Ultimul discurs major al lui Obama privind securitatea nationala. Ce mesaj i-a transmis lui Donald Trump
Obama si-a aparat conceptia care a stat la baza abordarii sale in lupta impotriva terorismului pe plan mondial: respingerea torturii si relatiile stranse cu aliatii pentru a construi coalitii durabile in perspectiva unei amenintari, comenteaza AFP.
Obama a avertizat ca Statele Unite nu pot eradica terorismul doar prin forta militara, facand un bilant al celor doua mandate ale sale, inainte de a-i ceda locul lui Donald Trump, a carui viitoare politica externa ramane extrem de neclara.
In cadrul ultimului sau discurs major, pronuntat la baza aeriana MacDill (Tampa, Florida), Obama a revendicat o ruptura neta fata de politica predecesorului sau George W. Bush, amintind ca administratia sa s-a aflat la originea retragerii trupelor americane din Irak si Afganistan (trecand de la 180.000 de militari la 15.000).
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"In loc de a plasa toata responsabilitatea pe trupele americane terestre, noi am construit o retea de parteneri", a subliniat el.
Exprimandu-si - pentru ultima oara inaintea plecarii sale la 20 ianuarie - viziunea asupra locului SUA in lume, presedintele de 54 de ani a insistat indelung asupra respectarii legii si a identitatii Americii.
"Sa fim fideli valorilor noastre si sa respectam dreptul nu este o slabiciune. Pe termen lung este cea mai mare forta a noastra", a lansat Obama, fiind aplaudat indelung.
Barack Obama si-a argumentat abordarea luptei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic de la aceasta baza, sediu al comandamentului fortelor americane in Orientul Mijlociu (Centcom) care supervizeaza campania loviturilor aeriene impotriva jihadistilor in Irak si Siria.
Gruparea, care voia sa stabileasca un califat incalecand doua tari, "si-a pierdut mai mult de jumatate din teritoriu, recrutarile sale s-au diminuat si populatiile locale s-au intors impotriva ei", a insistat el.
Donald Trump, care nu l-a desemnat inca pe cel care va prelua conducerea puternicului Departament de Stat, a intretinut in timpul campaniei cea mai mare neclaritate asupra modului in care intentioneaza sa lupte impotriva Statului Islamic. Pledand pentru discretie ca garantie a eficientei - "noi trebuie, in calitate de natiune, sa fim mai imprevizibili" - el a asigurat ca stie mai mult despre acest dosar "decat generalii", dar nu a avansat nicio pista concreta.
Discret in mod voluntar dupa alegerea magnatului imobiliar pentru a-l succede, Obama a evitat sa-l nominalizeze marti. Dar el a abordat numeroase dosare asupra carora tribunul populist a provocat polemica in timpul campaniei electorale.
"Noi am interzis tortura", a amintit el, subliniind ca nimeni nu i-a indicat vreodata ca aceasta ar avea un efect nefast asupra calitatii serviciilor de informatii americane.
De la sosirea sa la putere in 2009, Barack Obama a pus capat "tehnicilor de interogare in forta", utilizate dupa 11 septembrie 2001 de catre CIA asupra prizonierilor suspectati de legaturi cu Al Qaida.
In timpul campaniei, Donald Trump a provocat dezbateri aprinse chiar in cadrul partidului sau, declarandu-se favorabil restabilirii simularii inecului ("waterboarding"), care consta in varsarea de apa printr-o panza care acopera gura si nasul unui detinut.
Dupa alegerea sa, el a lasat totusi sa se inteleaga ca pozitia lui asupra acestui punct s-ar putea schimba, sub influenta generalului James Mattis, pe care tocmai l-a numit la conducerea Pentagonului.
Barack Obama, care a ordonat raidul - incununat cu succes - impotriva liderului Al Qaida Osama ben Laden in 2011, a amintit ca aceasta retea nu mai este decat "umbra celei care a fost".
"Noi stim ca o amenintare ucigasa persista" si terorismul continua sa fie o amenintare pentru Statele Unite, a declarat Obama, avertizand impotriva "promisiunilor false" ale celor care asigura ca pot anihila pericolul terorist de la o zi la alta.
Cel de-al 44-lea presedinte al SUA si-a incheiat discursul printr-un mesaj adresat succesorului sau, care in timpul campaniei electorale sustinuse interzicerea temporara a accesului musulmanilor in SUA. "Suntem o natiune care, in ceea ce are ea mai bun, se defineste prin speranta, nu prin teama", a concluzionat el.