Ultimatumul Spaniei, privind proclamarea independenței catalane
Liderul catalan are la dispoziție 8 zile pentru a renunța la decizia de proclamare a independenței.
Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, i-a acordat miercuri guvernului catalan opt zile pentru a renunța la proclamarea independenței, în caz contrar ar putea suspenda autonomia politică din Catalonia și vor impune controlul direct asupra regiunii.
Mișcarea sa ar putea adânci tensiunile dintre Madrid și regiunea de nord-est, dar semnalează și o cale de ieșire din cea mai mare criză politică cu care se confruntă Spania de la o lovitură militară nereușită în anul 1981.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Rajoy ar putea organiza alegeri regionale, după ce ar activat articolul 155 din Constituția Spaniei, care i-ar permite să dizolve guvernul regional catalan.
Liderul catalan, Carles Puigdemont, a emis marți seara o declarație simbolică de independență față de Spania, dar imediat după aceea a suspendat-o și a cerut negocieri cu guvernul de la Madrid.
"Cabinetul a convenit în această dimineață să solicite în mod oficial guvernului catalan să confirme dacă a declarat independența Cataloniei, în ciuda confuziei deliberată create în legătură cu punerea sa în aplicare", a declarat Rajoy în cadrul unei emisiuni televizate, notează Reuters.
Oficialul spaniol a declarat ulterior în Parlament Spaniei că oficialii catalani a avut timp să ofere un răspuns concis până luni, 16 octombrie. În cazul în care Puigdemont ar confirma că a proclamat independența, atunci i se vor acorda trei zile suplimentare pentru a o rectifica, până joi, 19 octombrie. În caz contrar, articolul 155 va fi pus în aplicare.
Joc cu sumă nulă
Nu este încă clar dacă guvernul catalan va răspunde solicitării Spaniei, dar acum se confruntă cu o criză internă pe care nu reușesc s-o gestioneze, spun analiștii, scrie Reuters.
Astfel, în cazul în care Puigdemont declară că a proclamat independența, atunci guvernul central va interveni. Dacă se dezice de gândul de proclamare a independenței, atunci CUP-ul, partidului de extremă-stânga, își va retrage cel mai probabil sprijinul politic față de guvernul său, care se află în minoritate.
"Rajoy are două obiective: dacă Puigdemont rămâne ambiguu, mișcarea pro-independență va deveni mai fragmentată; dacă Puigdemont insistă asupra apărării independenței, atunci Rajoy va putea aplica articolul 155 ", a declarat Antonio Barroso, director adjunct al firmei de cercetare Teneo Intelligence din Londra, citează Reuters.
"În orice caz, scopul lui Rajoy ar fi acela de a restabili mai întâi statul de drept în Catalonia, iar acest lucru ar putea duce, la un moment dat, la alegeri anticipate din regiune", adaugă specialistul.
Lipsa dialogului
Puigdemont fusese așteptat să declare, în mod unilateral, independența Cataloniei marți după ce guvernul catalan a anunțat că 90% dintre catalani au votat pentru obținerea independenței, în cadrul referendumului din data de 1 octombrie. Autoritățile centrale din Madrid au declarat că referendumul este unul „ilegal”, iar cei mai mulți adversari ai independenței l-au boicotat, reducând participarea la aproximativ 43%.
"Nici domnul Puigdemont, nici oricine altcineva nu poate pretinde, fără a reveni la legalitate și democrație, să impună medierea ... Dialogul dintre democrați are loc în cadrul legii", a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria.
Invocarea articolului 155 pentru a ușura cea mai gravă criză politică a Spaniei în patru decenii ar face posibil ca perspectivele unei soluții negociate să fie și mai îndepărtate.
Un purtător de cuvânt al guvernului catalan de la Barcelona a declarat miercuri că, dacă Madrid va merge pe acest drum, atunci își va continua să-și urmeze parcursul către statalitate.
"Nu am renunțat la absolut la nimic ... Ne-am luat un timp de gândire, ceea ce nu înseamnă un pas înapoi sau o renunțare sau ceva de genul acesta", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull, pentru Radio Catalunya.
Sursa: Reuters
Etichete: Spania, referendum, independenta, catalonia, carles puigdemont, Inigo Mendez de Vigo,
Dată publicare:
12-10-2017 11:21