Ucraina si-a pus armata in stare de alerta. Moscova a anuntat manevre militare in Marea Neagra

Ultima actualizare: 14-08-2016 06:58
putin

Ucraina si-a pus armata in alerta in contextul noilor tensiuni cu Rusia din Crimeea, relateaza AFP.  La randul ei, Rusia a anuntat ca face manevre in Marea Neagra pentru a exersa respingerea atacurilor subacvatice din partea unor sabotori.

Presedintele Ucrainei vrea sa discute cu Vladimir Putin si liderii occidentali in contextul noilor tensiuni cu Rusia

Petro Porosenko a declarat joi ca doreste sa vorbeasca direct cu presedintele rus Vladimir Putin si mai multi lideri occidentali in contextul escaladarii tensiunilor dintre Kiev si Moscova, relateaza Reuters. Presedintele rus Vladimir Putin a acuzat Kievul miercuri ca foloseste tactici teroriste pentru a destabiliza Crimeea, pe care Moscova a anexat-o de la Ucraina in 2014. Rusia pretinde ca a reusit sa dejoace tentativele Ucrainei de a introduce sabotori in peninsula, in timp ce Kievul a dezmintit acuzatiile.

Porosenko a spus ca i-a cerut ministrului ucrainean de externe sa aranjeze convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, precum si cu liderii german si francez, Angela Merkel si Francois Hollande, vicepresedintele american Joe Biden si presedintele Consiliului European, Donald Tusk. Potrivit AFP, Ucraina si-a plasat armata in stare de alerta in urma acestor noi tensiuni.

Moscova sustine ca uciderea militarilor rusi in peninsula Crimeea va avea consecinte

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat joi ca moartea unor militari rusi in ciocnirile armate cu agentii de securitate ucraineni, care ar fi organizat o presupusa incursiune in peninsula Crimeea pentru a comite un atentat asupra infrastructurii critice din teritoriul anexat, va avea consecinte reale, transmite Reuters.

De asemenea, ministerul de Externe a aratat ca orice tentativa de destabilizare a situatiei din peninsula Crimeea va esua, iar statele occidentale trebuie sa puna presiune asupra Kievului pentru a evita orice actiuni periculoase. Anterior, autoritatile ruse au sustinut ca un soldat si un agent de securitate al FSB au decadat in ciocnirile violente din Crimeea. Insa, Ucraina a dezmintit ca asemenea ciocniri au avut loc.

Putin a acuzat folosirea unor tactici teroriste de catre liderii ucraineni, pentru declansarea unui nou conflict militar si destabilizarea teritoriului anexat in urma cu doi ani. Agentii FSB au reclamat o presupusa incursiune a agentiilor de securitate ucraineni in peninsula Crimeea, insa acuzatiile au fost imediat dezmintite de Kiev. ”Agentii de securitate din cadrul ministerului Apararii din Ucraina pregateau orchestrarea unui atac asupra infrastructurii critice din peninsula ruseasca Crimeea”, se arata intr-un comunicat.

Aparent, un grup de agenti secreti au fost descoperiti in apropiere de localitatea Armiansk, situata in nordul peninsulei Crimeea, in urma unei operatiuni din weekend a FSB. Mai multe focuri de arma au fost schimbate cu agentii de securitate, inainte de capturarea acestora. Circa 20 de dispozitive explozive improvizate, care reprezinta echivalentul a 40 de kilograme de TNT, au fost descoperite asupra agentiilor ucraineni, alaturi de munitie, proiectile si arme de foc.

Moscova anunta manevre militare in Marea Neagra

Marina rusa intentioneaza sa efectueze manevre in Marea Neagra pentru a exersa respingerea atacurilor subacvatice din partea unor sabotori, au transmis joi agentiile de presa ruse, citand Ministerul Apararii de la Moscova, relateaza Reuters. Potrivit scenariului avut in vedere, Marina ar urma sa respinga atacuri subacvatice comise de sabotori veniti pe mare, a transmis Ministerul Apararii rus. Totodata, ministerul rus a mai anuntat ca fortele navale vor efectua exercitii in zona de est a Marii Mediterane incepand cu data de 15 august
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO