Un aliat istoric al Rusiei vinde avioane de luptă americanilor. Aeronavele, cedate la preț de nimic
Statele Unite cumpără 81 de avioane de luptă din epoca sovietică de la un aliat al Rusiei. Aparatele de zbor costă în medie mai puțin de 20.000 de dolari fiecare, potrivit unui raport.
Kazahstan, unul dintre principalii aliați ai Rusiei, se implică tot mai mult pe piața occidentală. De Această dată, Astana a decis să vândă americanilor circa 81 de avioane de luptă din epoca sovietică, relatează Kyiv Post, citată de Business Insider.
Astfel, Kazahstanul, care își modernizează flota aeriană, a scos la licitație 117 avioane de vânătoare și bombardiere din epoca sovietică, inclusiv interceptoare MiG-31, bombardiere de vânătoare MiG-27, avioane de vânătoare MiG-29 și bombardiere Su-24 (foto) din anii '70 și '80.
Alegeri 2024
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
Valoarea declarată a vânzării a fost de un miliard de tenge kazahi, a precizat Post, adică 2,26 milioane de dolari, ceea ce echivalează cu o valoare medie pentru fiecare avion de 19.300 de dolari.
Avioanele cumpărate ar putea fi folosite în Ucraina
Statele Unite au cumpărat 81 de avioane de război învechite și inutilizabile, a declarat canalul ucrainean de telegramă Insider UA, potrivit Post.
Motivul pentru care Washingtonul a făcut această achiziție rămâne un mister, a precizat publicația ucraineană, dar a menționat posibilitatea utilizării lor în Ucraina, unde sunt în serviciu avioane similare.
Vânzarea a fost făcută prin intermediul unor companii offshore, a precizat Reporter, un site de știri în limba engleză din Rusia.
Având în vedere că Ucraina continuă să se bazeze pe armele din epoca sovietică, aeronavele ar putea servi fie ca sursă de piese de schimb, fie ar putea fi desfășurate strategic ca momeli pe aerodromuri, a mai precizat Kyiv Post.