Turismul de eclipsă a generat încasări de peste un miliard și jumătate de dolari
Zeci de milioane de pâmânteni au urmărit spectacolul eclipsei totale de soare. Fenomenul astronomic a început deasupra unei stațiuni din Mexic, a traversat America și s-a încheiat pe coasta de est a Canadei.
Banda de umbră proiectată pe Pământ a avut o lățime de 248 de kilometri și o lungime de peste 6.400 de kilometri.
La o prima estimare, turismul de eclipsă a generat încasări de peste un miliard și jumătate de dolari.
Banda de umbră a eclipsei a atins pentru prima dată suprafața Pământului undeva în Oceanul Pacific, înainte să fie întâmpinată în Mexic.
Stațiunea de coastă Mazatlan a fost locul cel mai căutat de unde o mulțime de oameni - inclusiv președintele Mexicului, Manuel Lopez Obrador - au urmărit, fascinați, cum întunericul înghite lumina zilei.
Apoi, proiecția umbrei Lunii care a eclipsat Soarele a trecut granița americană. În zone întinse din Texas, inclusiv în orașele Austin și Dallas, a putut fi văzută faza maximă.
Oraș după oraș, s-au înlănțuit strigătele mulțimilor uluite.
Mulți s-au adunat pe terenuri de fotbal ca să vadă cum Luna ”muşcă” tot mai mult din Soare.
Norii s-au rispit de pe cer exact la momentul oportun, astfel că Lavern Biser, un centenar din Texas, a putut urmări ... cea de-a 13-a eclipsă de soare din viața lui.
Laverne Biser: E aproape totală. Puțină formă de semilună, acolo... Vezi cât de întunecat este...
Nats: Uitați cât de întunecat este, oameni buni! Iată, uau!
Așa s-a văzut, de pe Stația Spațială Internațională, cum Luna ... "înghite" Soarele.
Nici capitala federală, Washington, nici metropola New York nu s-au aflat în fâșia eclipsei totale. Dar și de acolo s-a putut vedea cum Luna a acoperit aproximativ 90% din discul aparent al Soarelui. Așa că terasele clădirilor înalte s-au umplut de spectatori.
Mulți privitori s-au adunat de-o parte și de alta a cascadei Niagara, unde banda de umbră a eclipsei a trecut pe teritoriul canadian, înainte de a-și încheia periplul terestru în ținutul Newfoundland.
Cercetătorii au stat cu ochii pe animale. La grădina zoologică din Dallas, chiar înainte că Luna să acopere complet soarele, un pui de girafă și mama lui au început să galopeze prin țarc. În schimb, elefanții ori pasările flamingo s-au strâns laolaltă în zonele în care dorm de obicei. Și primatele au socotit că a venit ora de culcare.
Lisa Van Slett, Dallas Zoo: ”Noaptea, pradatorii sunt mult mai activi, prin urmare animalele tind sa se grupeze ca sa fie in siguranta, pentru orice eventualitate. Acest instinct li s-a activat rapid in momentul eclipsei.”
Cainii au parut confuzi din cauza întunericului neasteptat, dar s-au întors la zbenguială imediat ce s-a luminat la loc. Si o mâță a fost dornica sa intre in casa cand s-a facut brusc bezna.
Pe de alta parte, sute de cupluri au ales să spună „da” la ... umbra Lunii, în plină zi. Și, desigur, ochelarii speciali au fost accesoriul nelipsit și pentru însurăței și pentru nuntași.