UE si Statele Unite exprima preocupare privind violentele din Turcia
Uniunea Europeana si Statele Unite au exprimat preocupare in legatura cu violentele produse in Turcia, lansand apeluri la calm, relateaza ziarul turc Hurriyet, in editia online.
Jen Psaki, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american, a declarat ca Washingtonul este preocupat de actiunile brutale ale politiei turce. "Credem ca stabilitatea pe termen lung a Turciei, siguranta si prosperitatea pot fi garantate doar prin respectarea drepturilor fundamentale. Dreptul la manifestatii este unul dintre acestea. Aceste drepturi sunt foarte importante intr-o democratie sanatoasa", a spus Psaski.
VEZI SI:
- UPDATE IN TIMP REAL: FILMUL VIOLENTELOR DIN ISTANBUL
- LIVE VIDEO DIN ISTANBUL. MII DE MAFIFESTANTI SUNT IN STRAZI
- AVERTISMENTUL MAE PENTRU TURISTII ROMANI DIN ISTANBUL. CE ZONE SUNT PERICULOASE
Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International a condamnat brutalitatea politiei turce.
La randul sau, biroul comisarului UE pentru Extindere a cerut respectarea dreptului de participare la manifestatii.
Mii de protestatari au ocupat, sambata, Piata Taksim din centrul orasului Istanbul, iar fortele de ordine s-au retras. Potrivit surselor citate de ziarul Hurriyet, protestatarii au primit permisiunea sa reintre in Parcul Taksim Gezi dupa ce presedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan si pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere sa ordone retragerea fortelor de ordine in scopul diminuarii tensiunilor. In acelasi timp, presedintele tarii a indemnat protestatarii sa dea dovada de "bun-simt" si "calm", avertizand ca demonstratiile au atins un nivel "ingrijorator".
De altfel, in urma cu putin timp, Recep Tayyip Erdogan a admis ca politia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestatiilor. "Este adevarat ca au fost comise erori si ca politia a recurs la metode extreme", a spus Erdogan.
Premierul Recep Tayyip Erdogan a somat protestatarii din Istanbul sa inceteze confruntarile cu fortele de ordine, subliniind ca nu va renunta la controversatul proiect dintr-un parc al orasului. "Le cer protestatarilor sa inceteze imediat manifestatiile pentru a se evita problemele", a declarat Erdogan. El a dat asigurari ca nu renunta la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kislasi in Parcul Gezi si de transformare a acesteia intr-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", a dat asigurari Erdogan.
Manifestatiile dureaza de cateva zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemultumirea fata de planul de reamenajare a Parcului Gezi si de reducere a suprafetelor verzi. Proteste au izbucnit sambata si in capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestantii din Istanbul, demonstratiile fiind indreptate impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan. Vineri, politia a intervenit pentru dispersarea manifestantilor adunati in Parcul Gezi. Protestatarii au atacat cu sticle si pietre fortele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene si tunuri de apa. Sambata, protestele au continuat, politia intervenind pentru a opri sute de manifestanti care incercau sa traverseze un pod peste Stramtoarea Bosfor pentru a ajunge in Piata Taksim. Violente s-au inregistrat si in cartierul Besiktas din Istanbul.
Protestele, care initial erau fata de reducerea suprafetelor verzi din Parcul Gezi, au devenit o actiune indreptata impotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate si Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste miscari islamiste.
Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamista, Erdogan a dat asigurari ca este determinat sa respecte caracterul secular al statului turc.