UE avertizează Algeria după ce aceasta a suspendat tratatul de cooperare cu Spania
Uniunea Europeană a avertizat Algeria în privinţa consecinţelor restricţiilor comerciale pe care aceasta le-a impus Spaniei, ameninţând Algerul cu măsuri de retorsiune, scrie AFP, conform Agerpres.
Algeria a suspendat miercuri 'Tratatul de prietenie, bună vecinătate şi cooperare' încheiat în 2002 cu Spania, din cauza schimbării poziţiei acesteia în dosarul Saharei Occidentale pentru a se alinia la cea a Marocului.
Considerând că noua poziţie a autorităţilor spaniole constituie 'o încălcare a obligaţiilor lor juridice, morale şi politice', Algeria 'a decis să procedeze la suspendarea imediată a Tratatului de prietenie, bună vecinătate şi cooperare pe care l-a încheiat pe 8 octombrie 2002 cu regatul Spaniei şi care reglementa dezvoltarea relaţiilor între cele două state', a indicat preşedinţia de la Alger.
Spania a procedat pe 18 martie la o modificare radicală de poziţie în acest dosar sensibil, anunţându-şi în mod public sprijinul faţă de proiectul de autonomie marocan şi provocând astfel furia Algerului, principalul susţinător al Frontului Polisario, mişcarea de independenţă din Sahara Occidentală.
Într-un comunicat comun emis vineri, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi vicepreşedintele Comisiei responsabil cu comerţul, Valdis Dombrovskis, au descris decizia Algeriei ca 'extrem de îngrijorătoare'.
'Evaluăm implicaţiile acţiunilor algeriene', mai ales instrucţiunea dată instituţiilor financiare 'de a opri tranzacţiile între cele două ţări, care pare să încalce acordul de asociere UE-Algeria, în special în domeniul comerţului şi investiţiilor', au afirmat responsabilii europeni, după o întâlnire la Bruxelles cu ministrul de externe spaniol, José Manuel Albares.
'Aceasta ar conduce la un tratament discriminator al unui stat membru al UE şi ar dăuna exercitării drepturilor Uniunii ce decurg din acord', au subliniat ei.
UE 'este pregătită să se opună oricărui tip de măsuri coercitive aplicate împotriva unui stat membru', au prevenit ei, amintind că politica comercială este o competenţă exclusivă a Uniunii.
'Vom apăra ferm companiile noastre şi interesele Spaniei, care sunt şi companii ale UE', a spus ministrul spaniol.
Dacă rezolvarea diferendului 'este în mâinile Comisiei', 'dorinţa Spaniei este ca el să fie soluţionat cât mai rapid posibil prin dialog şi pe căile diplomatice normale', a adăugat Albares.
După ce joi făcuse apel la autorităţile algeriene să 'revină asupra deciziei lor', Bruxellesul a afirmat vineri că le 'întinde mâna' pentru 'a clarifica rapid situaţia', dând asigurări că va 'continua să acorde prioritate dialogului pentru rezolvarea controverselor'.
'Algeria este un partener important al UE în Mediterana şi un actor cheie pentru stabilitatea regională. Sperăm că, în numele parteneriatului nostru solid şi pe termen lung, va fi găsită o soluţie rapidă pentru restabilirea deplină a relaţiilor comerciale şi de investiţii', au concluzionat Josep Borrell şi Valdis Dombrovskis.