Un detinut refuza sa paraseasca inchisoarea Guantanamo. Motivul pentru care nu vrea sa fie in libertate
Un detinut yemenit care a primit permisiunea de a parasi inchisoarea militara americana de la Guantanamo, unde a petrecut 14 ani, a decis sa ramana in tabara situata in insula Cuba, a explicat vineri un purtator de cuvant al Pentagonului.
Mohammed Ali Abdullah Bwazir urma sa fie transferat miercuri, dar el s-a razgandit in ultimul moment, a explicat Gary Ross.
"Nu putem discuta detaliile deciziei unui detinut de a nu accepta un transfer catre o terta tara, de a nu accepta oferta de relocare", a mai spus Ross, conform Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prizonierul yemenit ramane totusi pe lista persoanelor cu transfer aprobat si responsabilii vor continua sa incerce sa-l faca sa paraseasca aceasta inchisoare creata in urma atentatelor din 11 septembrie 2001, potrivit aceleiasi surse.
In inchisoare au fost circa 680 de prizonieri in timpul activitatii ei de varf in 2003. Administratia Obama incearca din 2009 sa inchida aceasta inchisoare controversata.
"Vom incepe din nou sa incercam sa negociem cu diferite tari" transferul acestui detinut, a subliniat Ross.
Avocatul lui Bwazir, John Chandler, a explicat pentru Miami Herald ca clientul sau a devenit ca un personaj din filmul "Inchisoarea ingerilor" (1995), care nu se mai poate adapta la viata din afara inchisorii.
Potrivit dosarului sau publicat de New York Times, Mohammed Ali Abdullah Bwazir a luptat in randurile fostului sef Al Qaida Osama Ben Laden, in mod special pentru Brigada araba 55.
Pentagonul a anuntat joi transferarea a doi detinuti din inchisoare in Bosnia si Muntenegru, ajungand la 91 numarul de prizonieri ramasi la Guantanamo.
Dintre acestia, 34 au transferul aprobat de autoritati. Ceilalti raman inchisi pe termen nelimitat fiind considerati prea periculosi sau in asteptarea procesului.