Trump vrea să viziteze granița nord-coreeană, ”cea mai înarmată din lume”

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Miercuri 11 Octombrie 2017 10:42
Categorie: Stiri externe
Coreea de Nord - 3

Donald Trump ar putea cât de curând să se „confrunte” cu soldații nord-coreeni pe granița cea mai înarmată din lume. Se pare că președintele american intenționează să viziteze zona demilitarizată (DMZ), în timpul călătoriei sale în Coreea de Sud.

 Agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud a declarat că DMZ, care a separat cele două state coreene de la sfârșitul războiului lor din 1950-1953, ar  fi printre obiectivele vizitelor președintelui Trump din Asia. El va vizita, de asemenea, Japonia, China, Vietnam și Filipine, notează The Guardian.

Informațiile din raport au coincis cu un alt spectacol american de rezistență aeriană din regiune. Două bombardiere supersonice B-1B au zburat peste peninsula coreeană miercuri noaptea, potrivit militarilor americani. A fost prima dată când Japonia și Coreea de Sud au efectuat împreună exerciții combinate pe timpul nopții alături de bombardiere americane, a adăugat oficialul.

Bombardierele au efectuat exerciții de lansare a rachetor în apele de pe coasta de est a Coreei de Sud, apoi au repetat manevrele deasupra apelor care separă Coreea de Sud și China, au spus șefii de stat din Coreea de Sud.

Militarii sud-coreeni au descris exercițiul ca fiind unul obișnuit pentru a susține apărarea țării și a demonstra puterea Seulului alături de alianța cu Washington în fața  testelor nucleare balistice efectuate de către Phenian.

Maiorul  Patrick Applegate din cadrul Forțelor Aeriene SUA a declarat: "Survolul și antrenamentele pe timpul nopții alături de aliați sunt efectuate într-o manieră sigură și eficientă, reprezentând capacitatea susținută împărtășită între SUA, Japonia și Republica Coreea, și demonstrează curajul și puterea tactică al aviatorilor fiecărei națiuni.”

"Aceasta este o demonstrație clară a capacității noastre de-a conduce operațiuni fără întreruperi cu toți aliații noștri oricând și oriunde," adaugă oficialul american.

Coreea de Nord consideră exercițiile ca fiind extrem de provocatoare, parțial din cauza amintirilor amare ale raidurilor americane cu bombă din timpul războiului coreean.

Donald Trump era așteptat să trimită un mesaj puternic Coreei de Nord, fie verbal, fie "cinetic", în timpul primei călătorii ale președintelui în peninsulă, a spus sursa citată.

Președintele va urma exemplul lui Barack Obama, care a s-a uitat prin binoclu la situația din Coreea de Nord, în timpul vizitei la "frontiera libertății" în 2012, și Bill Clinton, care a descris fâșia  ca fiind "cel mai înspăimântător loc de pe pământ", cu ocazia vizitei sale din 1993. Iar în aprilie, vicepreședintele SUA, Mike Pence, a folosit o călătorie neanunțată la DMZ pentru a declara că "epoca răbdării strategice cu Coreea de Nord s-a terminat", deoarece un soldat nord-coreean a fost fotografiat din cealaltă parte a liniei de demarcație.

Granițele terestre și maritime, care separă Coreea de Nord și Coreea de Sud, au fost ocazional surse de tensiune, deoarece peninsula a fost divizată în urmă cu mai bine de 60 de ani.

În 1976, doi ofițeri ai armatei americane au avut parte de o moarte violentă în timpul unei confruntări cu soldații nord-coreeni în zona neutră de securitate comună. Zona este prevăzută cu mine terestre și păzită de trupe puternic înarmate.

În timp ce DMZ este o atracție turistică populară, prezența lui Trump ar putea fi văzută ca fiind deosebit de provocatoare de către Phenian.

Turiștilor le este permis să facă fotografii soldaților din cealaltă parte, dar sunt instruiți să nu încerce să vorbească cu ei sau să nu le facă semne.

Luni, Donald Trump a reafirmat din nou opoziția față de orice fel de angajament: "Țara noastră s-a confruntat fără succes cu Coreea de Nord timp de 25 de ani, dând miliarde de dolari, fără a obține nimic. Politica nu a funcționat."

Coreea de Nord - 3 Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: The Guardian

Senator republican: Trump „înscrie SUA pe traiectoria celui de-al treilea Război Mondial”
Senator republican: Trump „înscrie SUA pe traiectoria celui de-al treilea Război Mondial”
Vicepreședintele Mike Pence a plecat de la un meci, din cauza jucătorilor
Vicepreședintele Mike Pence a plecat de la un meci, din cauza jucătorilor
Trump susține că este inventatorul știrilor false
Trump susține că este inventatorul știrilor false
Fost director de campanie: Facebook a determinat victoria lui Trump în alegeri
Fost director de campanie: Facebook a determinat victoria lui Trump în alegeri
VIDEO PROTVPLUS.RO
catedrala Notre Dame, dupa incendiu
Ce se ascunde în spatele incendiului de la Notre Dame. Detectoarele de foc nu s-au activat
Coreea de Nord ameninţă din nou Statele Unite. "Nimic bun nu poate ieşi"
Bătălie sângeroasă în centrul oraşului Kabul. Nu se ştie cine sunt atacatorii. VIDEO
Doi tineri, arestați în cazul uciderii unei jurnaliste. Cazul, tratat ca ”act terorist”
Şeful armatei germane: "Rusia, o mare ameninţare la adresa Europei"
Scara pe care a păşit Isus, ţinută ascunsă sute de ani. Ce s-a găsit sub ea
George Weah
Biroul preşedintelui Liberiei, fostul fotbalist George Weah, a fost invadat de şerpi
Reacția uluitoare a copiilor din „casa ororilor” când aud sentința primită de părinți. FOTO
Oraşul în care biletele pentru mijloacele de transport se cumpără cu plastic
Două persoane din Emiratele Arabe, arestate în Turcia. Legătura cu asasinatul lui Khashoggi
Rusia anunţă întărirea forţelor din Marea Neagră. Ameninţarea la adresa României
Cum au supraviețuit incendiului de la Notre Dame albinele de pe acoperiș: „E un miracol”