Peste 800.000 de sirieni și-au părăsit casele din cauza războiului. Locuiesc în frig, în tabere improvizate


Ultimul update: Vineri 14 Februarie 2020 12:28
Data publicarii: Vineri 14 Februarie 2020 11:27
Categorie: Stiri externe
Siria

Peste 800.000 de sirieni, majoritatea femei şi copii, şi-au părăsit locuinţele în timpul campaniei militare siriene susţinută de Rusia din nordul ţării, începând cu 1 decembrie, a declarat joi un purtător de cuvânt al ONU, citat de Reuters.

Exodul este aşteptat să continue cu mii de oameni, comunităţi întregi fugind în căutarea siguranţei spre graniţa cu Turcia, a declarat David Swanson.

”În mod tragic, numărul persoanelor dizlocate, marea majoritate femei şi copii, a depăşit 800.000”, a spus Swanson.

Avioanele ruseşti şi artileria siriană au atacat oraşele şi satele, într-un nou atac susţinut de miliţii pro-iraniene, pentru a elimina opoziţia.

”Locuitorii fug cu miile în camioane deschise sau pe jos; deseori noaptea, pentru a nu fi detectaţi, în pofida temperaturilor foarte scăzute”, a spus Swanson, purtătorul de cuvânt regional al ONU pentru Siria.

Oficialii ONU spun că regiunea este în pragul unei catastrofe umanitare. Cei care fug din Idlib şi provincia Alep se alătură altor aproape 400.000 de oameni care au fugit anterior în taberele din apropierea graniţei turce. Oamenii sunt nevoiți să suporte gerul, înghesuiți în corturi reci, pentru că nu au bani să-și asigure o locuință. Conform BBC, mai mulți copii au murit din cauza temperaturilor scăzute.

Ofensiva recentă a adus campania militară mai aproape de nordul provinciei Idlib, intens populat, de-a lungul graniţei, unde aproape 3 milioane de oameni sunt captivi, potrivit Naţiunilor Unite.

Familiile care fug de atacurile ariene şi trupele care avansează în Idlib dorm pe străzi şi în plantaţii de măslini şi ard gunoaie pentru a se feri de frigul iernii, potrivit lucrătorilor umanitari.

Momentul în care un elicopter sirian e doborât de o rachetă lansată de Turcia
FULLSCREEN
Peste 800.000 de sirieni și-au părăsit casele din cauza războiului. Locuiesc în frig, în tabere improvizate
  • /

Sursa: News.ro

Tags: siria, tabara, alep, rusia,

VIDEO PROTVPLUS.RO