UE condamnă activitatea bărcilor de salvare care preiau refugiații din Marea Mediterană
Uniunea Europeană a condamnat misiunea echipajelor care au salvat refugiații din zona Mării Mediterane, în urma încercării de a controla și de a proteja mai eficient frontierele blocului comunitar.
În urma summitului de la Bruxelles, liderii europeni s-au pus de accord să înființeze tabere comune de procesare a azilanților și să restricționeze mișcările migranților, în cadrul blocului comunitar.Măsura a fosta doptată și în urma presiunilor Guvernului Italian.
Compromisul, smuls în zori, este un succes pentru Roma. Condusă de un guvern populist, Italia a cerut împărţirea responsabilităţilor între ţările membre şi a ameninţat că în caz contrar va bloca restul deciziilor cu privire la Brexit, comerţ şi apărare.
Măsura a fost adoptată chiar după câteva ore de la o tragedie maritime în care 100 de persoane, printre care bebeluși și copii, s-au înecat.
Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta și ministru de Interne al Italiei, a declarat că bărcile ONG-urilor au ajutat "traficanții de persoane" și că nu ar trebui să "deranjeze" paza de coastă și să "provoace probleme".
Bărcile de salvare ale ONG-urilor, amintite de Salvini, au fost sprijinite de autoritățile italiene până la schimbarea guvernului la începutul lunii iunie.
În urma discursului ministrului Italian, UE a declarant că "eforturile de stopare a traficului de persoane care operează din Libia sau din altă parte ar trebui intensificate în continuare. UE va continua să sprijine Italia și alte state membre în această privință".
În urma acestor declarații, liderii europeni au fost acuzați de organizațiile de caritate că "se supun guvernelor xenofobe" cu noile politici ale blocului în privința migrației.