Un congolez s-a dat drept medic român timp de doi ani și a avut 500 de pacienți. Cum a ieșit totul la iveală
Un congolez s-a dat drept medic psihiatru în Franța, la Evreux, cu o diplomă românească falsă, în perioada 2015-2017. El a fost condamnat abia anul acesta, după șapte ani, relatează La Depeche.
Viața lui Clive Etitie este plină de minciuni. „Este un om complet necunoscut”, rezumă procurorul adjunct Theo Touzeau. Chiar și numele său este suspect, e discutabil. Congolezul de 39 de ani pare să fugă de responsabilitățile sale la fel de mult cum fuge de realitate.
Pe 15 octombrie 2024, el a fost chemat în fața tribunalului din Evreux pentru multiplele sale falsuri, însă bărbatul nu a venit, iar acum pe numele lui s-a emis un mandat de arestare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Medic fals la spitalul de psihiatrie din Evreux
Cazul neobișnuit a început în anul 2017. În încercarea de a recupera daunele legate de condamnarea lui Clive Etitie pentru practicarea ilegală a medicinei (2014), Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CPAM) din Rhone a descoperit că bărbatul în vârstă de 30 de ani lucrează acum ca medic psihiatru la camera de urgențe a spitalului New Navarra.
Angajat de instituție în noiembrie 2015, el a fost demascat abia în mai 2017. În cele din urmă, ărbatul a fost arestat, iar polițiștii încep să dezvăluie adevărul, ceea ce nu este o sarcină ușoară.
El a spus inițial că este singur și că nu are copii, dar s-a adeverit că acesta este de fapt într-o relație și tată a trei copii sau chiar a cinci copii, conform declarației sale fiscale. Astfel, se adună și mai multe falsuri la dosar.
Aproximativ 10 identități false
Când poliția a descoperit vehiculul escrocului, i-au găsit adresa reală. În plus, s-au mai găsit ștampile oficiale cu diferite nume la notari, primării, universități, medici, firme de finanțe, consuli, miniștri, ambasadori, ceea ce arată că Clive Etitie avea aproape 10 identități, toate false.
Din anchetă a rezultat că bărbatul nu a fost niciodată înscris în Ordinul medicilor și că nu a avut niciodată autorizație de la minister pentru a practica această meserie. Acuzatul a făcut pe toată lumea să creadă că este absolvent al unei universități din România, reproducând logoul acesteia și folosind numărul de diplomă al unui medic român adevărat.
Planul este destul de elaborat, iar escrocul nu se află la prima încercare. Înainte de a ajunge la spitalul din Franța, din Evreux, el a încercat și în Jura. Dar acolo, în timp ce colegii săi își aveau îndoieli cu privire la competențele sale și voiau să facă niște teste, falsul medic a fugit. Acest lucru nu l-a împiedicat să lucreze la Evreux și să păcălească autoritățile de la spitalul de psihiatrie din Navarra. Când NHN a aflat că a fost deja condamnat, Clive Etitie a pretins că este victima unuit furt de identitate.
La Evreux, ca și în posturile pe care le-a avut anterior, competențele sale ajung să fie contestate și puse sub semnul întrebării. Pacienții sunt speriați, iar șeful său de secție plănuia să nu-i reînnoiască contractul, indică avocatul spitalului de psihiatrie.
Falsul medic a consultat sute de pacienți
Instituția cere acum despăgubiri pentru prejudiciul financiar (peste 129.000 de euro) și cel de imagine. Reputația sa a fost, într-adevăr, afectată în urma publicării cazului în presă. Trebuie menționat că falsul medic congolez a activat în acel spital timp de un an și jumătate și a consultat aproximativ 500 de pacienți. Nu se ocupa de internări, dar putea prescrie medicamente sub responsabilitatea unui șef de secție.
În cursul anchetei, experții au analizat și personalitatea inculpatului. L-au descris ca „un domn care are răspuns la toate”, care „oferă răspunsuri evazive” și „se consideră de inteligență superioară”. „Viața sa pare să se fi desfășurat ca un roman”, observă președintele ședinței, Wladis Blacque-Belair, bazându-se pe rapoarte care subliniază de asemenea o „mitomanie perversă” și „dorința de a înșela și de a dăuna în scopul de a obține beneficii”.
Tribunalul o va aplica, condamnându-l pe Clive Etitie la patru ani și jumătate de închisoare (luând în considerare revocarea a două suspendări) și obligându-l să plătească daune diferitelor părți civile.
De asemenea, i se interzice definitiv exercitarea unei activități medicale sau paramedicale, chiar dacă el va obține cu un adevărat o diplomă.