Un elicopter al regimului sirian a fost doborât. Este al doilea într-o săptămână

14-02-2020 17:30


Avion doborat Siria - 8

Un elicopter al armatei siriene a fost doborât vineri în nord-vestul Siriei şi echipajul său ucis, a doua prăbuşire de acest gen în această săptămână pe fondul tensiunilor în creştere între Damasc şi Ankara, relatează AFP.

Regimul lui Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia aliată, a reluat în decembrie ofensiva în nord-vestul Siriei împotriva ultimului mare bastion al jihadiştilor şi al rebelilor, în pofida avertismentelor Turciei vecine.

Potrivit unei surse militare citate de agenţia oficială siriană Sana, elicopterul a fost lovit de "o rachetă în apropiere de Orum al-Kobra, în vestul provinciei Alep, unde sunt desfăşurate grupări teroriste armate susţinute de Turcia".

"Asta a dus la prăbuşirea elicopterului şi la moartea echipajului", a precizat sursa militară, fără a furniza un bilanţ precis al morţilor.

ONG-ul Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO) a informat că elicopterul a fost vizat de o rachetă a forţelor turce. Autorităţile turce nu au comentat până în prezent informaţia. OSDO a precizat că doi piloţi au murit în prăbuşirea elicopterului, trupurile fiind găsite.

În Turcia, agenţia oficială Anadolu a anunţat prăbuşirea aparatului de zbor, fără a furniza detalii.

Marţi, un elicopter al armatei siriene a fost doborât de un tir atribuit forţelor turce în provincia Idlib, vecină cu Alep, potrivit OSDO. Cotidianul pro-Damasc Al-Watan a relatat că trei membri ai echipajului au murit în atac.

Media turce au pus atacul în seama grupărilor rebele siriene pro-Ankara.

Jihadiştii din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida) domină peste jumătate din provincia Idlib, precum şi sectoare adiacente din provinciile Alep, Hama şi Lattakia.

Mai multe imagini, în galeria foto de mai jos

Grupări rebele şi alte facţiuni jihadiste mai puţin influente sunt de asemenea prezente în aceste zone care reprezintă ultimul mare bastion jihadist care scapă controlului regimului.

La începutul lui februarie, înfruntări de o violenţă neobişnuită au opus soldaţi turci forţelor siriene în nord-vest.

Turcia, care susţine grupuri rebele, menţine trupe în această zonă şi a trimis întăriri în ultimele zile.

Declanşat în martie 2011 de reprimarea manifestaţiilor paşnice care solicitau reforme, războiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi.

Sursa: Agerpres

Tags: siria, elicopter,

VIDEO PROTVPLUS.RO