Momentul în care un elicopter sirian e doborât de o rachetă lansată de Turcia
Un elicopter aparţinând armatei siriene a fost doborât marţi în nord-vestul Siriei, iar cei doi piloţi au murit, anunţă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului, potrivit căruia aeronava a fost atinsă de o rachetă lansată de forţele turce.
Elicopterul a fost doborât în apropiere de satul Qaminas, potrivit acestui ONG şi unui corespondent AFP, informează News.ro.
Autorităţile turce au evocat un ”crash” (prăbuşire), fără să revendice responsabilitatea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministerul turc al Apărării a anunţat că ”un elicopter aparţinând regimului s-a prăbuşit”, fără să specifice originea sau autorii atacului.
La locul prăbuşirii, un corespondent AFP a văzut cadavrele celor doi piloţi şi fragmente din aeronavă.
Amenințările lui Erdogan
Marţi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat regomul lui Bashar al-Assad că va plăti ”foarte scump” orice nou atac vizând forţele Ankarei în nord-vestul Siriei, la o zi după un bombardament în care au fost uciţi cinci militari turci.
”Cu cât ne atacă mai mult militarii, cu atât vor plăti mai scump, foarte scump”, a subliniat Erdogan într-un discurs la Ankara.
Săptămâna trecută, opt membri ai personalului militar turc au fost ucişi în atacuri ale regimului sirian în provincia siriană Idleb.
Aceste confruntări armate au crescut cu câteva niveluri tensiunea la Idleb, unde diverşi actori sunt implicaţi în actuala ofensivă - inclusiv Rusia, un aliat de beclintit al Damascului.
Ankara - care a desfăşurat întăriri importante în regiunea Idleb - se teme că o ofensivă de mare amploare ar putea declanşa un nou val al migraţiei către Turcia, o ţară în care s-au refugiat deja peste 3,5 milioane de refugiaţi de la începutul conflictului.
Războiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi din 2011 şi a aruncat în exil peste jumătate din populaţia de dinainte de conflict - peste 20 de milioane de locuitori.