Un fost pușcaș american a povestit, cu ochii în lacrimi, ”catastrofa” provocată de retragerea SUA din Afganistan

sergentTyler Vargas-Andrews, Afganistan, Congres
Getty

Un fost pușcaș marin american, care a fost grav rănit în Afganistan, a descris retragerea din 2021 drept o "catastrofă", într-o mărturie pe care a susținut-o în fața Congresului SUA.

Tyler Vargas-Andrews (FOTO, sus) a luat cuvântul în prima dintr-o serie de audieri, conduse de republicani, care examinează modul în care administrația Biden a gestionat retragerea din Afganistan.

El a spus că a existat o perioadă de haos și nepregătire în zilele care au urmat după ce talibanii au capturat Kabulul. Alții au vorbit despre traumele de durată și despre prejudiciul moral provocat de abandonarea aliaților.

Sergentul Vargas-Andrews, în vârstă de 25 de ani, a fost unul dintre mai mulții militari americani însărcinați cu protejarea aeroportului din Kabul la 26 august 2021, când doi atentatori sinucigași cu bombă au atacat mulțimile de afgani care încercau să fugă de talibani în timpul evacuării SUA.

Treisprezece soldați americani au murit în atentat, alături de 170 de civili afgani.

Sergentul Vargas-Andrews a declarat că el și un alt pușcaș marin american primiseră informații despre atentat înainte de producerea acestuia și că el l-a zărit pe suspect în mulțime.

El a spus că și-a alertat superiorii și a cerut permisiunea de a acționa, dar nu a primit-o niciodată. "Pur și simplu, am fost ignorați", a declarat sergentul Vargas-Andrews, potrivit BBC News.

Într-o mărturie emoționantă, el a povestit cum a fost aruncat în aer în timpul bombardamentului și cum a deschis ochii pentru a-și vedea camarazii morți sau zăcând inconștienți în jurul său.

"Corpul meu a fost copleșit de traumatismul exploziei. Abdomenul meu fusese sfâșiat. Fiecare centimetru al corpului meu expus avea bile și schije", a spus el.

Sergentul Vargas-Andrews a calificat retragerea ca fiind o "catastrofă", adăugând: "A existat o lipsă impardonabilă de responsabilitate și neglijență".

"Văd fețele tuturor celor pe care nu i-am putut salva, pe care i-am lăsat în urmă", a spus el.

Ancheta Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților SUA privind evacuarea din Afganistan a audiat, de asemenea, alți soldați și veterani americani, care au vorbit despre consecințele pe care retragerea le-a avut asupra sănătății mentale.

Locotenent-colonelul în retragere David Scott Mann, care a lucrat la evacuarea afganilor la acea vreme, a declarat că experiența încercării de a scoate aliații din țară a fost "sfâșietoare".

El a adăugat că apelurile la linia de asistență telefonică pentru veterani au crescut cu 81% după retragerea din Afganistan și a avertizat că SUA se află la "capătul din față al unui tsunami de sănătate mintală".

El a spus că un prieten cu care a servit în armată s-a sinucis în urma acestei situații.

"Pur și simplu nu și-a putut găsi calea de ieșire din întunericul acelei răni morale", a spus locotenent-colonelul Mann.

Mărturiile celor mai mulți martorilor au aruncat vina pe fiecare administrație prezidențială, de când trupele americane au fost desfășurate pentru prima dată în Afganistan, de la George W Bush la Joe Biden.

De asemenea, martorii au îndemnat la acțiuni imediate pentru a-i ajuta pe aliații afgani care se află acum în incertitudine atât în Afganistan, cât și în SUA.

"America își construiește o reputație neplăcută de abandon sistemic multigenerațional al aliaților noștri, unde lăsăm un gunoi uman fumegând, de la Montagnarzii din Vietnam la kurzii din Siria", a declarat locotenent-colonelul Mann.

Republicanii, care au insistat de mult timp pentru o anchetă, au dat vina pe administrația Biden.

Președintele comisiei, Mike McCaul, un republican din Texas, a declarat că retragerea a fost o "defalcare sistemică a guvernului federal la toate nivelurile și un eșec uimitor de conducere din partea administrației Biden".

În replică, democrații au luat apărarea președintelui Biden.

Congresmanul Gregory Meeks din New York a declarat că Joe Biden "a luat decizia corectă de a aduce toate trupele noastre acasă".

"Nu-mi pot imagina cu bună știință să trimit mai mulți bărbați și femei americani să lupte în Afganistan".

Președintele Biden declarase anterior că poartă "responsabilitatea pentru, în mod fundamental, tot ceea ce s-a întâmplat", dar l-a învinuit și pe fostul președinte Donald Trump pentru că a supravegheat acordul de retragere cu talibanii.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Talibanii sărbătoresc cu focuri de artificii un an de la retragerea trupelor SUA. GALERIE FOTO
Talibanii sărbătoresc cu focuri de artificii un an de la retragerea trupelor SUA. GALERIE FOTO

Talibanii au marcat miercuri cu focuri de artificii şi dansuri împlinirea unui an de la retragerea trupelor americane din Afganistan şi sfârşitul a două decenii de prezenţă militară străină .

Veste mare în Afganistan. SUA vor debloca 3,5 miliarde de dolari
Veste mare în Afganistan. SUA vor debloca 3,5 miliarde de dolari "în beneficiul poporului"

Joe Biden va semna, vineri, un ordin executiv ce va permite ca jumătate din cele 7 miliarde de dolari reprezentând rezerve afgane blocate în SUA să fie folosite pentru a-i ajuta pe locuitorii din Afganistan, dar fără a le oferi talibanilor acces la bani.

Talibanii vor să construiască ”armata naţională a Afganistanului”, ”cum au şi alte ţări”
Talibanii vor să construiască ”armata naţională a Afganistanului”, ”cum au şi alte ţări”

Guvernul talibanilor a anunţat că va constitui o armată regulată a Afganistanului, la fel ca în orice altă ţară, în condițiile în care fosta armată afgană a fost dizolvată după ce islamiştii au preluat puterea în august, anul trecut.

Militar român, despre experiența trăită în Afganistan:
Militar român, despre experiența trăită în Afganistan: "Viața mea era în mâinile celor din stânga și din dreapta"

Militarii români care au dus la bun sfârșit misiuni în Afganistan și în alte zone de conflict, sunt și acum marcați de experientele dramatice prin care au trecut.

Poveștile emoționante ale militarilor români, întorși din Afganistan. „Viața mea era în mâinile celor de lângă mine”
Poveștile emoționante ale militarilor români, întorși din Afganistan. „Viața mea era în mâinile celor de lângă mine”

Le-au șuierat gloanțele pe la urechi și au văzut cu ochii lor copii cu explozibil lipit pe trupurile firave. Iar unii și-au pierdut camarazii în teatrele de operații.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.