Un fost președinte francez îi ia apărarea lui Viktor Orban. Omagiu adus la Budapesta
Fostul preşedinte francez de dreapta, Nicolas Sarkozy, l-a apărat sâmbătă la Budapesta pe "prietenul" său Viktor Orban şi a pledat pentru "compromis" în cadrul Uniunii Europene.
"Ungaria este ţara tatălui meu. Este o ţară mare. O ţară care este puternică în istoria sa. Este un mare popor. Un popor curajos, care a îndrăznit să se ridice singur - Fidesz este în fruntea acestei mişcări - contra dictaturii comuniste şi împotriva totalitarismului. Ungaria este profund europeană prin istoria, cultura şi valorile sale. Şi Ungaria este o mare ţară democratică", a declarat Sarkozy, fost şef al statului între 2007 şi 2012, în cursul unei conferinţe asupra migraţiilor, în prezenţa premierului Orban.
"Şi mie, Viktor, cineva care este capabil să câştige alegerile de trei ori la rând, într-o epocă atât de instabilă şi de dificilă, îmi impune respect. Tu ai făcut ceea ce eu nu am fost capabil să fac. Poate că asta ţi se reproşează, că ai câştigat", a adăugat el, potrivit unei înregistrări a intervenţiei sale, transmisă AFP de către anturajul său.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
PPE a suspendat Fidesz pe o durată nedeterminată. Dreapta europeană este împărţită de câteva luni cu privire la cazul lui Orban, la campaniile sale anti-Bruxelles şi la unele aspecte ale politicii sale, considerată că atentează la libertăţile publice.
"Pentru mine, la baza Europei există două lucruri importante: mai întâi unitatea. Fără unitate, Europa nu există". "Şi există un al doilea lucru - poate că va fi dezbătut aici - compromisul. Pentru că fără compromisuri, Europa nu funcţionează. Diferenţele noastre ne obligă", a mai spus Sarkozy, care a părăsit politica în 2016 după înfrângerea sa în alegerile primare ale Republicanilor (dreapta) pentru prezidenţiale.
Cu două luni înainte de alegerile europene, Sarkozy a evocat trei priorităţi: "un gigantic plan de dezvoltare a Africii", o armonizare europeană a "alocaţiilor aplicabile străinilor" şi "un guvern politic pentru a gestiona politica imigraţiei europene".