Ucraina a introdus o nouă tactică pentru a câştiga mai mult teritoriu rusesc. În unele zile au capturat peste 150 de ruși

kursk, tanc rusesc distrus
IMAGO

Ucraina a capturat peste 150 de prizonieri de război ruşi în unele zile în cadrul operaţiunii militare transfrontaliere despre care un oficial civil cheie a declarat că este prima din „mai multe etape” în ducerea luptei la Moscova, relatează The Guardian.

Oleksii Drozdenko, şeful administraţiei militare din oraşul ucrainean Sumî, a declarat că atacul s-a desfăşurat mai bine decât era de aşteptat şi că în prima zi au existat doar 15 victime care au avut nevoie de tratament spitalicesc.

„Uneori sunt mai mult de 100 sau 150 de prizonieri de război pe zi”, a spus Drozdenko. Multe dintre trupele ruse care păzeau graniţa sunt tineri recruţi. „Ei nu vor să lupte cu noi”, a adăugat el.

În mediul online au circulat mai multe videoclipuri cu ucraineni care capturează prizonieri de război, inclusiv la frontieră, în primele ore ale incursiunii de marţi, 6 august.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul îşi măreşte „fondul de schimb” pentru a face schimb de prizonieri de război cu Rusia.

Citește și
Elena Lasconi, reacție despre notele slabe din facultate. Doar cu 5 a trecut la multe materii

Sumî este oraşul ucrainean cel mai apropiat de incursiune, iar Drozdenko a declarat că a fost implicat îndeaproape în planificarea operaţiunii, dar că a jurat să păstreze secretul.

Alţi lideri civili locali, în special guvernatorul regiunii Sumî, Volodymyr Artyukh, au declarat că nu au fost avertizaţi în prealabil, sugerând că Drozdenko se afla într-un cerc de încredere.

Oficialul oraşului, o persoană numită de Zelenski, care este primarul de facto al oraşului după ce fostul primar a fost arestat şi inculpat pentru că ar fi primit mită în toamna anului trecut, a declarat că nu poate spune prea multe despre pregătirile pentru incursiunea de acum două săptămâni, deoarece mai sunt multe de făcut.

„Vedem doar o parte a acestei operaţiuni, în viitor vom vedea mai multe etape”, a declarat Drozdenko, caracterizând incursiunea ca fiind «diferită de raidurile anterioare» din Ucraina în regiunea Belgorod din est, care au fost în mare parte conduse de grupuri ruse anti-Kremlin.

Deşi Drozdenko nu a dorit să ofere mai multe informaţii, există semne că Ucraina a introdus o nouă tactică pentru a încerca să câştige mai mult teritoriu rusesc. Duminică dimineaţa, forţele aeriene ucrainene au difuzat o înregistrare video cu o gaură făcută într-un pod la Zvannoe, peste râul Seim, în provincia Kursk.

Cu câteva zile înainte, un alt pod peste râul Seim fusese rupt în urma unui atac aerian ucrainean, la nord de satul Glushkovo, care se află în apropierea liniei de front a incursiunii şi care face obiectul unui ordin de evacuare a civililor de către autorităţile ruse.

Distrugerea celor trei poduri peste Seym la Glushkovo, Zvannoe şi Karyzh ar complica consolidarea de către Rusia a unui buzunar de teren la vest de actuala zonă de incursiune şi ar îmbunătăţi perspectivele Ucrainei de a cuceri terenul în cazul în care progresul său continuă.

La sfârşitul săptămânii trecute, Sumî şi alte regiuni învecinate au organizat un transport umanitar de alimente şi medicamente pentru civilii ruşi din zona ocupată, inclusiv din „propriile noastre depozite alimentare”, a declarat Drozdenko. Niciun civil rus nu a fugit peste graniţă pentru a deveni refugiat în Ucraina, a spus el.

O parte din rolul lui Drozdenko a fost să se asigure că spitalele din Sumî erau pregătite să primească răniţi odată cu începerea incursiunii. „Există un număr neaşteptat de mic de răniţi care vin din această operaţiune în spitale”, a declarat oficialul.

„În prima zi a operaţiunii, au existat doar 15 răniţi. Şaizeci, şaptezeci la sută dintre aceştia erau răniţi uşor, cu răni provocate de schije”, a adăugat el, reflectând faptul că atacul transfrontalier a fost o surpriză totală pentru Kremlin, care credea că Ucraina va lupta pentru a-şi apăra propriul teritoriu.

La sfârşitul săptămânii trecute, civilii din Sumî au fost rugaţi să doneze sânge O-negativ, potrivit pentru transfuzii de urgenţă pentru orice tip de sânge. Nevoia a fost satisfăcută „într-o oră”, a declarat oficialul, ceea ce „confirmă faptul că poporul nostru sprijină această operaţiune”.

Oraşul Sumî, o capitală provincială liniştită din nord-estul Ucrainei, cu o populaţie de aproximativ 250 000 de locuitori, nu a mai fost implicat în lupte din primele zile ale războiului, când a fost înconjurat şi apărat de o miliţie civilă, din care Drozdenko făcea parte.

Dar incursiunea a readus războiul la Sumî şi în zonele de frontieră din nord, cu noi atacuri aeriene, cu rachete şi artilerie. "Când vorbim despre şapte luni din 2024, din ianuarie până în iulie, au existat aproximativ 400 de atacuri către zonele de frontieră. Dar săptămâna trecută am avut 200 de atacuri în doar o săptămână”, a declarat oficialul.

Câteva mii de persoane au fugit din regiunile de pe linia frontului, care au fost supuse unei evacuări obligatorii până la 10 km (6,2 mile) de frontieră în zonele afectate. Drozdenko a declarat că cei care au fugit vor încerca să îşi aranjeze singuri cazarea sau vor fi găzduiţi în pensiuni din oraş.

Sumî a fost protejat de apărarea aeriană, cu interceptări şi lansări auzite şi văzute din centrul oraşului în ultima săptămână. Sâmbătă dimineaţa, o rachetă balistică a reuşit să treacă şi a aterizat pe o stradă, avariind aproximativ 15 maşini civile şi rănind două persoane, deşi nu grav.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Președintele Klaus Iohannis, gafă uriașă la decorarea sportivilor medaliați la Paris
VIDEO Președintele Klaus Iohannis, gafă uriașă la decorarea sportivilor medaliați la Paris
Citește și...
Kievul le cere ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti în vestul Ucrainei
Kievul le cere ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti în vestul Ucrainei

Ucraina le-a cerut miercuri ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ţinte în regiunile sale din vest, relatează AFP.

O finalistă de la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată cu un blender de soțul ei
O finalistă de la Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și pasată cu un blender de soțul ei

O finalistă de la Miss Elveția 2008 a fost sugrumată și dezmembrată cu un fierăstrău și foarfece de grădină înainte de a fi băgată într-un blender de către soțul ei.

Donald Trump a declarat că Taylor Swift va „plăti preţul” pentru sprijinul ei pentru Kamala Harris. „Nu eram un fan”
Donald Trump a declarat că Taylor Swift va „plăti preţul” pentru sprijinul ei pentru Kamala Harris. „Nu eram un fan”

Donald Trump, care nu agreează susţinerea de către Taylor Swift a candidatei democrate Kamala Harris, a declarat pentru Fox News că este convins că această susţinere va fi sancţionată de către fanii starului, care „va plăti preţul pe planul vânzărilor”.

Recomandări
Mărturia șocantă a unei tinere minore. Cum s-a apucat de ”cristal”, de droguri: ”Am luat la supărare și mi-a plăcut”
Mărturia șocantă a unei tinere minore. Cum s-a apucat de ”cristal”, de droguri: ”Am luat la supărare și mi-a plăcut”

"Nu îmi pasă ce se întâmplă cu mine. Vreau doar să mă simt bine". E mărturia șocantă a unui copil care se droghează.

Mircea Geoană, față în față cu Andreea Esca: Am un angajament. Nu voi numi niciun ministru și niciun Guvern fără negocieri
Mircea Geoană, față în față cu Andreea Esca: Am un angajament. Nu voi numi niciun ministru și niciun Guvern fără negocieri

La doar o zi de la încetarea mandatului său de secretar general adjunct al NATO și după multe luni de speculații, Mircea Geoană și-a anunțat candidatura la președinția României, printr-un clip postat pe rețelele sociale.

Senatorii și MApN vor să modifice legislația pentru a doborî dronele care intră pe teritoriul României
Senatorii și MApN vor să modifice legislația pentru a doborî dronele care intră pe teritoriul României

Reprezentanții Ministerului Apărării și aleșii din comisia de apărare a Senatului vor să modifice legislația, astfel încât orice dronă care intră în spațiul nostru aerian să poată să fie distrusă.