UE, îngrijorată de mișcările militare rusești din apropierea frontierei cu Ucraina
Uniunea Europeană (UE) şi-a exprimat vineri îngrijorarea faţă de mişcări militare ruseşti în apropierea frontierei cu Ucraina, cu privire la care Statele Unite au cerut explicaţii Rusiei, relatează AFP.
”Continuăm să supraveghem situaţia, iar informaţiile pe care le-am cules până acum sunt destul de îngrijotătoare”, a avertizat într-o conferinţă de presă Peter Stano, un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cele 27 de state membre UE discută cu Statele Unite şi Regatul Unit pe această temă, a anunţat el.
”Suntem pregătiţi să luăm în calcul măsuri, în cazul în care este necesar, împreună cu partenerii”, a precizat el.
Washingtonul a cerut miercuri ”clarificări” Rusiei cu privire la mişcări de trupe ”neobişnuite” în apropierea frontierei ruso-ucrainene.
”Nu avem o claritate cu privire la intenţiile Moscovei, însă îi cunoasştem strategia”, acuza şeful deplomaţiei americane Antony Blinken într-o conferinţă de presă comună, la Washington, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.
”Îngrijorarea noastră este ca Rusia să facă greşeala gravă şi să încerce să repete ceea ce a făcut în 2014, când a adunat forţe de-a lungul frontierei şi a intrat pe teritoriul suveran ucrainean, spunând în mod neadevărat că a fost provocată”, acuza el.
Ucraina se află în război cu separatişti proruşi, în est, din 2014, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.
Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a discutat despre această situaţie cu preşedintele american Joe Biden în cadrul unei vizite, la Washington, săptămâna aceasta.
”UE şi Statele Unite susţin deplin integritatea teritorială a Ucrainei. Iar noi îi susţinem deplin în eforturile lor de a-şi moderinza economia şi de a-şi consolida rezistenţa”, a scris miercuri pe Twitter von der Leyen.
Un reprezentant al NATO a anunţat că Alianţa Nord-Atlantică ”supraveghează cu regularitate mişcările forţelor ruse. Este important să se asigure transparenţa şi să se evite orice eroare de calcul”, a subliniat el.
Ministrul ucrainean de Externe urmează să discute luni, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
”Rusia nu reprezntă o ameninţare pentru nimeni (...). Noi ne ocupăm de propriile afaceri şi luăm măsuri pentru a ne asigura securitatea, dacă este necesar, în cazul există acţiuni provocatoare ale opozanţilor noştri în apropierea frontierelor noastre”, a declarat vineri un purtător de cuvîânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
”Forţele NATO sunt foarte, foarte active şi acţionează în mod îndrăzneţ în imediata apropiere a frontierelor noastre, în aer, pe apă şi la sol”, în opinia sa.
Întrebat dacă desfăşurarea forţelor militare ruse înseamnă că Moscova intenţionează să invadeze Ucraina, adjunctul ambasadorului rus la ONU Dmitri Polianski a răspuns joi că ”acest lucru nu a fost nicidată planificat, nu a fost făcut niciodată şi nu se va realiza nciodată”.
”Mai puţin dacă suntem, bineînţeles, provocaţi de către Ucraina sau de către altcineva”, a adăugat Polianski.