Ucraina închide școlile și trece termocentralele pe păcură. Decizia luată de Gazprom


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 02 Martie 2018 16:57
Categorie: Stiri externe
gazprom

Ucraina a decis să treacă termocentralele de pe gaze naturale pe păcură şi să închidă şcolile în încercarea de a face economii la gaze naturale, după ce grupul rus Gazprom a refuzat să reia livrările spre Ucraina.

Deficitul în aprovizionarea cu gaze naturale vine într-un moment în care consumul a atins un nivel de vârf, după ce un val de frig a acoperit cu zăpadă cea mai mare parte din teritoriul Ucrainei şi a dus la scăderea temperaturilor sub zero grade Celsius, relatează Agerpres, citând Reuters.

Ministrul ucrainean al Energiei, Ihor Nasalyk a informat Parlamentul de la Kiev că lipsa livrărilor de gaze naturale ruseşti a creat un deficit de aprovizionare de până la 20 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, echivalentul a o zecime din consumul zilnic al Ucrainei. Prin transferul termocentralelor de pe gaze naturale pe păcură a fost posibilă economisirea unei cantităţi de aproximativ 15 milioane metri cubi pe zi, a informat Nasalyk. De asemenea, Ministerul Energiei a cerut autorităţilor locale să suspende activitatea grădiniţelor, şcolilor şi universităţilor până la data de 6 martie.

Joi, grupul rus Gazprom a anunţat că a decis să revină la sistemul de plată anticipată în relaţia cu Ucraina adăugând totodată că nu va relua livrările de gaze naturale până când nu va fi încheiat un act adiţional la actualele contracte. Aceasta după ce miercuri, un tribunal internaţional de arbitraj de la Stockholm a decis că Gazprom trebuie să plătească firmei ucrainene Naftogaz suma de 2,56 miliarde de dolari pentru încălcarea obligaţiilor contractuale.

Ucraina este o ţară importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, unde Gazprom controlează aproximativ 35% din piaţă. Disputa dintre Gazprom şi Naftogaz face parte dintr-un conflict politic mai amplu dintre cele două ţări, care a izbucnit după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea în 2014.

Sursa: Agerpres

Avertisment neașteptat de la Moscova, în mijlocul iernii: Europa va rămâne fără gaze în scurt timp
Putin mai face un pas către Europa. Decizia care face continentul dependent de Moscova
VIDEO PROTVPLUS.RO