Un asteroid uriaș observat abia săptămâna aceasta va trece, vineri, foarte aproape de Pământ | VIDEO
Asteroidul 2023 EY a fost reperat de un telescop abia luni, 13 martie, și urmează să se apropie de Pământ mai mult decât Luna, vineri, 17 martie, deoarece se deplasează de zeci de ori mai repede decât un glonț.
Un asteroid uriaș care a fost detectat abia săptămâna aceasta va zbura foarte aproape de Pământ, vineri, 17 martie, spun oamenii de știință, citați de Daily Star.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Asteroidul 2023 EY a fost reperat luni, 13 martie, de un telescop de la Sutherland Observing Station din Africa de Sud și urmează să se apropie de Pământ.
Cercetătorii de la Centrul pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ (CNEOS) al NASA spun că va trece la o distanță de aproximativ 239.792 kilometri, la ora 11:35. Aceasta reprezintă aproximativ 62% din distanța medie a Lunii față de planeta noastră.
În acest moment, asteroidul 2023 EY se va deplasa cu aproximativ 18.100 km/h (aproximativ 5 km/secundă), de peste zece ori mai repede decât viteza medie a unui glonț.
Datele NASA arată că roca spațială are o lățime cuprinsă între 13 și 29 metri.
Nu reprezintă o amenințare pentru Pământ, având în vedere traiectoria sa, ceea ce este poate un noroc, având în vedere că oamenii de știință l-au observat doar cu patru zile înainte.
Dacă s-ar îndrepta spre noi, probabil că am fi în siguranță, deoarece, potrivit NASA, orice asteroid cu o lățime mai mică de 25 de metri ar arde în atmosferă înainte de impact.
Cu toate acestea, asteroizii de această dimensiune pot avea totuși un efect asupra noastră.
Potrivit EarthSky, meteoritul din Chelyabinsk, care a avut o lățime estimată la 18 metri, a intrat în atmosfera Pământului pe 15 februarie 2013, cu o viteză atât de mare și un unghi atât de mic încât a creat o undă de șoc care a spart geamurile din șase orașe rusești.
Aproximativ 1.500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în principal din cauza sticlei care s-a spart.
Proiectul Virtual Telescope Project (VTP) va transmite, în direct, traseul asteroidului de vineri, în timp ce va trece pe lângă el.