Ucraina a introdus o nouă tactică pentru a câştiga mai mult teritoriu rusesc. În unele zile au capturat peste 150 de ruși

kursk, tanc rusesc distrus
IMAGO

Ucraina a capturat peste 150 de prizonieri de război ruşi în unele zile în cadrul operaţiunii militare transfrontaliere despre care un oficial civil cheie a declarat că este prima din „mai multe etape” în ducerea luptei la Moscova, relatează The Guardian.

Oleksii Drozdenko, şeful administraţiei militare din oraşul ucrainean Sumî, a declarat că atacul s-a desfăşurat mai bine decât era de aşteptat şi că în prima zi au existat doar 15 victime care au avut nevoie de tratament spitalicesc.

„Uneori sunt mai mult de 100 sau 150 de prizonieri de război pe zi”, a spus Drozdenko. Multe dintre trupele ruse care păzeau graniţa sunt tineri recruţi. „Ei nu vor să lupte cu noi”, a adăugat el.

În mediul online au circulat mai multe videoclipuri cu ucraineni care capturează prizonieri de război, inclusiv la frontieră, în primele ore ale incursiunii de marţi, 6 august.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul îşi măreşte „fondul de schimb” pentru a face schimb de prizonieri de război cu Rusia.

Citește și
Cristiana, patroana firmei de apartament din Budapesta acuzată că a produs „pagerele ucigașe” din Liban: „N-am nicio treabă, sunt broker, ați greșit persoana”

Sumî este oraşul ucrainean cel mai apropiat de incursiune, iar Drozdenko a declarat că a fost implicat îndeaproape în planificarea operaţiunii, dar că a jurat să păstreze secretul.

Alţi lideri civili locali, în special guvernatorul regiunii Sumî, Volodymyr Artyukh, au declarat că nu au fost avertizaţi în prealabil, sugerând că Drozdenko se afla într-un cerc de încredere.

Oficialul oraşului, o persoană numită de Zelenski, care este primarul de facto al oraşului după ce fostul primar a fost arestat şi inculpat pentru că ar fi primit mită în toamna anului trecut, a declarat că nu poate spune prea multe despre pregătirile pentru incursiunea de acum două săptămâni, deoarece mai sunt multe de făcut.

„Vedem doar o parte a acestei operaţiuni, în viitor vom vedea mai multe etape”, a declarat Drozdenko, caracterizând incursiunea ca fiind «diferită de raidurile anterioare» din Ucraina în regiunea Belgorod din est, care au fost în mare parte conduse de grupuri ruse anti-Kremlin.

Deşi Drozdenko nu a dorit să ofere mai multe informaţii, există semne că Ucraina a introdus o nouă tactică pentru a încerca să câştige mai mult teritoriu rusesc. Duminică dimineaţa, forţele aeriene ucrainene au difuzat o înregistrare video cu o gaură făcută într-un pod la Zvannoe, peste râul Seim, în provincia Kursk.

Cu câteva zile înainte, un alt pod peste râul Seim fusese rupt în urma unui atac aerian ucrainean, la nord de satul Glushkovo, care se află în apropierea liniei de front a incursiunii şi care face obiectul unui ordin de evacuare a civililor de către autorităţile ruse.

Distrugerea celor trei poduri peste Seym la Glushkovo, Zvannoe şi Karyzh ar complica consolidarea de către Rusia a unui buzunar de teren la vest de actuala zonă de incursiune şi ar îmbunătăţi perspectivele Ucrainei de a cuceri terenul în cazul în care progresul său continuă.

La sfârşitul săptămânii trecute, Sumî şi alte regiuni învecinate au organizat un transport umanitar de alimente şi medicamente pentru civilii ruşi din zona ocupată, inclusiv din „propriile noastre depozite alimentare”, a declarat Drozdenko. Niciun civil rus nu a fugit peste graniţă pentru a deveni refugiat în Ucraina, a spus el.

O parte din rolul lui Drozdenko a fost să se asigure că spitalele din Sumî erau pregătite să primească răniţi odată cu începerea incursiunii. „Există un număr neaşteptat de mic de răniţi care vin din această operaţiune în spitale”, a declarat oficialul.

„În prima zi a operaţiunii, au existat doar 15 răniţi. Şaizeci, şaptezeci la sută dintre aceştia erau răniţi uşor, cu răni provocate de schije”, a adăugat el, reflectând faptul că atacul transfrontalier a fost o surpriză totală pentru Kremlin, care credea că Ucraina va lupta pentru a-şi apăra propriul teritoriu.

La sfârşitul săptămânii trecute, civilii din Sumî au fost rugaţi să doneze sânge O-negativ, potrivit pentru transfuzii de urgenţă pentru orice tip de sânge. Nevoia a fost satisfăcută „într-o oră”, a declarat oficialul, ceea ce „confirmă faptul că poporul nostru sprijină această operaţiune”.

Oraşul Sumî, o capitală provincială liniştită din nord-estul Ucrainei, cu o populaţie de aproximativ 250 000 de locuitori, nu a mai fost implicat în lupte din primele zile ale războiului, când a fost înconjurat şi apărat de o miliţie civilă, din care Drozdenko făcea parte.

Dar incursiunea a readus războiul la Sumî şi în zonele de frontieră din nord, cu noi atacuri aeriene, cu rachete şi artilerie. "Când vorbim despre şapte luni din 2024, din ianuarie până în iulie, au existat aproximativ 400 de atacuri către zonele de frontieră. Dar săptămâna trecută am avut 200 de atacuri în doar o săptămână”, a declarat oficialul.

Câteva mii de persoane au fugit din regiunile de pe linia frontului, care au fost supuse unei evacuări obligatorii până la 10 km (6,2 mile) de frontieră în zonele afectate. Drozdenko a declarat că cei care au fugit vor încerca să îşi aranjeze singuri cazarea sau vor fi găzduiţi în pensiuni din oraş.

Sumî a fost protejat de apărarea aeriană, cu interceptări şi lansări auzite şi văzute din centrul oraşului în ultima săptămână. Sâmbătă dimineaţa, o rachetă balistică a reuşit să treacă şi a aterizat pe o stradă, avariind aproximativ 15 maşini civile şi rănind două persoane, deşi nu grav.

Articol recomandat de sport.ro
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Mai rău ca-n România! Au transferat două staruri, dar și-au luat țeapă: au venit cu burtă și mâncau la McDonald's
Citește și...
Caz îngrozitor de neglijență. Copii găsiți goi „acoperiți cu fecale și încuiați în dormitor” timp de 12 ore pe zi
Caz îngrozitor de neglijență. Copii găsiți goi „acoperiți cu fecale și încuiați în dormitor” timp de 12 ore pe zi

Un cuplu a fost arestat după ce copiii lor au fost descoperiți închiși într-o cameră și murdari cu fecale în apartamentul familiei, scrie Mirror.co.uk.

Ies la iveală noi detalii despre submersibilul Titan. Ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte de implozia devastatoare
Ies la iveală noi detalii despre submersibilul Titan. Ce s-a întâmplat cu câteva zile înainte de implozia devastatoare

Submersibilul Titan a suferit un incident grav cu câteva zile înainte de implozia care i-a ucis pe cei cinci pasageri ai săi în iunie 2023, în timpul unei explorări a epavei Titanicului, informează AFP.

Lumea se apropie de stăpânirea unei surse de energie curată aproape nelimitată. China vrea să ajungă prima la ea
Lumea se apropie de stăpânirea unei surse de energie curată aproape nelimitată. China vrea să ajungă prima la ea

Vibranta metropolă Shanghai marchează sărbătorile naționale cu celebre spectacole de lumină, iluminându-și zgârie-norii cu culori sclipitoare, asemenea unor faruri ale inovației chineze.

Recomandări
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”

Este stare de alertă în Budapesta, care se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 10 ani, după ce Dunărea a acoperit cheiurile Capitalei și a ajuns până la parlament. Și încă nu a ajuns viitura maximă, așteptată pentru sâmbătă noaptea.

ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban
ONU: Pagerele şi staţiile portabile de emisie-recepţie au fost piratate înainte de a intra în Liban

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele care au explodat în această săptămână au fost piratate înainte de a intra în ţară, potrivit unei scrisori a misiunii libaneze la ONU, văzută joi de AFP.

Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani, „bombardat" cu pietre înainte de a intra în circulație

Primul tren electric nou cumpărat în România a fost prezentat joi de producător. Are șase vagoane, dotări de ultimă generație și poate să atingă o viteză maximă de 160 de kilometri pe oră.