Un diplomat SUA a anunțat lista țărilor care ar putea fi amenințate cu invadarea dacă Rusia „supraviețuiește” în Ucraina
Vladimir Putin nu se va limita la un război doar împotriva Ucrainei. El poate încerca să captureze și alte state, printre care și țări membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO), afirmă un diplomat american într-un articol publica în The Hill.
Dar asta numai dacă trupele ruse și însăși Federația Rusă reușesc să supraviețuiască în confruntarea cu Forțele de Apărare ucrainene. Această convingere a fost exprimată de diplomatul american Robert Pearson, scrie Obozrevatel.
În opinia sa, șeful Kremlinului încearcă să se întoarcă la granițele Imperiului Rus. În consecință, pentru aceasta el trebuie să câștige controlul asupra unui număr de țări europene.
Pearson spune că lista cu astfel de potențiale „victime ale lui Putin” include nu numai Letonia, Lituania și Estonia, ci și Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, România și Moldova.
"Putin, dacă va supraviețui pierderii aurei sale asupra Ucrainei, va face tot posibilul pentru a întări prezența militară rusă cât mai departe de vest posibil. El va face Minskul mai subordonat Moscovei și va face prezența trupelor ruse semipermanentă, așa cum se întâmplă în Siria și Kazahstan. Intensifică activitățile la Kaliningrad și de-a lungul granițelor ruse în Țările Baltice ca un factor de descurajare împotriva țărilor baltice, a NATO, a Poloniei și a Germaniei”, și-a exprimat convingerea diplomatul din Statele Unite.
El este încrezător că liderul rus este interesat să creeze un conflict militar înghețat în Ucraina.
Prin urmare, Pearson a numit principala sarcină a NATO necesitatea de a decide asupra unui nou sistem de securitate europeană după războiul Federației Ruse împotriva statului ucrainean.
Diplomatul consideră că sancțiunile împotriva Rusiei „nu vor fi o victorie pentru Statele Unite sau NATO” dacă nu-l motivează pe Putin să-și retragă trupele din Ucraina. În acest caz, a subliniat el, Occidentul trebuie să înțeleagă că „jucatul în defensivă” nu este suficient.
Robert Pearson a fost ambasadorul SUA în Turcia în perioada 2000-2003. El este președinte al American Diplomacy Publishers Inc., bursier la Institutul din Orientul Mijlociu și membru al Centrului pentru Studii Internaționale și Globale/Rethinking Diplomacy al Universității Duke. Pearson a fost reprezentant al NATO la sfârșitul Războiului Rece în timpul reunificării Germaniei și al admiterii de noi membri în Alianță.
Sursa: Obozrevatel, The Hill
Etichete: Ucraina, invadare, uniunea sovietica,
Dată publicare:
19-04-2022 09:24