UE ar putea folosi vaccinuri AstraZeneca produse în India. Negocieri cu Moderna pentru 150 mil. doze
Uniunea Europeană negociază cu americanii de Moderna achiziția a încă 150 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.
Pe de altă parte, AstraZeneca a sugerat aducerea de doze fabricate în afara Europei pentru a compensa înjumătățirea producției din Europa. Unul dintre furnizori ar putea fi „Serum Institute” din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume.
Uniunea Europeană și-a fixat obiectivul de a vaccina 70% din populația adultă până la sfârșitul verii, dar are probleme în a-și asigura dozele promise de companiile farmaceutice.
O echipă a postului CNN le-a însoțit pe Lynda și Ang, paramedici pe ambulanță în Cardiff, oraș cu o jumătate de milion de locuitori.
Nick Paton Walsh, CNN: “Este o obișnuință dimineața aglomerată pentru acest echipaj de ambulanță, cu o diferență esențială. De două zile, solicitările pentru cazuri COVID au scăzut dramatic.”
Lynda Stephens, paramedic: “Sper că aceste vaccinuri sunt ceea ce ne trebuie. Ne dorim din tot sufletul să nu vină şi al treilea val. Suntem cu toţii sleiţi de puteri.”
Sunt totuşi şi voci care susţin că scăderea ratei de infectare este, de fapt, efectul carantinei.
Mark Drakeford, premierul Țării Galiilor: “Deja situaţia se schimbă. Dar nu e vorba de impactul vaccinării. Îşi spune cuvântul carantina totală instituită înainte de Crăciun.”
19% din britanici au primit deja prima doză de ser, comparativ cu numai 1,5% din europeni. Malta e pe primul loc în UE, abia e la 8%.
Totuşi, potrivit unei analize apărute în The Guardian, succesul vaccinării din Regatul Unit are preţul său. Britanicii au fost nevoiţi să accepte termenii companiilor farmaceutice - nu numai că au plătit un preț mai mare pe doză, dar au renunțat la dreptul de a le da în judecată în caz de efecte adverse.
În plus, pentru a fi pe deplin eficientă, vaccinarea necesită două doze. Și doar 0,8% din populația britanică a primit ambele doze, mai puțin decât în Franța - 0,92% și cu mult în urma Danemarcei - 2,87%.
Cu o tehnologie complexă a vaccinurilor precum mesagerul ARN, producţia serului anti-COVID este o provocare. De aceea producătorul francez de medicamente Sanofi va fi capabil să livreze vaccinuri de producție proprie sub licență Pfizer-BioNTech cel mai devreme în iunie.
Un laborator din Canada produce nano-particule de lipide. Codul genetic al vaccinului cu mesager ARN ajunge în celulele umane prin bule minuscule de grăsime, atât de mici, încât o mie dintre ele, puse alăturat, abia au consistenţa unui fir de păr. Infime, dar vitale.
Thomas Madden, CEO Acuitas: “Nu încercam să facem singuri totul. Mai degrabă ne străduim să-i învăţăm şi pe alţii, din orice colţ al globului, să contribuie la acest efort. “
După alianţele din sectorul privat, precum cea dintre SANOFI şi Pfizer, industria farmaceutică pledează pentru cooperare şi la nivel guvernamental.
Prashant Yadav, Centrul pentru Dezvoltare Globală: “În acest moment, avem resurse limitate atât în ce priveşte primele etape ale producţiei, cât şi pentru fazele finale. De aceea, avem nevoie de ajutor la nivel naţional şi regional, pentru coordonare intre diverşii producători de materii prime.”
Creşterea capacităţii de producţie este esenţială pentru că vaccinarea să acopere necesarul întregii planete.
Andrey Zarur, CEO Greenlight Biosciences: “Discutăm cu numeroşi parteneri regionali din Asia de Sud, Asia de Sud-Est, Africa, America de Nord, America de Sud pentru linii de producţie.”
Chiar dacă întârzierile au cauze obiective, mai multe state europene reproşează Comisiei Europene felul în care a gestionat procurarea vaccinurilor.