Turiști români, blocați în Egipt, după ce Omnia Turism nu le-a plătit cazarea
39 de turiști români sunt blocați în stațiunea egipteană Hurghada, după ce patronul agenției Omnia Turism s-ar fi sinucis din cauza problemelor financiare.
Oamenii au ajuns în Egipt în 15 octombrie, unde au constata că nu aveau plătită cazarea. Astfel, ei ar putea fi repatriați cu un avion charter, pus la dispoziţie de agenţia Christian Tour.
„Agenţia de turism Christian Tour se oferă să îi aducă în ţară în cursul zilei de miercuri pe turiştii români care au achiziţionat vacanţe în staţiunea egipteană Hurghada de la compania Omnia Turism. Grupul format din 39 de persoane, inclusiv ghidul, poate fi preluat de un avion charter operat de Christian Tour, iar pentru această cursă pasagerii nu vor plăti niciun leu", anunţă Christian Tour.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Turiştii în cauză ar fi trebuit să aibă vacanţă de 10 zile în Egipt, conform pachetului achiziţionat, însă pe 15 octombrie, când au ajuns la hotelul rezervat, au constatat că agenţia de la care cumpăraseră pachetele, respectiv Omnia Turism, nu plătise cazarea.
Ulterior, misiunea diplomatică a României de la Cairo a luat legătura cu agenţia Christian Tour, cerându-i sprijinul pentru ca turiştii români care vor să se întoarcă acasă să o poată face.
„Oamenii s-au trezit că nu au unde să se cazeze şi nici cu ce să revină în ţară. De aceea, Christian Tour pune gratuit la dispoziţia lor locuri în charterul care pleacă miercuri din Egipt. Însă, este posibil ca nu toţi turiştii din acest grup să dorească să revină acasă, situaţie în care îşi mai plătesc o dată cazarea la hotelul rezervat pentru a-şi putea continua vacanţa”, precizează Marius Pandel, CEO Christian Tour.
Omul de afaceri George Negru, proprietarul touroperatorului Omnia Turism, s-ar fi sinucis din cauza unor probleme financiare, potrivit unor surse citate de News.ro.
Precizările Ministerului de Turism
Ministerul Turismului a anunţat, marţi seara, că situaţia creată în urma decesului patronului Omnia Turism este complexă, iar instituţia caută acum soluţii pentru mai multe probleme apărute în urma blocării conturilor bancare ale agenţiei, imediat după ce s-a difuzat în mass-media vestea morţii acestuia. A fost calculată o pierdere de 7,4 milioane euro, din încasarea banilor pe 8.300 de pachete vândute pentru anul 2018.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, i-a sfătuit pe toţi cei care au pachete cumpărate prin Omnia Turism să nu mai plece în acele călătorii, deoarece conturile agenţiei au fost blocate de bănci, fapt pentru care nu pot fi efectuate plăţi.
„Ministrul Mircea Dobre a discutat personal cu o parte dintre clienţii agenţiei Omnia Turism şi cu reprezentanţii agenţiilor partenere, pentru a găsi posibile soluţii de ieşire din această situaţie. În acest moment s-a calculat o pierdere totală de 7,4 milioane de euro, bani încasaţi deja de agenţia Omnia Turism din vânzarea unui număr de 8.300 de pachete pentru anul 2018, în valoare totală de circa 11,4 milioane de euro”, se arată într-un comunicat emis marţi seara de minister.
De asemenea, într-o primă acţiune, ministrul Turismului, Mircea Dobre, a găsit „unele soluţii”, împreună cu reprezentanţii ANAT, MAI şi MAE, pentru aducerea în ţară a unui grup de 80 de români, care au achiziţionat pachete turistice de la această agenţie.
Ministrul Mircea Dobre a discutat personal şi cu reprezentanţii instituţiilor bancare şi a reuşit, astăzi, identificarea unor soluţii legale pentru achitarea unei părţi din costurile necesare aducerii în ţară a celor 80 de turişti blocaţi în străinătate.
Ministerul Turismului precizează că a început un control la această agenţie pe 6 septembrie 2017, iar proprietarul agenţiei a fost invitat, la data de 8 septembrie, să se prezinte personal la Ministerul Turismului, cu o serie de documente.
„Nu s-a prezentat nimeni din partea agenţiei Omnia Turism, drept pentru care un alt control s-a efectuat la sediul agenţiei, la data de 5 octombrie, când s-a aplicat şi o sancţiune de 2.000 de lei. Proprietarului companiei i s-a lansat o nouă invitaţie de a se prezenta la sediul Ministerului Turismului, cu documentele companiei, pe data de 17 octombrie 2017, la ora 11.00 (data de astăzi)”, arată ministerul.
Consecinţele neprezentării ar fi constat într-o nouă amendă şi ridicarea licenţei, în termenul prevăzut de lege.
În urma falimentelor mai multor agenţii de turism, înregistrate în ultimii doi ani, Ministerul Turismului a promovat, în luna august, un proiect de Ordonanţă de Guvern, adoptată în data de 30 august, prin care s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, în sensul obligării agenţiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări.
„În prezent, Ministerul Turismului, împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la ordinul comun care va stabili modalitatea efectivă şi concretă de combinare a instrumentelor de garantare, astfel încât fiecare pachet turistic vândut să poată fi garantat până la furnizarea efectivă a serviciilor turistice achiziţionate de consumatori”, arată ministerul.