Un an de la instaurarea "califatului" de catre teroristii din Statul Islamic. Cat de vast este teritoriul pe care l-au ocupat

Ultima actualizare: 02-07-2015 06:56
Statul Islamic

"Califatul" instaurat de gruparea Statul Islamic (SI) in Siria si Irak intra in al doilea an, in contextul in care comunitatea internationala se dovedeste incapabila sa opreasca atrocitatile jihadistilor, care au lovit recent Tunisia sau Kuweit.

Gruparea, condusa de Abu Bakr al-Baghdadi, a anuntat la 29 iunie 2014 ca va crea o forma de guvernamant islamic denumit "califat" si a dat asigurari ca acesta "va dura si se va extinde".

Intr-un an, gruparea si-a extins teritoriul pe care il controleaza in Siria si Irak, in pofida formarii unei coalitii internationale conduse de SUA care vrea sa-i eradicheze pe jihadisti. Statul Islamic a reusit de asemenea sa creeze o retea de grupari care ii sunt afiliate in intreaga lume si incearca sa raspandeasca teroare si in afara Siriei si Irakului.

Saptamana trecuta, SI a revendicat un atac sinucigas in Tunisia soldat cu moartea a 38 de persoane, in majoritate turisti straini. Gruparea este de asemenea suspectata ca se afla in spatele unui atentat sinucigas asupra unei moschei siite in Kuweit, soldat cu 26 de morti.

Este posibil ca SI sa fi servit de asemenea si ca sursa de inspiratie pentru autorul unui atac in Franta, care si-a decapitat seful si a incercat sa-si arunce in aer masina intr-o uzina de gaz.

"Nu este clar daca aceste actiuni sunt centralizate sau coordonate de catre SI. Insa riscam sa vedem membri sau simpatizanti ai SI care se intorc in tarile lor de origine dupa ce au fost instruiti militar si comit din proprie initiativa atacuri a caror amploare depinde de capacitatea, de mijloacele si de oportunitatile lor", noteaza Yezid Sayegh, cercetator pentru Orientul Mijlociu in cadrul Centrului Carnegie.

Maniera in care SI isi administreaza teritoriul pe care il controleaza in Siria si Irak starneste teama si oroare. Crimele sale in masa si executiile brutale au devenit o marca.

Gruparea controleaza circa jumatate din teritoriul sirian, dintre care o mare parte este nelocuit, si aproape o treime din Irak. Numai in Siria, SI a executat intr-un an peste 3.000 de persoane, dintre care 1.800 de civili, inclusiv 74 de copii, a indicat duminica Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Bilantul include si cele 200 de persoane ucise in orasul kurd Kobane (nord) in cadrul unui atac de saptamana trecuta si cei 900 de membri ai tribului sunnit Shaitat care au fost ucisi in 2014 pentru ca s-au opus jihadistilor.

Nu este disponibila nicio cifra exacta privind crimele comise in Irak, insa gruparea este suspectata ca a executat mii de persoane, dintre care 1.700 de recruti, in majoritate siiti, asasinati la nord de Bagdad.

Trebuie adaugati si miile de morti in luptele din Siria si Irak, printre care rebeli sirieni, combatanti kurzi si militari in cele doua tari, precum si membri ai militiilor siite in Irak.

Adversarii jihadistilor nu se pot mandri cu succese reale, si cu siguranta nu militarii irakieni, care au fost extrem de criticati pentru ca si-au abandonat pozitiile la mijlocul lui 2014.

Irakul "detine, in principiu, forte suficiente pentru a-si controla teritoriul, insa problema este ca toate fortele care lupta impotriva SI nu primesc instructiuni de la Bagdad. Unele actioneaza dupa bunul plac, iar altele isi primesc instructiunile din alta parte", observa Zaid al-Ali, autor al cartii 'Lupta pentru viitorul Irakului'.

In Siria, numai fortele kurde, sustinute de coalitia internationala, au reusit sa administreze infrangeri serioase gruparii, deoarece, potrivit analistilor, rebelilor le lipsesc armele de calitate, iar fortele regimului nu sunt motivate sa lupte impotriva jihadistilor.

La randul ei, coalitia internationala nu se poate prevala decat de succese limitate, in contextul in care desfasoara raiduri zilnice in Siria si Irak si antreneaza armata irakiana. Ea a sprijinit trupele de la sol, care au reusit sa alunge SI din Kobane si Tall Abyad in Siria, precum si din Tikrit si provincia Diyala in Irak.

Insa jihadistii continua sa obtina victorii, noteaza AFP, cum a fost recenta capturare a orasului antic Palmira in Siria sau capitala provinciala Ramadi in Irak.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
How To TikTok
Cum faci Live-uri plătite pe TikTok

06:36
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!