Barack Obama vrea sa inchida o inchisoare controversata din SUA. Legatura dintre detinuti si luptatorii Statului Islamic
Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a reafirmat vineri ca doreste sa lucreze impreuna cu Congresul pentru a inchide inchisoarea Guantanamo, una din marile promisiuni ale primei sale campanii prezidentiale, scrie AFP.
"Guantanamo continua sa fie unul din principalele puncte de atractie pentru recrutarea jihadistilor", a declarat Barack Obama, in cursul conferintei de presa desfasurate la Casa Alba cu ocazia sfarsitului de an, lasand usa deschisa unei eventuale decizii de inchidere prin decret prezidential.
"Supraveghem internetul. Vedem ca Guantanamo a fost utilizata pentru a crea o mitologie conform careia America se afla in razboi cu islamul", a continuat presedintele SUA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La sfarsitul lunii noiembrie, Barack Obama s-a resemnat sa semneze marea lege a apararii pentru 2016 care reinnoieste interdictia de a inchide Guantanamo.
Casa Alba continua, totusi, sa lucreze asupra unui nou plan - anuntat de multa vreme - pentru a inchide aceasta inchisoare, infiintata in urma cu 13 ani pe insula Cuba pe fondul atentatelor de la 11 septembrie 2001.
"Nu vreau sa pornesc de la principiul ca Congresul va spune automat nu" acestui plan, a spus Barack Obama, republicanii fiind majoritari atat in Camera Reprezentantilor, cat si in Senat.
"Uneori, ei (parlamentarii) va pot lua prin surprindere", si-a exprimat el speranta.
Aceste declaratii au intervenit dupa anuntul facut joi cu privire la transferul a 17 detinuti de la Guantanamo pe care mai multe tari au acceptat sa ii primeasca, potrivit secretarului american al Apararii, Ashton Carter.
Dupa aceste transferuri, care vor avea loc cel mai probabil la jumatatea lunii ianuarie, vor mai ramane 90 de prizonieri in controversatul centru de detentie.