Un copil a fost aproape vindecat de epilepsie cu un dispozitiv implantat în creier. Cum funcționează
Un băiat de 13 ani din Marea Britanie cu epilepsie severă a devenit primul pacient din lume căruia i-a fost implantat un dispozitiv pentru a-i îmbunătăți starea de sănătate.
Este vorba despre un neurostimulator montat în craniu. La aproape 8 luni de la operație, crizele de epilepsie s-au redus cu 80 la sută.
Viața lui Oran Knowlson s-a schimbat radical la doar 3 ani. Diagnosticat cu o formă rară de epilepsie rezistentă la tratament, avea chiar și 300 de crize pe zi. Se ajungea des inclusiv la resuscitare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Justine Knowlson, mama lui Oran: „Resuscitarea propriului copil este traumatizantă și înspăimântătoare, iar faptul că nu a avut parte de o copilărie normală și nu putea să facă lucrurile pe care alți copii, colegii săi, le puteau face a fost devastator".
Anul trecut, în octombrie, băiatul a fost operat și i-a fost montat în craniu un neurostimulator care transmite semnale electrice în creierul său. Dispozitivul, creat de o companie britanică, este dotat cu electrozi care urmăresc să blocheze sau să întrerupă anumite semnale anormale.
Martin Tisdall, neurochirurg pediatru: „Acestea sunt radiografii ale craniului lui Oran și ele ne arată că aici se află neurostimulatorul, partea aceasta".
”Vom avea ocazia să le revoluționăm viețile”
După mai bine de o jumătate de an de la interventie, rezultatul este spectaculos. Oran face lucruri care îi plac. De pildă, s-a apucat de călărie. Deși este supravegheat de profesorii de echitație și de o asistentă, care are la îndemână un tub cu oxigen, nici unul dintre ei nu a fost nevoit să intervină până acum.
Justine Knowlson, mama lui Oran: „Oran începe să vadă lumina de la capătul tunelului. Simt că îmi recuperez copilul puțin câte puțin. E nevoie de timp, dar, pentru prima dată, în zece ani, chiar avem speranță".
Dispozitivul este reîncărcabil prin căști wireless, care pot fi folosite în timp ce pacientul își vede liniștit de activitățile zilnice.
Martin Tisdall, neurochirurg pediatru: „Dacă reușim să introducem acest tratament și să îl punem la dispoziția mai multor copii, vom avea ocazia să le revoluționăm viețile și să le dăm ocazia să își recapete copilăria".
Alți trei copii vor participa în curând la un proces de testare în Marea Britanie. O astfel de stimulare a mai fost încercată, dar cu un dispozitiv montat în piept, cu fire care ajungeau până la creier.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, creier, copil, vindecare, dispozitiv, implant, epilepsie,
Dată publicare:
26-06-2024 08:52