Hotel ingropat de avalansa in Italia: 4 cadavre, gasite. Alte 25 de persoane, printre care si 3 romani, sunt cautate

×
Codul embed a fost copiat

Tragedie in Italia. Trei romani, o mama si copiii ei, sunt in hotelul inghitit de-o avalansa in Italia. Se aflau in vacanta iar cladirea a fost ingropata in zapada.

Sinteza evenimentelor|Trei romani, doi copii si mama lor, se afla in hotelul inghitit de avalansa in localitatea italiana Farindola, din regiunea Abruzzo. Sotul romancei prinsa sub zapda impreuna cu cei 2 copii a povestit miracolul prin care a scapat. Rudele nu mai au vesti de la ei de miercuri seara si se tem ca au pierit. Situatia ramane dramatica, in zona, iar echipele de salvatori se lupta cu muntii de zapada pentru a ajunge la cele aproximativ 30 de victime care se aflau in hotelul distrus de avalansa.

Imaginile filmate dintr-un elicopter de politia italiana arata cum hotelul de patru stele, o cladire de trei etaje, cu piscina interioara, a disparut complet. Doar zona in care se afla piscina este accesibila si pe aici au putut intra echipele de salvare. "Ajutor, ajutor, murim de frig!" Salvatorii au primit acest mesaj disperat de la un cuplu aflat in interiorul hotelului. Avalansa, care ar fi fost provocata de cutremurele de peste 5 pe Richter, produse in ultimele zile in Muntii Apenini, a determinat autoritatile sa declanseze cod rosu de interventie in zona muntoasa, aflata la 1.200 de metri altitudine.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
♦30 de oameni se aflau in hotelul lovit de o avalansa in urma cutremurelor din Italia, in localitatea Farindola, din regiunea Abruzzo
♦Trei cetateni romani, doi copii si un adult, s-ar afla in hotelul inghitit de avalansa (MAE)
♦4 cadavre au fost scoase de sub zapada. Doua persoane au fost gasite in viata
♦Echipele de salvatori se lupta cu muntii de zapada pentru a ajunge la victime
♦Niciun semn de viata de la oamenii ingropati sub zapada
♦Carabinierii cred ca este putin probabil sa mai gaseasca supravietuitori dupa atatea ore

 

Citește și
amatrice zapada
Europa, sub un val de frig polar: 17 morti in Italia si Polonia, temperaturi record la Moscova
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cronologia evenimentelor:

UPDATE 19:00 Pana la aceasta ora au fost scoase 4 cadavre de sub zapada. Alte doua persoane au fost salvate. In jur de 25 de victime sunt cautate in continuare relateaza La Repubblica.

UPDATE 18:00 Seful corpului de carabinieri, Vincenzo Romeo, crede ca este putin probabil sa fie gasiti supravietuitori in hotelul ingropat de avalansa, pentru ca dupa 15 minute sub zapada cresc posibilitatile "de a muri de asfixiere sau hipotermie''. ''In primele 15 minute exista sanse de supravietuire in 90 % din cazuri, apoi sansele scad si cresc considerabil posibilitatile de a muri de asfixiere sau hipotermie sub zapada'', a declarat Romeo, responsabil totodata al serviciului de meteorologie, pentru postul de televiziune Rai.

Serviciile de salvare au lucrat intreaga zi si contracronometru pentru a inlatura marea cantitate de zapada, resturi de copaci si pietre sub care este ingropat hotelul Rigopiano din statiunea Farindola, in regiunea Abruzzo.

UPDATE 17:00 Autoritatile italiene spun ca nu au niciun semn de viata de la persoanele ingropate sub zapada. "Situatia este dramatica. Nu avem deocamdata niciun semn de viata", a declarat pentru AFP Luca Cari, un purtator de cuvant al pompierilor. Echipele de salvare au recuperat joi trei trupuri ale victimelor avalansei, informeaza ANSA, citand surse oficiale. Conform carabinierilor, o a patra victima a fost gasita, insa trupul nu a fost inca recuperat pentru ca echipele de interventie lucreaza in conditii foarte dificile.

Printre persoanele date disparute se afla mai multe familii, inclusiv copii, aflate in vacanta la schi. Desi autoritatile italiene spun ca avalansa s-a produs in urma cutremurelor care au zguduit miercuri centrul Italiei, procuratura din Pescara a deschis o ancheta cu privire la incident. "Avalansa a fost imensa", au spus membri ai echipelor de interventie, citati de ANSA."Hotelul a fost distrus cu totul, a ramas in picioare doar o bucata. Sunt tone de zapada, copaci smulsi din radacini, moloz". Opt membri ai personalului hotelului Rigopiano si 20 de clienti ai acestuia sunt de aproximativ 24 de ore sub zapada si moloz

UPDATE 16:20 Potrivit La Reppublica, echipele de salvatori au scos trei victime din cladire, un nou bilant provizoriu indicand doua persoane salvate, trei victime recuperate si aproximativ 20 de disparuti. Unul dintre salvatori a declarat: "Noi strigam, dar nu raspunde nimeni".

UPDATE 15:30 Giampiero Parete si Fabio Salzetta, doi turisti care se aflau in afara hotelului in momentul producerii avalansei, au fost salvati. Cei doi au fost gasiti in stare de hipotermie dar se afla afara oricarui pericol.

Parete, 38 de ani, a declarat ca sotia si cei doi copii ai lor se aflau in hotel la momentul producerii avalansei si ca el iesise sa ia ceva din masina. Se confirma astfel prezenta a numerosi copii printre cele 30 de persoane disparute.

Potrivit primelor marturii ale echipelor de salvare, hotelul este practic daramat si ingropat sub masa de zapada. Se vad cateva lumini inauntru, dar nicio voce nu se aude in interior.

UPDATE 14:30 Ambasada Romaniei in Italia a primit semnalari conform carora trei cetateni romani - un adult si doi minori - s-ar afla in hotelul care a fost lovit de avalansa in localitatea Farindola, din regiunea italiana Abruzzo, a informat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE):

In urma avalansei care a lovit un hotel din localitatea Farindola, in regiunea Abruzzo, declansata de seismele produse la data de 18 ianuarie 2017, Ambasada Romaniei in Italia a primit semnalari conform carora, la momentul actual, trei cetateni romani (un adult si doi minori) s-ar afla in incinta unitatii de cazare.

Ambasada Romaniei la Roma a contactat in regim de urgenta autoritatile locale, in vederea obtinerii de detalii suplimentare. Precizam ca operatiunile de salvare sunt in curs de desfasurare, fiind ingreunate de conditiile meteorologice severe si de daunele produse de avalansa asupra cladirii.

Reiteram faptul ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei in Italia - (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44 si ale Consulatului General al Romaniei la Bologna - (0039) 051 5872120, (0039) 051 5872209 - apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau pe numarul de urgenta al misiunii diplomatice - (0039) 345.147.39.35 sau al oficiului consular - (0039) 349 1178220.
 

UPDATE 11:40 Salvatorii au scos primul cadavru din cladire, care este partial daramata. Ei spun ca, desi au strigat in continuu, nu au primit niciun raspuns din hotel, astfel incat se tem ca toti cei dinauntru ar putea fi morti. "Continuam sa sapam, dar este foarte greu", spune seful uneia dintre echipele de interventie, potrivit caruia zapada este inalta de 3 metri.

Hotelul Rigopiano din Muntii Gran Sasso, in regiunea Abruzzo a fost ingropat de o avalansa in noaptea de miercuri spre joi, ca urmare a seismelor ce au lovit Italia in ultimele ore. In cladire se afla intre 20 si 30 de turisti, inclusiv 2 copii. Cladirea a fost ingropata in zapada iar echipele de cautare banuiesc ca unii dintre turisti au reusit sa fuga inainte ca avalansa sa acopere hotelul, insa sunt de negasit.

“Sunt atat de multi morti”, a declarat unul dintre sefii echipelor de salvamontisti care au ajuns la locul dezastrului in jurul orei 4 dimineata. Cladirea s-a deplasat cu 10 metri din cauza fortei zapezii.

Doua persoane care iesisera afara cand s-a produs dezastrul au scapat nevatamate, ascuzandu-se intr-o masina. Salvatorii au declarat ca din cladirea acoperita de zapada se vad lumini, dar nu se aud voci. Potrivit La Stampa, in cladire ar fi fost 22 de turisti si aproximativ 7 angajati ai hotelului.

Alarma a fost data de cativa oaspeti ai hotelului Rigopiano, care au sunat la 112. Salvatorii au ajuns insa cu mare dificultate din cauza ca zapada si pietrele cazute de pe munte a blocat drumul. Vehiculele lor au ramas blocate la 6 kilometri de hotel, iar restul distantei a trebuit parcurs pe schiuri.

Cu putin timp inainte de avalansa, conducerea hotelului anuntase ca liniile de telefonie au fost rupte de caderile de nea.

Bilantul tragediei este inca neclar, fiindca salvatorii nu stiu cate persoane sunt in hotel si catre au mai reusit sa scape. Ei au precizat ca au primit un SMS cu textul “Ajutor, ajutor, murim de frig” de la unul dintre turisti, care inca nu a fost gasit.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Patru cutremure cu magnitudinea peste 5 in Italia. O mama si copilul ei au fost scosi in viata de sub daramaturi
Patru cutremure cu magnitudinea peste 5 in Italia. O mama si copilul ei au fost scosi in viata de sub daramaturi

O mama si copilul ei prinsi sub daramaturile unui imobil din localitatea Castiglione Messer Raimondo dupa seria de seisme puternice care au zguduit regiunea miercuri au reusit sa scape cu viata, au anuntat pompierii italieni, citati de AFP.

Europa, sub un val de frig polar: 17 morti in Italia si Polonia, temperaturi record la Moscova
Europa, sub un val de frig polar: 17 morti in Italia si Polonia, temperaturi record la Moscova

Europa se confrunta, sambata, cu un front atmosferic deosebit de rece care a adus temperaturi polare ce au cauzat moartea a 17 persoane, in Polonia si Italia, iar Moscova are parte de cel mai friguros Craciun ortodox pe rit vechi din ultimii 120 de ani.

Un incendiu devastator a avut loc la o rafinarie a celei mai mari companii energetice din Italia, ENI. VIDEO
Un incendiu devastator a avut loc la o rafinarie a celei mai mari companii energetice din Italia, ENI. VIDEO

O explozie de mari proportii a avut loc la cea mai mare rafinarie din Italia.

Recomandări
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor
Români plecați la muncă în UK, transformați în sclavi. O familie de infractori le lua actele și făcea avere de pe urma lor

Traficanţi români de persoane, condamnaţi în Marea Britanie. Sub paravanul unei afaceri de „leasing de personal”, aduceau muncitori din România şi îi exploatau.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.