Zelenski: În regiunea Doneţk are loc o confruntare de care depinde o mare parte din ceea ce pregătim pentru viitorul apropiat

razboi ucraina
Profimedia

Preşedinţia Ucrainei nu exclude ca Rusia să atace teritoriile ucrainene cu rachete de croazieră şi balistice în perioada 21-24 februarie, înainte de aniversarea invaziei la scară largă a Rusiei, însă Ucraina este pregătită, relatează Ukrinform.

Mihailo Podoliak, consilier din cadrul Preşedinţiei Ucrainei, a făcut aceste afirmaţii în cadrul teledonului naţional din Ucraina, scrie news.ro.

”Să zicem, de exemplu, 21-24 (februarie). Vor lovi (teritoriile ucrainene) cu rachete de croazieră şi balistice? Da. Suntem pregătiţi pentru asta? Să fim sinceri – suntem cu siguranţă pregătiţi. Vom auzi iar sirene şi vom merge în locurile (adăposturi) unde ne putem proteja vieţile”, a spus el.

Potrivit lui Podoliak, ruşii şi-ar putea intensifica acţiunile militare în zone dificile, precum Bakhmut, Soledar, Mariinka, Vuhledar, Kreminna şi altele pentru că ”nu le pasă de oamenii lor”.

În plus, ruşii şi-au intensificat semnificativ eforturile de propagandă, a menţionat Podoliak.

Citește și
Dmitro Kuleba, Bogdan Aurescu
Scandalul Bâstroe. Ucraina prezintă oficial explicații României: ”Sunt doar lucrări de întreţinere a căii navigabile”
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

”Ei răspândesc constant chestii de genul «Să vă fie frică, noi deţinem puterea, vom ataca din toate direcţiile». Vreau să înţelegem: este un an de război, suntem diferiţi, înţelegem şi vedem totul şi suntem pregătiţi pentru orice. Da, va fi dificil, dar suntem pregătiţi pentru orice. Nu suntem la fel cum eram când această invazie a început. Suntem diferiţi în general şi, în special, Forţele Armate sunt schimbate”, a asigurat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin se va adresa adunării federale în 21 februarie.

Zelenski: „Trebuie să facem totul pentru a grăbi înfrângerea rusă”

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus, în mesajul transmis sâmbătă seara, că va constinua să facă tot ce este „posibil şi imposibil” pentru a oferi Ucrainei mai multă apărare aeriană, mai multe garanţii de stabilitate şi mai multă protecţie împotriva oricăror lovituri ruseşti, dar între timp în regiunea Doneţk are loc o luptă „brutală şi principială”, o confruntare de care depinde o acţiune ce este pregătită de Kiev „în viitorul apropiat” - aparent o aluzie la o contraofensivă ucraineană.

„Această zi a început cu întreruperi preventive de energie electrică în unele regiuni ale statului nostru. Aceste întreruperi au fost necesare pentru a proteja reţelele şi instalaţiile de generare de un nou atac cu rachete ruseşti. Şi încheiem această sâmbătă fără întreruperi de energie electrică pe aproape întregul teritoriu al statului nostru. Cu excepţia oraşului Odesa, unde recuperarea continuă după atacurile anterioare, şi a unor zone în care reţelele au fost avariate de rafalele de vânt, cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei are curent electric, cea mai mare parte a populaţiei noastre are energie electrică”, a anunţat Zelenski.

„Şi este o altă confirmare a rezistenţei noastre, a forţei Ucrainei şi a muncii colosale care a fost şi este depusă de mulţi oameni. De către toţi cei care restaurează şi protejează energia. De către toţi cei care lucrează pentru a ne consolida apărarea aeriană. De către toţi partenerii noştri care ne ajută. Şi, bineînţeles, de toţi soldaţii noştri care apără Ucraina în fiecare zi, în fiecare noapte, ca parte a Forţelor Aeriene şi a tuturor forţelor noastre de apărare şi securitate”, a arătat preşedintele ucrainean.

„Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la apărarea cerului ucrainean şi a sistemului energetic al statului! Este un rezultat foarte important pentru Ucraina. Rezultatul pe care l-am obţinut împreună. Vom continua să facem tot ce este posibil şi imposibil pentru a oferi Ucrainei mai multă apărare aeriană, mai multe garanţii de stabilitate şi mai multă protecţie împotriva oricăror lovituri ruseşti”, a promis preşedintele.

El a spus că Ucraina se apropie de victorie şi aceasta a fost şi teza care a dominat discuţiile de sâmbătă de la Conferinţa de Securitate de la Munchen. „Există declaraţii importante ale liderilor mondiali în sprijinul statului nostru şi există semnale privind consolidarea armelor pentru apărarea noastră. Este vorba, în special, de rachetele cu rază lungă de acţiune, de alte arme şi de sprijinul pe termen lung pentru Ucraina” a precizat liderul de la Kiev.

Zelenski: „Trebuie să restabilim justiția. O vom face”

„Iar noi trebuie să facem totul pentru a grăbi înfrângerea rusă. Presiunea lumii ar trebui să fie de aşa natură, încât Rusia să nu aibă timp să găsească noi forme de teroare”, a punctat Volodimir Zelenski. „Apropo, activitatea noastră diplomatică de săptămâna viitoare va fi dedicată exact acestui lucru - accelerarea mişcării noastre. Ne aşteptăm la veşti importante pentru Ucraina şi pentru securitatea noastră”, a menţionat Zelenski fără a detalia.

El a mulţimit tutor celor care în prezent apără statul pe câmpul de luptă. „Vreau să îi remarc în special pe toţi cei care apără regiunea Doneţk. Acolo au loc cele mai brutale şi principiale lupte, confruntare de care depinde o mare parte din ceea ce pregătim pentru viitorul apropiat”, a spus Zelenski, transmiţând mulţumiri luptătorilor.

În final, el a vorbit despre planurile de a trage Rusia la răspundere pentru tot ceea ce a făcut în Ucraina şi a spus că a primit în acest sens „semnale puternice” din partea partenerilor.

„Fiecare atac rusesc asupra oraşului Harkov şi a regiunii, a regiunii Sumî şi a regiunii Doneţk, a oraşului Hmelniţki, a Nikopolului nostru şi a fiecărui colţ al statului nostru va avea consecinţe juridice concrete pentru statul terorist”, a arătat preşedintele. „Acest lucru se aplică nu numai la răul pe care Rusia l-a adus de la 24 februarie, ci şi din 2014”, a precizat el.

„Trebuie să restabilim justiţia. O vom face. Să o facem împreună cu întreaga lume”, a îndemnat Zelenski.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Macron: „Vreau ca Rusia să fie înfrântă în Ucraina şi vreau ca Ucraina să poată să-şi apere poziţia”
Macron: „Vreau ca Rusia să fie înfrântă în Ucraina şi vreau ca Ucraina să poată să-şi apere poziţia”

Franţa doreşte ca Rusia să fie înfrântă în Ucraina, dar nu vrea să fie "zdrobită", a declarat preşedintele Emmanuel Macron într-un interviu cu mai mulţi jurnalişti francezi în care şi-a expus viziunea sa despre încheierea conflictului.

 

Scandalul Bâstroe. Ucraina prezintă oficial explicații României: ”Sunt doar lucrări de întreţinere a căii navigabile”
Scandalul Bâstroe. Ucraina prezintă oficial explicații României: ”Sunt doar lucrări de întreţinere a căii navigabile”

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, solicitând ”clarificarea cât mai curând” a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe.

 

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.