Un condamnat la moarte a fost cruţat în ultimul moment, în urma unei mobilizări puternice
Autorităţile statului american Oklahoma au renunţat, în urma mobilizării a milioane de oameni, să-l execute pe Julius Jones, un afroamerican în vârstă de 41 de ani, condamnat la pedeapsa capitală pentru uciderea unui om de afaceri.
Guvernatorul republican Kevin Stitt, supus unei presiuni puternice, i-a comutat pedeapsa cu moartea în închisoare pe viaţă cu mai puţin de partru ore înaintea injectării cu un cocktail letal controversat.
”Julius Jones nu va putea să ceară noi comutări, graţierea sau eliberarea condiţionată până la sfârşitul vieţii sale”, precizează guvernatorul într-un decret postat online pe site-ul acestui stat conservator rural din Sudul american.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
”Mulţumim guvernatorului că a împiedicat o eroare ireparabilă”, a declarat avocata condamnatului, Amanda Bass, într-un comunicat, subliniind că ”speră” ca Kevin Stitt să dea curs ”în întregime recomandărilor biroului graţierii”.
Acest birou, care subliniază îndoieli cu privire la vinovăţia lui Julius Jones, a recomandat în două rânduri comutarea pedepsei la închisoare pe viaţă şi autorizarea acestuia să depună o cerere de eliberare anticipată, scrie news.ro.
”Le sunt foarte recunoscătoare tutror celor care s-au exprimat şi au ajutat la salvarea lui Julius. Mulţumesc Biroului Graţierii şi guvernatorului Stitt”, a scris pe Twitter Kim Kardashian, una dintre reprezentantele mobilizări în favoarea condamnatului.
Julius Jones a fost condamnat în 2002 la pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui om de afaceri alb, Paul Howell, pe care a negat-o întotdeauna.
El dă asigurări că a fost prins într-o capcană de către autorul crimei, că a fost apărat prost de către primii săi avocaţi şi că a fost discriminat la proces.
Recursurile în justiţie pe care le-a formulat au fost respinse toate, iar fiica lui Howell este consinsă de vina tânărului.
Falii în dosar au făcut obiectul unui serial documentar şi unui podcast şi au întors opinia publică în favoarea sa.
Odată cu apropierea datei stabilite în vederea execuţiei sale, staruri, campioni sportivi şi ambasadorul Uniunii Europene (UE) în Statele Unite, dar şi şase milioane şi jumătate de semnatari ai unei petiţii pe internet i-au cerut guvernatorului Stitt să intervină.
Sute de liceeni au ieşit din instituţii miercuri, în Oklahoma, în semn de protest şi cu scopul de a-l îndupleca pe guvernator.
Manifestanţi au campat în apropierea reşedinţei guvernatorului în ultimele nopţi, potrivit postului local Koco.
Guvernatorul şi-a anunţat decizia în ultimul moment, ”după ce s-a rugat şi a examinat documentele prezentate de către toate părţile”, se arată într-un comunicat de presă.
În afară de îndoieli cu privire la vina lui Julius Jones, execuţia ridica întrebări, deoarece condamnatul urma să fie injectat cu un cocktail letal de trei substanţe suspectate de provocarea unor suferinţe atroce.
Oklahoma a reluat la 28 octombrie execuţiile, după o pauză de şase ani, recurgând la acest protocol controversat.