UE, criticată de OMS pentru controlul vaccinurilor anti-Covid produse în țările membre
Organizația Mondială a Sănătății a criticat anunțul Bruxelles-ului privind controlul vaccinurilor anti-Covid produse în țările membre ale Uniunii Europene.
Este o măsură care riscă să prelungească și să agraveze pandemia, avertizează OMS.
Pe de altă parte, Franța a anunțat alte restricții, în încercarea de a limita răspândirea noilor variante ale coronavirusului, mult mai contagioase.
Spitalul Bernett din nordul Londrei este pe linia frontului pandemiei, în Anglia. Un nou pacient vine la cateva minute la camera de gardă. Secţia de terapie intensivă e plină, mai ales că mulţi au nevoie de săptămâni sau chiar de luni de internare.
Românul Nicolae Ursachi, care a fost conectat 40 de zile la ventilator, a izbutit acum să se ridice din pat, cu ajutorul unei maşinării şi sprijinit de trei asistenţi medicali.
Aşa-numita tulpina britanică, mult mai contagioasă, a provocat un val de infectări în Anglia, iar premierul francez a avertizat asupra riscului ridicat şi a anunţat noi restricţii.
Jean Castex, premierul Franței: „Orice intrare în Franța și ieșire din țara noastră, din sau într-o țară din afara Uniunii Europene, va fi interzisă, dacă nu există un motiv imperios. Începând de duminică, toate centrele comerciale, ne-alimentare, cu o suprafață mai mare de 20.000 de metri pătrați, adică cele care creează aglomerație, vor fi închise”.
Pe de altă parte, se adânceşte disputa în privinţa întârzierilor la livrarea tranșelor de seruri anti-Covid în Uniunea Europeană. Nu avem altă alegere decât să introducem controlul asupra exporturilor de vaccinuri - a anunţat Comisia Europeană.
Asanumitul „mecanism de transparență” le conferă ţărilor membre UE puterea de a retrage autorizarea exportului de doze de ser anti-Covid, dacă producătorii nu îşi onorează contractele existente cu blocul comunitar.
Însă controlul asupra exporturilor de vaccinuri produse în fabrici din ţările Uniunii Europene poate afecta livrările pentru 100 de țări din lume.
În schimb, Bruxelles-ul a dat înapoi de la o decizie care ar fi putut dinamita acordurile cu Londra, post BREXIT. Uniunea Europeană a renunţat la planul de a impune restricţii pentru exportul de vaccinuri - peste graniţa dintre republica Irlanda, membră UE şi Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii. Astfel, puteau să apară controale la graniţa nord irlandeză.
Arlene Foster, premierul Irlandei de Nord: „Acesta este un act incredibil de ostil și agresiv al Uniunii Europene, care încearcă să oprească furnizarea unui vaccin destinat să salveze vieţi în Regatul Unit”.
Uniunea Europeană este într-o dispută cu producătorul de vaccinuri britanico-suedez AstraZeneca, după ce acesta a anunţat că, din cauza unor probleme de producţie, ar putea livra doar 40% din cele 100 de milioane de doze aşteptate în Uniunea Europeană până la sfârşitul lunii martie.
Și ceilati producatori, Pfizer și Moderna, au livrat mai puțin decât s-au angajat pentru primul trimestru al acestui an.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, OMS, coronavirus, pandemie, ue, Pfizer, astrazeneca,
Dată publicare:
30-01-2021 20:24