"Uitați de Austria! Trebuie să ajungem din urmă România". Capitolul la care Ungaria spune că e depășită de țara noastră
De la căderea comunismului, maghiarii au avut puţine certitudini. Una dintre ele a fost că Ungaria este mai dezvoltată decât România. În prezent, acest lucru nu mai este atât de sigur.
"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu, profesorul de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta şi fostul guvernator al Băncii Naţionale a Ungariei, Akos Peter Bod.
Faptul "că România ne întrece nu este surprinzător", susține acesta, care precizează că țara sa a fost depășită de România la PIB-ul pe cap de locuitor în 2023.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
De asemenea, potrivit indicatorilor tradiţionali ai performanţei, economia Ungariei este întrecută nu doar de majoritatea vechilor membri ai Uniunii Europene, ci şi de cei noi, care au intrat în UE în urmă cu 20 de ani, odată cu Ungaria: Cehia, Slovenia şi Estonia.
Se ştie şi că economia poloneză s-a ridicat de la nivelul ei foarte scăzut şi a ajuns Ungaria din urmă. Totuşi, "cazul României este cu siguranţă diferit", susține Akos Peter Bod.
Dacă a existat vreo certitudine în mintea maghiarilor legată de schimbările rapide şi confuze din lume, aceea este dezvoltarea Ungariei în raport cu vecinii din est şi sud.
Mai mult, România şi Bulgaria au intrat în UE mai târziu. Bulgaria este mai îndepărtată, dar România este un punct de referinţă. Cei care citesc ştirile nu ar trebui să fie surprinşi că România ne întrece deoarece deja de anul trecut cursa era strânsă, deşi în Ungaria consumul din gospodării şi investiţiile au primit un imbold semnificativ mulţumită alegerilor. Dar tot atunci a venit şi recesiunea. PIB-ul ungar a scăzut cu 1%, în timp ce economia României a crescut cu peste 2%.
"Însă, ceea ce ungurii aud despre situaţia din România şi ceea ce citesc pe internet despre Ţinutul Secuiesc nu se împacă cu datele despre PIB. În astfel de cazuri, cifrele pot fi puse la îndoială. Nu este uşor de comparat performanţa economică a diferitelor state deoarece sunt multe variabile", spune Akos Peter Bod.
Însă dacă este comparat consumul din gospodării în România şi Ungaria, diferenţa este atât de mare încât aceasta nu mai poate fi atribuită erorilor. Pot fi comparate şi salariile şi productivitatea, dar imaginea nu se schimbă. Avantajul semnificativ al Ungariei faţă de România la dezvoltare calitativă nu mai există, remarcă economistul ungur.
Ungaria este în continuare campioana regională la contribuţia companiilor străine la PIB, cu o pondere de 50%. În Slovacia, cota este de 48%, în România de 44%, în Cehia de 43% şi în Polonia de 37%. Dar Ungaria a pornit de mai de sus, iar între timp economia României a cunoscut o internaţionalizare rapidă şi importuri de tehnologie şi capital.
Astfel, creşterea dinamică a producţiei per angajat, adică a productivităţii, din România, nu ar trebui să fie surprinzătoare. Mai mult, ar trebui subliniată şi structura economiei româneşti, care este mai diversificată. "Mediul de afaceri nu este atât de dependent de un sector sau două cum este cel din Ungaria sau din Slovacia", subliniază Akos Peter Bod.
Acesta mai spune că industria auto este importantă, dar are o pondere mai mică. În acelaşi timp, în România companiile de servicii pentru afaceri au crescut rapid în ceea ce poriveşte locurile de muncă. În comparaţie cu încetinirea sau chiar stagnarea dezvoltării regionale din Ungaria, în România se remarcă greutatea economică din ce în ce mai mare a unor oraşe depărtate de capitală precum Cluj, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Oradea.
Toate acestea sunt centre de afaceri dinamice, autonome şi care stăpânesc pieţe mari. Statul român centralizează circa 33% din PIB. În Ungaria, pe partea de venituri a bugetului, cota este cu 10 puncte procentuale mai mare. Cheltuielile de stat sunt în aceeaşi măsură supradimensionate, ceea ce aduce riscurile ineficienţei şi corupţiei. Intervenţia microeconomică a statului a devenit mult mai extinsă în ultimii zece ani decât în oricare altă ţară din Uniunea Europeană.