Ultimul discurs major al lui Obama privind securitatea nationala. Ce mesaj i-a transmis lui Donald Trump

×
Codul embed a fost copiat

Obama si-a aparat conceptia care a stat la baza abordarii sale in lupta impotriva terorismului pe plan mondial: respingerea torturii si relatiile stranse cu aliatii pentru a construi coalitii durabile in perspectiva unei amenintari, comenteaza AFP.

Obama a avertizat ca Statele Unite nu pot eradica terorismul doar prin forta militara, facand un bilant al celor doua mandate ale sale, inainte de a-i ceda locul lui Donald Trump, a carui viitoare politica externa ramane extrem de neclara.

In cadrul ultimului sau discurs major, pronuntat la baza aeriana MacDill (Tampa, Florida), Obama a revendicat o ruptura neta fata de politica predecesorului sau George W. Bush, amintind ca administratia sa s-a aflat la originea retragerii trupelor americane din Irak si Afganistan (trecand de la 180.000 de militari la 15.000).

"In loc de a plasa toata responsabilitatea pe trupele americane terestre, noi am construit o retea de parteneri", a subliniat el.

Exprimandu-si - pentru ultima oara inaintea plecarii sale la 20 ianuarie - viziunea asupra locului SUA in lume, presedintele de 54 de ani a insistat indelung asupra respectarii legii si a identitatii Americii.

Citește și
Al Pacino Barack Obama
Al Pacino si trupa The Eagles, onorati de presedintele Obama. "Talentul lui Al a fost standardul suprem in actorie"
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

"Sa fim fideli valorilor noastre si sa respectam dreptul nu este o slabiciune. Pe termen lung este cea mai mare forta a noastra", a lansat Obama, fiind aplaudat indelung.

Barack Obama si-a argumentat abordarea luptei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic de la aceasta baza, sediu al comandamentului fortelor americane in Orientul Mijlociu (Centcom) care supervizeaza campania loviturilor aeriene impotriva jihadistilor in Irak si Siria.

Gruparea, care voia sa stabileasca un califat incalecand doua tari, "si-a pierdut mai mult de jumatate din teritoriu, recrutarile sale s-au diminuat si populatiile locale s-au intors impotriva ei", a insistat el.

Donald Trump, care nu l-a desemnat inca pe cel care va prelua conducerea puternicului Departament de Stat, a intretinut in timpul campaniei cea mai mare neclaritate asupra modului in care intentioneaza sa lupte impotriva Statului Islamic. Pledand pentru discretie ca garantie a eficientei - "noi trebuie, in calitate de natiune, sa fim mai imprevizibili" - el a asigurat ca stie mai mult despre acest dosar "decat generalii", dar nu a avansat nicio pista concreta.

Discret in mod voluntar dupa alegerea magnatului imobiliar pentru a-l succede, Obama a evitat sa-l nominalizeze marti. Dar el a abordat numeroase dosare asupra carora tribunul populist a provocat polemica in timpul campaniei electorale.

"Noi am interzis tortura", a amintit el, subliniind ca nimeni nu i-a indicat vreodata ca aceasta ar avea un efect nefast asupra calitatii serviciilor de informatii americane.

De la sosirea sa la putere in 2009, Barack Obama a pus capat "tehnicilor de interogare in forta", utilizate dupa 11 septembrie 2001 de catre CIA asupra prizonierilor suspectati de legaturi cu Al Qaida.

In timpul campaniei, Donald Trump a provocat dezbateri aprinse chiar in cadrul partidului sau, declarandu-se favorabil restabilirii simularii inecului ("waterboarding"), care consta in varsarea de apa printr-o panza care acopera gura si nasul unui detinut.

Dupa alegerea sa, el a lasat totusi sa se inteleaga ca pozitia lui asupra acestui punct s-ar putea schimba, sub influenta generalului James Mattis, pe care tocmai l-a numit la conducerea Pentagonului.

Barack Obama, care a ordonat raidul - incununat cu succes - impotriva liderului Al Qaida Osama ben Laden in 2011, a amintit ca aceasta retea nu mai este decat "umbra celei care a fost".

"Noi stim ca o amenintare ucigasa persista" si terorismul continua sa fie o amenintare pentru Statele Unite, a declarat Obama, avertizand impotriva "promisiunilor false" ale celor care asigura ca pot anihila pericolul terorist de la o zi la alta.

Cel de-al 44-lea presedinte al SUA si-a incheiat discursul printr-un mesaj adresat succesorului sau, care in timpul campaniei electorale sustinuse interzicerea temporara a accesului musulmanilor in SUA. "Suntem o natiune care, in ceea ce are ea mai bun, se defineste prin speranta, nu prin teama", a concluzionat el.

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Vizita istorica a lui Shinzo Abe in SUA, la 7 luni dupa ce Obama a mers la Hiroshima.
Vizita istorica a lui Shinzo Abe in SUA, la 7 luni dupa ce Obama a mers la Hiroshima. "Nu va fi pentru a-si cere scuze"

Vizita fara precedent pe care premierul japonez Shinzo Abe o va face luna aceasta la Pearl Harbour nu va fi pentru a-si cere scuze fata de SUA pentru atacul de acum 75 de ani, a declarat un purtator de cuvant al oficialului nipon, citat de Reuters.

Al Pacino si trupa The Eagles, onorati de presedintele Obama.
Al Pacino si trupa The Eagles, onorati de presedintele Obama. "Talentul lui Al a fost standardul suprem in actorie"

Legendarul Al Pacino si muzicienii de la The Eagles s-au numarat printre artistii onorati de presedintele Obama in cadrul galei Kennedy Center Honors.

Barack Obama a inaugurat pentru ultima oara bradul de Craciun din Washington. Mesajul presedintelui SUA
Barack Obama a inaugurat pentru ultima oara bradul de Craciun din Washington. Mesajul presedintelui SUA

Sarbatorile de iarna au un gust dulce-amarui pentru Barack si Michelle Obama. Pentru ultima data, familia prezidentiala a inaugurat bradul de Craciun, din centrul Washington-ului.

Recomandări
Cum a decurs Învierea Domnului în bisericile din țară. „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi”
Cum a decurs Învierea Domnului în bisericile din țară. „Învierea înseamnă lumină, înseamnă să fim mai buni între noi”

Bisericile din toată țara au fost pline de credincioși care au primit lumina sfântă - acel miracol al Învierii care ne amintește în fiecare an că nu suntem singuri.

Bisericile din București au fost neîncăpătoare pentru cei care au venit să ia lumina sfântă. ”Simt că sunt binecuvântată”
Bisericile din București au fost neîncăpătoare pentru cei care au venit să ia lumina sfântă. ”Simt că sunt binecuvântată”

A fost acea noapte din an în care creștinii ortodocși, dar și cei greco-catolici, au privit cu bucurie spre cer, de unde au primit vestea cea mare. Hristos a Înviat!  

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.