Turnul din Pisa a început să se „îndrepte”. Explicația experților

Dată publicare: 22-11-2018 14:15
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Turnul din Pisa, care și-a căpătat faima la nivel internațional din cauza faptului că este înclinat, s-a îndreptat cu 4 centimetri în ultimii 20 de ani.

Potrivit experților care monitorizeaza lucrările de restaurare, structura este „stabilă”, astfel că ușor-ușor „începe să fie mai puțin înclinată”, informează BBC News.

„E ca și cum a întinerit cu două secole”, a explicat profesorul Salvatore Settis, referindu-se la monumentul medieval cu o înățime de 57 de metri.

La rândul său, Nunziante Squeglia, profesorul de geotehnică la Universitatea din Pisa care colaborează cu echipa care supraveghează lucrarea a explicat că cel mai mult contează stabilitatea clopotniței, care este „mult mai bună” decât experții se așteptau.

În 1990, a fost închis publicului pentru prima dată în 800 de ani, din cauză că experții se temeau să nu se prăbușească. La acel moment, Turnul din Pisa era înclinat de cu 4,5 metri.

Astfel, un comitet internațional condus de un expert polonez, profesorul Michele Jamiolkowski, a fost desemnat să se ocupe de salvarea turnului. Lucrările s-au desfășurat între 1993 și 2001. În cele din urmă, au reușit să remedieze gradul de înclinare cu 45 de centimetri, iar întreaga operațiune a costat peste 225 de milioane de euro.

Construcţia Turnului din Pisa a început în august 1173, iar în următorii 5 ani a început să se încline.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO