altă parte, "Ucraina este astăzi mai puternică și mai aproape de Occident. Și NATO este de asemenea mai puternică. Aici vorbim despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Acest lucru nu se afla pe niciuna dintre listele noastre de 'lucruri de făcut' la Anul Nou", spune Chollet.

20-05-2022 17:03

Putin: Atacurile cibernetice asupra Rusiei sunt în creștere, iar țara își consolidează apărarea

Președintele Vladimir Putin a declarat că numărul de atacuri cibernetice asupra Rusiei din partea unor "structuri de stat" străine a crescut și că Moscova va trebui să își consolideze apărarea cibernetică prin reducerea riscului de a utiliza software și hardware străine.

"Se fac încercări intenționate de a dezactiva resursele de internet ale infrastructurii critice de informații ale Rusiei", a declarat Putin, potrivit Reuters, citată de The Guardian.

20-05-2022 15:56

Lavrov: Rusia este pregătită să discute cu Occidentul

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, vineri, că Rusia este pregătită să discute cu țările occidentale despre "orice fel de afaceri internaționale", cu condiția ca discuțiile să se bazeze pe "respectarea intereselor reciproce", precum și pe respectarea dreptului regiunilor și țărilor de a-și "alege liber partenerii".

Cu toate acestea, Lavrov a mai afirmat că operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a oferit o perspectivă asupra planurilor țărilor occidentale pentru Ucraina. "toate temerile noastre cu privire la ceea ce Occidentul încerca să facă cu Ucraina sunt 100% confirmate", a declarat el, fără a da alte explicații, conform baha.com.

20-05-2022 15:52

G7 mobilizează 19,8 miliarde de dolari pentru Ucraina

Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din cadrul Grupului celor șapte democrații bogate (G7) au declarat că mobilizează 19,8 miliarde de dolari pentru Ucraina și s-au angajat să acorde mai mult sprijin financiar dacă va fi necesar.

Liderii financiari ai Statelor Unite, Canadei, Japoniei, Germaniei, Franței, Italiei și Marii Britanii - G7 - au purtat discuții în Germania pentru a finanța Kievul, care se luptă să respingă invazia Rusiei și rămâne fără bani, potrivit Al Jazeera.

"În 2022, am mobilizat un sprijin bugetar de 19,8 miliarde de dolari, inclusiv 9,5 miliarde de dolari din angajamentele recente ... pentru a ajuta Ucraina să își reducă deficitul de finanțare și să continue să asigure furnizarea de servicii de bază pentru poporul ucrainean", a declarat G7 în comunicatul lor.

20-05-2022 15:48

Comandantul Batalionului Azov: O operațiune este în curs de desfășurare

Într-un scurt mesaj video publicat, joi, de Forțele Armate ale Ucrainei, comandantul Batalionului Azov, Sviatoslav Palamar, a declarat că "o operațiune este în curs de desfășurare". El a adăugat, însă, că nu va dezvălui detaliile.

Săptămâna aceasta, sute de soldați din trupele Azov, care au petrecut săptămâni întregi ascunși în oțelărie, s-au predat forțelor rusești. Rusia spune că peste 1.700 de luptători din uzină s-au predat acum și au fost duși în zonele controlate de Rusia

Batalionul Azov este cea mai frecventă țintă a afirmației Rusiei că luptă împotriva naziștilor din Ucraina.

Regimentul, care a fost înființat ca miliție de voluntari în 2014, dar este acum o unitate a Gărzii Naționale, a avut cândva legături cu extrema dreaptă, informează BBC.

20-05-2022 14:32

Kievul ordonă soldaților din oţelăria Azovstal să înceteze lupta

 Apărătorii din oţelăria Azovstal au primit, de la Kiev, ordinul să înceteze lupta, anunţă comandantul acestor combatanţi, relatează AFP.

”Comandamentul Militar Superior a dat ordin să salvăm viaţa militarilor garnizoanei noastre şi să încetăm să mai apărăm oraşul”, anunţă comandantul Regimentului Azov, una dintre unităţile ucrainene prezente în oţelărie, Denis Prolopenko, conform News.ro. 

Vedeți AICI mesajul comandantului Denis Prolopenki.

Moscova a anunţat vineri că peste 1.900 de militari s-au predat inamicului.

”Naţionaliştii blocaţi în oţelărie au început să se predea. În prezent, 1.908 de persoane au depus armele”, a anunţat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră că cel o parte dintre aceşti luptători nu sunt militari, ci combatanţi neonazişti.

20-05-2022 14:26

Șoigu: Peste 1.900 de soldați din oţelăria Azovstal s-au predat ruşilor

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu anunţă vineri că 1.908 militari ucraineni, baricadaţi de săptămâni în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat, relatează AFP.

”Naţionaliştii blocaţi în oţelăre au început să se predea. În prezent, 1.908 de persoane au depus armele”, anunţă ministrul rus al Apărării.

Aceşti militari s-au baricadat de mai multe săptămâni în galerii subterane ale imensei oţelării Azovstal şi au devenit un sombol internaţional al rezistenţei împotriva invaziei ruse, notează News.ro.

Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră cel o puţin o parte nu sunt militari, ci combatanţi neonazşti.

20-05-2022 12:49

Serghei Șoigu: Amenințările militare dinspre vest cresc în apropierea granițelor Rusiei

Situația în direcția strategică occidentală este caracterizată de creșterea amenințărilor militare în apropierea granițelor Rusiei, a susținut, vineri,  ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, conform Baha News.

El spune că a crescut frecvența zborurilor bombardierelor strategice ale Statelor Unite în Europa. Ministrul rus a punctat că a crescut și prezența în Marea Baltică a navelor americane cu arme cu rachete ghidate.

20-05-2022 12:34

Hackerii pro-ruși au atacat site-urile mai multor instituții și ministere guvernamentale din Italia, a declarat poliția italiană.

Grupul italian de securitate cibernetică Yarix a declarat într-un comunicat că atacul a fost lansat, joi seară, de grupul de hackeri cunoscut sub numele de Killnet, conform The Guardian

Vineri dimineașa, încă nu a fost posibilă accesarea site-urilor web ale ministerului italian de Externe și ale Asociației Naționale a Magistraților.

Un atac similar a avut loc pe 11 mai, iar weekendul trecut poliția a declarat că a dejucat un atac cibernetic asupra ultimelor etape ale concursului de cântece Eurovision de la Torino.

20-05-2022 12:08

 13 civili au murit în ultimele 24 de ore în Lugansk, conform Reuters. 

20-05-2022 12:03

În Energodar, un oraș în nord-vestul regiunii Zaporojie, pompierii locali au organizat o acțiune, în liniște, în sprijinul șefului care a fost capturat. Ocupanții ruși au tras asupra mulțimii, relatează primarul Dmytro Orlov.

20-05-2022 11:33

McDonald's ar fi găsit cumpărător pentru restaurantele din Rusia

McDonald's, care a anunţat că părăseşte definitiv Rusia, din cauza invaziei ruse a Ucrainei, urmează să-şi vândă activităţile în această ţară unui om de afaceri rus, Aleksandr Govor, care operează deja restaurante ale grupului american în Siberia şi care a acceptat să păstreze cei aproximativ 62.000 de angajaţi ai gigantului american în Rusia timp de cel puţin doi ani, relatează AFP.

Aleksandr Govor urmează să primească, în baza unui acord, întregul portofoliu al activelor McDonald's în Rusia, a anunţat joi gigantul american fast-food, care deţine 850 de localuri şi are 62.000 de angajaţi în Rusia, conform News.ro.

Suma tranzacţiei nu a fost comunicată, iar McDonald's nu a precizat dacă meniul va rămâne acelaşi.

Însă numele mărcii va fi schimbat.

Aleksandr Govor a acceptat să păstreze actualii angajaţi timp de cel puţin doi ani, în condiţii echivalente celor de care beneficiază în prezent.

20-05-2022 10:25

Procuratura Generală din Ucraina anunță că 232 de copii au murit în timpul războiului și 427 au fost răniți, dar punctează că cifrele nu includ și numărul copiilor care au murit în zonele ocupate.

20-05-2022 09:55

Pierderile rușilor, conform autorităților din Ucraina: 28.700 de soldați, 1.263 de tancuri, 3.090 vehicule blindate, 204 avioane și 168 de elicoptere, printre altele.

Noi imagini cu execuțiile comise de ruși în Bucea

The News York Times publică noi imagini cu execuțiile comise de ruși în Bucea. Sunt numeroase mărturii și videoclipuri care arată cum parașutiștii ruși au executat cel puțin opt bărbați ucraineni într-o suburbie a Kievului pe 4 martie, acrasta fiind o potențială crimă de război.

20-05-2022 08:45

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 64% până acum în luna mai, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a declarat Ministerul Agriculturii din Ucraina, potrivit Interfax.

20-05-2022 08:10

Rusia va trimite orice petrol respins de ţările europene în Asia şi în alte regiuni, a declarat, joi, vicepremierul rus Alexander Novak, conform Reuters. 

20-05-2022 07:48

Autoproclamatul guvernator al Herson spune că regiunea va deveni parte a Rusiei

La o primă întâlnire cu colaboratorii pro-ruși ocupanți din Herson, guvernatorul numit de Rusia Volodymyr Saldo a spus că Herson va „deveni în curând parte” din Federația Rusă.

„Vom deveni regiunea Herson a Federației Ruse”, a spus el, conform Al Jazeera. 

20-05-2022 07:44

ONU: 3.811 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului. Alți 4.278 de civili au fost răniți, a declarat într-un raport Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, conform Nexta. 

20-05-2022 06:53

Reuters: SUA vor să ofere Ucrainei rachete avansate anti-navă

Casa Albă lucrează pentru a oferi luptătorilor ucraineni rachete antinavă avansate pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei, pe fondul îngrijorării că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul, transmite Reuters.

Ucraina nu a făcut nici un secret din faptul că doreşte capabilităţi mai avansate ale SUA dincolo de inventarul actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, include rachete care ar putea împinge marina rusă departe de porturile sale la Marea Neagră, permiţând reluarea transporturilor de cereale şi de alte produse agricole în întreaga lume, conform News.ro.

Actualii şi foşti oficiali americani şi surse din Congres au invocat dificultăţi pentru a trimite arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, care includ cerinţe legate de pregătirea îndelungată, dificultăţi de întreţinere a echipamentului sau îngrijorarea că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului, notează Reuters.

Sandra Andersen Eira este un fost membru al Parlamentului din Norvegia s-a alăturat Ligii Internaționale ca medic, la doar o săptămână după invazia Rusiei în Ucraina. 

20-05-2022 06:41

Comandamentul Operațional „Sud” al Ucrainei a declarat că forțele ruse comit atacuri sub steag fals. Ei acuză rușii că folosesc sistemele rusești de apărare aeriană pentru a-și doborî propriile rachete, pentru a da impresia că Forțele Armate ale Ucrainei bombardează civili, notează The Kiyv Independent.

20-05-2022 06:26

Forţele ruse ar fi blocat evacuarea a peste 1.000 de maşini în Zaporojie

Peste 1.000 de maşini care transportau ucraineni au fost împiedicate să treacă pe teritoriul controlat de Ucraina din Zaporojie, potrivit administraţiei militare regionale, citată de CNN.

Administraţia locală a declarat vineri că maşinile pline de oameni care încercau să plece au fost blocate la un punct de control rusesc din oraşul Vasylivka.

„În Vasylivka, ocupanţii nu au permis accesul a peste 1.000 de maşini pe teritoriul controlat de Ucraina, pentru a patra zi consecutiv”, se arată în postarea de pe Telegram, adăugând că în maşini sunt femei şi copii şi că majoritatea nu mai au bani pentru mâncare şi apă, conform News.ro.

Mai multe maşini au reuşit să treacă joi prin oraşul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei.

„Deţinătorii de afaceri din Berdyansk sunt forţaţi să cumpere mărfuri din Crimeea şi este necesar să se înscrie pentru un convoi cu escortă. O astfel de înregistrare îi ajută pe colaboratorii locali să colecteze informaţii despre cine se întoarce cu mărfurile şi de la cine poti colecta ulterior „tribut”, ", a susţinut administraţia regională.

20-05-2022 06:19

Zelenski anunţă că sunt mai mulți morți în Desna

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri noapte, că în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti joi,atacul soldându-se cu mai mulţi morţi. Desna se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Belarus.

„Atacuri ruseşti asupra regiunii Cernigău, în special atacul teribil asupra Desnei, au provocat mulţi morţi”, a spus Zelensky în discursul său nocturn de joi, comform CNN.

"Există „lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei, Donbasul este complet distrus – toate acestea nu au şi nu pot avea nicio explicaţie militară pentru Rusia”, a continuat el, citat de News.ro.

„Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni cu putinţă”, a afirmat el.

Forţele armate ale Ucrainei continuă să avanseze în eliberarea regiunii Harkov, conform lui Zelensky.

„În Donbas, ocupanţii încearcă să crească presiunea. E iadul, şi asta nu este o exagerare. Bombardamentul brutal şi absolut fără sens de la Severodoneţk... Au fost 12 morţi şi zeci de răniţi într-o singură zi”, a continuat el.

20-05-2022 05:58

Cinci state occidentale susţin acţiunea juridică a Ucrainei referitoare la crimele de război

Oficiali din domeniul justiţiei din cinci ţări occidentale care formează aşa-numita alianţă "Five Eyes" ("Cinci ochi"), au anunţat joi că susţin acţiunea Ucrainei pentru judecarea crimelor de război care au legătură cu invazia rusă, transmite AFP.

Miniştri de justiţie sau procurori generali din SUA, Regatul Unit, Australia, Canada şi Noua Zeelandă au făcut cunoscut, într-un comunicat, faptul că susţin acţiunea procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, de a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru "crimele de război comise în timpul invaziei ruse", notează Agerpres.

Ucraina a deschis mii de dosare pentru presupuse crime de război săvârşite de soldaţii ruşi începând din 24 februarie, iar un prim proces a fost deschis în această săptămână.

20-05-2022 05:56

Fostul preşedinte Medvedev critică sancţiunile occidentale ''nebuneşti''

Occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancţiuni economice "nebuneşti" şi, în acelaşi timp, să se aşteaptă ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat joi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, informează AFP.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat în aceeaşi zi Moscova, la o şedinţă a Consiliului de Securitate al ONU găzduită de Statele Unite, că a luat ostatică "aprovizionarea cu alimente a milioane de ucraineni şi a milioane de alte persoane din întreaga lume".

"Ţara noastră este pregătită să îşi asume toate obligaţiile", a reacţionat Medvedev. Dar aşteaptă, de asemenea, ajutorul partenerilor săi comerciali", a declarat pe Telegram actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, conform Agerpres.

"În caz contrar, nu are sens: pe de o parte ne pun sancţiuni nebuneşti şi pe de altă parte ne cer să asigurăm aprovizionarea cu alimente. Nu merge aşa, nu suntem idioţi", a adăugat fostul preşedinte rus (2008-2012).

20-05-2022 05:55

Senatul Statelor Unite a aprobat, joi, un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Sursa: StirilePROTV

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO