Un comandant ucrainean îl face de râs pe Prigojin: „Primii au fugit mercenarii Wagner, soldații ruși au luptat până la capăt”
"Cuțitele sunt scoase pe masă. Probabil că planul lui Șoigu este să lase Compania Wagner să fie anihilată în Bahmut" - asta crede, un reputat istoric britanic de origine rusă, după ce Prigojin l-a luat la peste picior pe ministrul rus al Apărării.
"Ținând seama de anii dumneavoastră de experiență de luptă, vă cer să veniți în Bahmut și să evaluați personal situația”, i-a scris șeful Wagner lui Șoigu. Șoigu nu are niciun pic de pregătire ori experiență militară. A avansat mereu, pe linie de partid.
Forțele ucrainene au avansat câţiva kilometri în jurul orașului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, anunţa Ministerul Apărării de la Kiev.
Nic Robertson, corespondent CNN: „Evgheni Prigojin spune că motivul pentru care aţi recuperat teritoriu este că au fugit trupele ruse.”
"Rollo", Comandant batalion UAF Storm: „Prigojin e un mincinos. Primii care au fugit sunt mercenarii Wagner. Oricum, succesul nostru nu se datorează dezertării lor, ci faptului că am executat un atac atent plănuit prin care i-am încercuit şi izolat . Adevărul e ca soldaţii ruşi au luptat până în ultima clipă. Cei din Wagner au fugit.”
Dacă ministerul apărării de la Moscova dezminte străpungerea liniilor sale, şeful mercenarilor Wagner avertizează că vin vremuri grele pentru ruși.
Evgheni Prigojin, șeful Grupului Wagner: „Ofensiva armatei ucrainene a început. Unitățile care au fost antrenate și au primit armele necesare, echipamente, tancuri, totul, au intrat deja în luptă. Și, după ce și-au făcut mâna și și-au flexat mușchii, atunci urmează acțiuni ofensive și la nord, și la sud.”
Mai mult, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului rus al apărării, Evgheni Prigojin îl îndeamnă pe Șoigu să vină să vadă cu ochii lui cât de grea este situaţia operaţională din Bahmut.
Cât despre Kremlin, purtătorul de cuvânt o scaldă:
Dmitri Peskov: „Acolo (în Bahmut) este într-adevăr o atmosferă foarte încărcată. Ducem lupte foarte intense. Un grup masiv de forţe ucrainene este masat acolo, echipat constant cu echipamente occidentale.”
Mai departe însă, în interviul acordat unor jurnalişti din Bosnia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a deraiat complet de la realitate.
Dmitri Peskov: „De ce acționăm încet? Pentru că asta nu e război, nu suntem în război. Războiul e cu totul altceva. Război înseamnă distrugerea completă a infrastructurii, a oraşelor etc. Noi nu facem asta. Noi încercăm să curățăm infrastructura şi vieţile omeneşti.”
Potrivit unui oficial militar american de rang înalt, forțele ucrainene au început așa-numitele "operațiuni de modelare" înaintea mult-așteptatului atac. Asta în condiţiile în care Marea Britanie tocmai a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow.
Jim Sciutto, corespondent șef al CNN pe probleme de securitate națională: „E notabil faptul că oficialii britanici au declarat în repetate rânduri că ei consideră Crimeea ca fiind un teritoriu ucrainean suveran, anexat ilegal de Rusia. Deci, acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca forțele ucrainene să poată folosi aceste rachete nu numai pentru a ataca forțele rusești din estul Ucrainei, ci și din Crimeea, pe care Rusia o consideră importantă din punct de vedere strategic.”
Rachetele de croazieră Storm Shadow pot să zboare la altitudine joasă și au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, de 3 ori mai mult decât rachetele primite de ucraineni de la americani.
Pe de altă parte, cele 31 de tancuri Abrams făgăduite de americani au ajuns în Germania, iar instruirea ucrainenilor va începe în curând.
Lloyd Austin, secretarul american al Apărării: „Facem tot posibilul pentru a accelera livrarea acestor tancuri. Estimăm că operațiunea s-ar încheia la început de toamnă."