Un deputat al Rusiei amenință Republica Moldova: ”Avem cu ce să potolim minţile înfierbântate ale celor din Chişinău”
Deputatul rus Serghei Mironov, care este și preşedinte al partidului Rusia Justă, susținător al lui Vladimir Putin, sugerează că Moscova ar putea extinde aşa-zisa „operaţiune militară specială” şi în Republica Moldova.
Mironov susține că acest lucru s-ar putea întâmpla pentru a proteja populaţia rusă, militarii ruşi şi depozitele cu muniţii din Transnistria, scrie deschide.md, citat de News,ro.
„În ceea ce priveşte încercările Occidentului de a atrage Republica Moldova în conflictul cu Rusia, atunci conducerea republicii trebuie să înţeleagă că aceasta ar putea duce la extinderea zonei operaţiunii militare speciale pe care o desfăşoară forţele armate ruse. Avem cu ce să potolim minţile înfierbântate ale celor din Chişinău şi Bruxelles”, a amenintat Serghei Mironov, citat de deschide.md, care nu precizează unde a făcut deputatul aceste declaraţii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Informația a fost publicată și de agenția rusească de știri Regnum, care susține că ”Rusia ar putea răspunde la creșterea sentimentelor antirusești din Moldova prin extinderea unei operațiuni militare speciale pentru a proteja populația rusă, militarii ruși și depozitele de muniții. El a atras atenția asupra faptului că noul prim-ministru al Republicii Moldova a făcut deja declarații despre necesitatea "demilitarizării" Republicii Moldova, adică a retragerii armatei ruse.”
Potrivit lui Mironov, ca urmare a „acţiunilor militare” care se desfăşoară în Ucraina, „retragerea trupelor ruse care păzesc depozitele cu muniţii sovietice (din Transnistria) a devenit un subiect vital pentru regimul de la Kiev”, iar Ucraina, susţine deputatul, ar pregăti o operaţiune militară pentru a ocupa depozitele cu armament din Cobasna.
„Depozitele cu armament nu vor ajunge în mâinile neonaziştilor. Dacă va apărea o asemenea necesitate, ele voi fi distruse”, a spus Mironov.
Deputatul susţine că noul prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, ar fi vorbit în discursul de învestitură despre necesitatea „demilitarizării” Moldovei, adică despre retragerea militarilor ruşi din Transnistria.
”Acesta este un vis al naţionaliştilor români şi moldoveni, precum şi al patronilor lor occidentali”, a spus Mironov, deşi la începutul anilor 2000 chiar Moscova se angajase în faţa comunităţii internaţionale că va face acest pas, o promisiune pe care nu a respectat-o niciodată.
Declaraţiile deputatului rus, fost preşedinte al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, intervin în contextul în care Moscova, deranjată de orientarea prooccidentală a Chişinăului, vehiculează tot mai des ideea că Occidentul acaparează Republica Moldova după modelul Ucraina şi de aceea ar putea împărtăşi „soarta” Ucrainei.
Chiar miercuri, într-o intervenţie avută în Duma de Stat a Rusiei, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a arătat deranjat de orientarea proeuropeană şi prooccidentală a Chişinăului, şi a menţionat că „există apeluri” pentru alegeri anticipate, în condiţiile în care tocmai a fost învestit noul guvern condus de Dorin Recean.
De altfel, la Chişinău se pregătesc pentru duminică noi proteste în spatele cărora stau forţele proruse din Republica Moldova.
Partidul lui Serghei Mironov are un acord de cooperare cu partidul socialist al fostului preşedinte Igor Doron încă din 2014. Igor Dodon se află în prezent în atenţia justiţiei de la Chişinău în urma unor acuzaţii de corupţie şi de finanţare ilegală a partidului său.
Cine este deputatul rus Serghei Mironov
La începutul anului 2023, deputatul rus Serghei Mironov a publicat o fotografie în care apare strângând în mâini un baros care i-a fost trimis de şeful grupului de mercenari Wagner.
Acest baros a devenit, pentru ruși, un simbol al răzbunării, de când un baros a fost folosit pentru a ucide un dezertor din Wagner, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
Darul macabru părea să-i fi fost trimis în semn de mulţumire lui Serghei Mironov, lider în parlament al Rusiei Juste, un partid loial Kremlinului, pentru sprijinul acordat grupului Wagner şi faptele sale de arme pe câmpul de luptă în estul Ucrainei.
Mironov, fost paraşutist, a salutat grupul Wagner, care se autointitulează companie militară privată, drept "formaţiune militară eroică" după ce a condus o operaţiune prin care forţele ruse au capturat în luna aceasta oraşul ucrainean Soledar.
Capul de metal al barosului poartă sigla Wagner şi este ornat cu o mulţime de imagini ale unor cranii.
"Acesta este un instrument util. Cu ajutorul lui vom da o lovitură ideologiei naziste care vrea să ne distrugă ţara", a spus Mironov, care, la fel ca mulţi alţi politicieni ruşi, descrie războiul din Ucraina ca pe o luptă existenţială pentru supravieţuirea Rusiei împotriva unui Occident malefic.
Guvernul de la Chișinpru, reacție la amenințările deputatului rus
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, susține că deputatul rus Serghei Mironov a a interpretat greșit declarațiile premierului moldovean Dorin Recean privind demilitarizarea Republicii Moldova.
„În declarația sa, premierul a spus ferm, că în procesul de reintegrare țara noastră trebuie să efectueze un lucru fundamental: demilitarizarea în regiunea transnistreană. Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a transmis Daniel Vodă, potrivit Pro TV Chișinău.
Sursa: Agerpres, News.ro, Pro TV
Etichete: Rusia, Republica Moldova,
Dată publicare:
18-02-2023 17:11