UE renunţă la achiziția a peste 300 de milioane de doze de AstraZeneca şi Johnson&Johnson

Dată publicare: 21-04-2021 21:20
Dată actualizare: 21-04-2021 21:23


UE şi-a asigurat peste 2 miliarde de doze de vaccin anti-COVID. Câte ar putea reveni României

Uniunea Europeană va renunța la cumpărarea a 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin AstraZeneca şi Johnson & Johnson, a declarat un oficial UU de rang înalt pentru Reuters.

Comisia Europeană a semnat, în numele Celor 27, un contract cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul american J&J - din care a comandat doar 200 de milioane - şi unul cu privire la livrarea a 400 de milioane de doze cu laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca - dintre care a cumpărat 300 de milioane, relatează News.ro.

”Nu este nevoie să recurgem la opţiuni” de achizţionare a unor doze suplimentare, declară un oficial european implicat în negocieri cu laboratoarele.

Acest lucru înseamnă că UE crede că îşi poate atinge obiectivul vaccinării a cel puţin 70% dintre europenii adulţi până la sfârşitul verii doar cu vaccinuri livrate de către alianţăa americano-germană Pfizer-BioNTech şi compania ameriană Moderna.

Oficialul citat apreciază însă că este prematur să spună dacă UE ar urma să încheie în viitor alte contracte cu cei doi giganţi farmaceutici.

Această decizie marchează o nouă distanţarea a UE de laboratorul suedezo-britanic AstraZeneca, după ce grupul a revizuit în scădere puternică, la începutul anului, obiectivul livrării vaccinului său uniunii, incovând probleme de producţie.

Vaccinurile AstraZeneca-Oxford şi Johnosn&Johnson sunt autorizate în UE, în pofida semnalării unor cazuri atipice de formarea a unor cheaguri de sânge în urma administrării lor.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) subliniază că beneficiile celor două vaccinuri sunt maiimportante decât aceste efecte secundare rare.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO