Turistul a devenit cea mai mare problema pentru Capela Sixtina. Vaticanul, in fata unei decizii dure
Dupa 530 de ani, Capela Sixtina a ajuns in fata unei situatii pe care oficialii de la Vatican nu stiu cum sa o abordeze direct.
Superba capodopera din era renascentista a suferit destul de mult in ultimii ani. Praful, mizeria, umiditatea, dioxidul de carbon si alti factori poluanti au dus la deteriorarea operei lui Michelangelo.
Directorul Muzeelor de la Vatican, Antonio Paolucci, avertizeaza ca daca noul sistem de aer conditionat ce va fi instalat nu va rezolva considerabil calitatea aerului, atunci va trebui sa fie limitat numarul turistilor ce viziteaza Capela Sixtina.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anual, 5 milioane de oameni viziteaza Vaticanul si cel putin 20.000 intra in fiecare zi in Capela Sixtina. Numerele sunt de 3 ori mai mari ca acum 30 de ani.
"Turistii emana transpiratie, dioxid de carbon si aduc cu ei praf" a spus Paoloucci pentru La Republica in 2010, declaratie pe care a sustinut-o si acum, in 2013. Joi, acesta spunea ca, desi ar fi dureros, numarul vizitatorilor ar putea fi restrictionat.
Capela Sixtina a fost terminata in anul 1481, iar Michelangelo si-a pus amprenta pe tavan intre 1508 si 1512. S-a intors mai tarziu, la rugamintea Papei Alexandru al III-lea pentru a picta "Judecata de Apoi" pe altarul Capelei intre 1535 si 1541.