Dezbaterea dintre Biden și Trump s-a încheiat. Democrații sunt panicați după prestația neuniformă a președintelui

×
Codul embed a fost copiat

Avortul, politica externă, imigrația, economia: prima dezbatere dintre Joe Biden și Donald Trump în ultimii ani a devenit inevitabil personală. 

Dezbaterea prezidențială s-a încheiat

Cine a câștigat?

 

Dezbaterea s-a încheiat, aşa cum a început, fără vreo strângere de mână. Potrivit unui expert citat de BBC, dezbaterea nu a părut să meargă incredibil de bine pentru niciunul dintre candidaţi.

Corwin Smidt, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de Stat din Michigan, spune că Biden a arătat "o mulţime de puncte slabe" şi nu prea multe puncte forte. Pentru început, spune el, elementele vizuale, vocea şi ritmul răspunsurilor lui Biden au făcut ca argumentele sale să fie greu de urmărit.

"Au existat mai multe răspunsuri şi puncte de vedere faptice furnizate de preşedintele Biden, dar acestea sunt uitate rapid sau minimalizate de modul de livrare", spune Smidt, adăugând că unele dintre atacurile lui Biden asupra caracterului lui Trump sunt totuşi persistente.


Pe de altă parte, nici performanţa lui Trump nu a arătat prea multe puncte forte, dar a arătat, ce-i drept, mai puţine puncte slabe, spune profesorul.

Citește și
sua
Prima dezbatere între Biden și Trump înaintea alegerilor prezidențiale va avea loc vineri. Ce cred alegătorii americani
„Am avut multe femei în viața mea!”. Moștenitorul Lamborghini o atacă pe presupusa sa fiică

"Răspunsurile sale nu au fost puternice ca răspuns la întrebările puse, dar ele ating preocupări şi probleme de care le pasă alegătorilor săi", arată Smidt. "Susţinătorii săi îl vor vedea ca pe acelaşi candidat care a fost şi acum 4 ani", menţionează el.


Formatul acestei dezbateri a funcţionat mult mai bine pentru publicul american. Cei doi candidaţi nu au putut vorbi unul peste celălalt şi au putut fi auziţi clar. Dar moderatorii nu au depus niciun efort pentru a verifica multe lucruri care nu erau adevărate.

Şi a fost o noapte proastă pentru Joe Biden. Multe dintre răspunsurile sale nu au fost coerente, părea bătrân, iar gura sa deschisă atunci când nu vorbea a atras o mulţime de observaţii neplăcute. Biden a avut totuşi o a doua jumătate de dezbatere mai bună şi a găsit ceva energie, dar a fost prea târziu. Donald Trump a "câştigat" această dezbatere, consideră BBC. Dar îl va ajuta aceasta să câştige alegerile? se întreabă postul britanic de televiziune. 

UPDATE - Dezbaterea s-a încheiat. Potrivit unui expert citat de BBC, dezbaterea nu a părut să meargă incredibil de bine pentru niciunul dintre candidaţi.

 Corwin Smidt, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de Stat din Michigan, spune că Biden a arătat "o mulţime de puncte slabe" şi nu prea multe puncte forte. Pentru început, spune el, elementele vizuale, vocea şi ritmul răspunsurilor lui Biden au făcut ca argumentele sale să fie greu de urmărit.

"Au existat mai multe răspunsuri şi puncte de vedere faptice furnizate de preşedintele Biden, dar acestea sunt uitate rapid sau minimalizate de modul de livrare", spune Smidt, adăugând că unele dintre atacurile lui Biden asupra caracterului lui Trump sunt totuşi persistente.

UPDATE - Întrebat despre vârstă, Biden spune că Trump este „mult mai puțin competent”

Întrebat despre îngrijorările alegătorilor cu privire la vârsta lui, președintele Joe Biden a menționat că adversarul său este cu doar câțiva ani mai tânăr decât el, „dar mult mai puțin competent”.

„În primul rând”, a spus Biden, „mi-am petrecut jumătate din cariera mea fiind criticat pentru că sunt cea mai tânără persoană din politică... iar acum sunt cea mai bătrână”.

„Acest tip este cu trei ani mai tânăr și mult mai puțin competent”, a spus Biden.

El a îndemnat alegătorilor „să se uite doar la dosar, la ceea ce am făcut”.

La aceeași întrebare, Trump l-a provocat pe Biden la un test cognitiv. Perechea s-a certat apoi despre abilitățile lor de golf. 

UPDATE - Trump despre Biden: „Este cel mai prost președinte din istoria țării noastre”

Când a fost întrebat ce ar face pentru ca îngrijirea copiilor să fie mai accesibilă, Trump și-a continuat atacurile asupra lui Biden, argumentând că „Nu ar trebui să fie o dezbatere... El este cel mai prost președinte din istoria țării noastre”.

„Dacă el câștigă aceste alegeri, țara noastră nu are nicio șansă – nici măcar șansa de a ieși din această fază. Probabil că nu ne va mai rămâne o țară”, a continuat el.

Biden a răspuns notând un sondaj care spunea că Trump a fost cel mai rău președinte din istorie și a susținut că Trump nu a făcut „practic nimic pentru îngrijirea copiilor” în timpul președinției sale.

„Ar trebui să creștem semnificativ creditul fiscal pentru îngrijirea copiilor. Ar trebui să creștem semnificativ disponibilitatea părinților singuri pentru a se putea întoarce la muncă. Și ar trebui să încurajăm întreprinderile să aibă facilități de îngrijire a copiilor”, a adăugat Biden.
 

 

UPDATE - Trump conduce în prezent în ceea ce priveşte timpul de vorbire

Conform statisticilor compilate de CNN, Trump conduce în prezent în ceea ce priveşte timpul de vorbire, cu 23 de minute şi şase secunde, faţă de 18 minute şi 26 de secunde ale lui Biden.

Ambilor candidaţi li se acordă o perioadă egală de timp pentru a răspunde la întrebări, deşi nu trebuie neapărat să folosească tot timpul.

Aliaţii lui Trump anunţă deja o victorie timpurie a fostului preşedinte. Ei spun că momentul-cheie a fost atunci când preşedintele şi-a pierdut şirul gândurilor în legătură cu Medicare. În schimb, li se pare că Trump a apărut calm şi cu alură prezidenţială, potrivit BBC.

Trump şi-a calibrat prestaţia pentru ecranul televizorului. Vorbeşte energic, dar nu la fel de bombastic cum face de obicei la mitingurile sale. Trump este, de asemenea, mai concis în răspunsurile sale, în timp ce pe scena evenimentelor de campanie are tendinţa de a divaga.

La rândul lor, experţi în ştiinţe politice au declarat pentru Reuters că, în timp ce declaraţiile lui Trump au fost adesea inexacte pe parcursul dezbaterii, Biden a părut deconcentrat.

Vocea răguşită a lui Biden se datorează "unei răceli", a transmis campania sa după 45 de minute de la începerea dezbaterii. 

UPDATE - Trump a părut prins pe picior greşit atunci când a vorbit despre răspunsul său la atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA.

Însă pe tema economiei şi a imigraţiei - problemele pe care alegătorii americani le consideră cele mai importante în sondaje - Trump a părut încrezător şi clar în atacurile sale la adresa bilanţului lui Biden, în timp ce replicile preşedintelui au fost mai puţin eficiente.

"Chiar nu ştiu ce a spus la sfârşitul frazei şi cred că nici el nu a ştiut", a glumit Trump la un moment dat. După mai bine de jumătate din dezbatere, aceasta ar putea fi replica de până acum a serii, comentează BBC.

UPDATE – Biden respinge afirmația lui Trump despre acțiunile sale de combatere a crizei climatice

Președintele Joe Biden a respins afirmația fostului președinte Donald Trump că a luat măsuri pentru a combate criza climatică.

Întrebat dacă va lua măsuri pentru a aborda schimbările climatice în al doilea mandat, Trump nu a răspuns imediat la întrebare. Solicitat din nou de moderatorul CNN Dana Bash, Trump a răspuns că vrea „apă curată absolut imaculată” și „aer absolut curat”.

„Și am avut-o”, a spus Trump. „Am avut cele mai bune numere vreodată.”

Biden, ca răspuns, a spus: „Nu știu unde naiba a fost. Ideea că orice a spus el este adevărat.”

„Pretinde că a făcut ceva pentru a avea cea mai curată apă? Cea mai curată apă? Nu a avut nimic de făcut pentru mediu”, a spus Biden.


Biden a mai susținut că Trump a vrut să anuleze toate acțiunile pe care le-a întreprins până acum.

 UPDATE – Trump îl acuză pe Biden că se comportă "ca un palestinian"

Fostul preşedinte republican Donald Trump l-a acuzat joi pe rivalul său democrat Joe Biden că se comportă "ca un palestinian" în cadrul conflictului dintre Israel şi Hamas.

"A devenit ca un palestinian, dar ei nu-l plac pentru că este un palestinian foarte rău. Un (palestinian) slab", a afirmat Trump în timpul primei dezbateri dintre cei doi candidaţi la prezidenţialele din noiembrie. 

UPDATE - Trump dă vina pe politicile de imigrare ale lui Biden pentru crime violente în SUA

Fostul președinte Donald Trump a susținut că americanii „traiesc chiar acum într-un cuib de șobolani” din cauza criminalității în creștere în țară, pe care a asociat-o cu intrarea mai multor imigranți.

„Ne ucid oamenii din New York și California și fiecare stat din Uniune pentru că nu mai avem granițe”, a spus el.

Trump l-a învinuit pe Biden și ceea ce el a numit „crima imigranților Biden” pentru această problemă.
„Ne ucid cetățenii la un nivel pe care nu l-am mai văzut niciodată”, a spus fostul președinte.

El a menționat moartea lui Jocelyn Nungaray , în vârstă de doisprezece ani , care a fost găsită moartă într-un pârâu la începutul acestei luni. Trump a spus că s-a întâlnit recent cu familia lui Nungaray.

Un anumit context: Trump repetă afirmațiile anterioare conform cărora SUA sunt „depășite” de o „nouă formă” de criminalitate, dar datele sugerează că în 2023 SUA se aflau la cea mai scăzută rată a criminalității violente din ultimii 50 de ani, pe fondul unei ascuțite scăderea omuciderilor .
 

UPDATE - Candidații își reproșează reciproc înregistrările în materie de imigrație

Cele mai recente sondaje arată că imigrația este o problemă cheie pentru alegătorii americani din aceste alegeri.


Politicile și retorica în materie de imigrație ale președintelui Joe Biden și ale fostului președinte Donald Trump asupra imigranților rămân foarte diferite.

Iată ce trebuie să știți:

• Despre retorică: Trump folosește în mod obișnuit retorica pentru a demoniza migranții și solicitanții de azil ca fiind dintr-o clasă criminală sau parte a unei invazii coordonate a SUA, deși nu există dovezi care să susțină aceste afirmații. Între timp, chiar dacă Biden a adoptat autoritatea din spatele politicii lui Trump de a limita trecerile solicitanților de azil , el a promis că nu va adopta retorica lui Trump. „Nu mă voi referi niciodată la imigranți ca otrăvind sângele unei țări”, a spus Biden la Casa Albă.

UPDATE - Preşedintele Biden a părut să-şi piardă pentru un moment şirul gândurilor

În timpul unui schimb de replici despre miliardarii care trebuie să plătească mai multe taxe şi despre îngrijirea copiilor. Biden a părut să aibă probleme în a finaliza unul dintre răspunsurile sale, iar apoi a făcut o gafă.


"Dacă am învinge în cele din urmă Medicare", a spus el, înainte de a fi întrerupt de moderatorul Jake Tapper pentru că i se terminase timpul.

"El a învins Medicare. A bătut-o până la moarte", a glumit Trump. "Distruge Medicare", a adăugat agresiv fostul preşedinte. Trump l-a acuzat, de asemenea, pe Biden că aproape a "şters" securitatea socială din cauza "milioanelor" de migranţi de la frontiera sudică. "Ce s-a întâmplat cu ţara noastră este de necrezut", a adăugat el.

UPDATE - Trump numește retragerea din Afganistan „cea mai jenantă zi” din istoria țării

Fostul președinte Donald Trump a numit retragerea trupelor de către președintele Joe Biden din Afganistan „cea mai jenantă zi din istoria vieții țării noastre”.

„Ieșeam din Afganistan, dar ieșeam cu demnitate, cu putere, cu putere”, a spus Trump.
 
UPDATE - Candidații discută despre economie. Iată lucruri cheie de știut

Președintele Joe Biden le-a spus alegătorilor americani că economia este în plină expansiune și nu s-a descurcat niciodată mai bine – chiar dacă, așa cum spune adesea, mai sunt lucruri de făcut.

Dar din punctul de vedere al fostului președinte Donald Trump, „economia se prăbușește” și este într-o dezordine totală, așa cum a spus el la un miting recent de campanie din Wisconsin.
 
Biden a declarat că a moştenit o economie în haos şi şi-a apărat bilanţul în acest domeniu. Biden a declarat că atunci când Trump a părăsit funcţia, economia era în dezastru. "Am creat 15.000 de noi locuri de muncă... avem 800.000 de noi locuri de muncă în producţie", a spus Biden. "Mai sunt multe de făcut. Oamenii din clasa muncitoare sunt încă în dificultate", a spus actualul şef al Casei Albe.

Imediat a fost contrazis de Donald Trump, care a spus că Biden face afirmaţii false când spune că inflaţia era de 9 la sută când a preluat mandatul.

 

UPDATE - Cei doi concurenţi au apărut în platou. Joe Biden este primul care răspunde la o întrebare pusă de moderatori.

------------

 Dezbaterea prezidențială CNN durează 90 de minute, fiind prima dintre un preşedinte în exerciţiu şi un fost preşedinte, și este difuzată la ora locală 21:00 (vineri, ora 04:00, ora României). Este de aşteptat să atragă o audienţă uriaşă. Un număr record de 84 de milioane de persoane au urmărit prima dezbatere a lui Trump în 2016 împotriva lui Hillary Clinton, iar 73 de milioane prima dezbatere Biden-Trump din 2020.

Ambii politicieni intră în dezbaterea de la Atlanta cu vulnerabilităţi politice care prezintă un amestec de riscuri şi oportunităţi. Dezbaterea are loc mult mai devreme decât în mod normal - cu mai mult de patru luni înainte de ziua alegerilor din 5 noiembrie - şi în contextul în care sondajele de opinie naţionale arată că cei doi sunt la egalitate, notează Reuters, citată de News.ro.

Mizele celei mai timpurii dezbateri electorale

De asemenea, confruntarea are loc într-un moment de polarizare extremă şi de anxietate profundă în rândul alegătorilor cu privire la starea politicii americane. Două treimi dintre alegători au declarat într-un sondaj Reuters/Ipsos din luna mai că sunt îngrijoraţi de faptul că după alegeri ar putea urma violenţe, la aproape patru ani după ce o mulţime de susţinători ai lui Trump a luat cu asalt Capitoliul SUA.

Trump, în vârstă de 78 de ani, va urca pe scenă ca un infractor care încă se confruntă cu încă trei cazuri penale, inclusiv acuzaţii legate de eforturile sale de a anula alegerile din 2020. Fostul preşedinte, care a sugerat că îşi va pedepsi inamicii politici dacă va fi ales, va trebui să demonstreze alegătorilor indecişi că nu reprezintă o ameninţare mortală la adresa democraţiei, aşa cum afirmă Biden.

Biden, în vârstă de 81 de ani, este supus unei presiuni intense pentru a evita poticnirile verbale şi pentru a oferi o prestaţie puternică în cadrul dezbaterii, după luni de zile în care republicanii au afirmat că facultăţile sale mintale s-au diminuat odată cu vârsta.

Amândoi candidaţii au marje reduse de a face greşeli, iar campania adversă va profita probabil de orice eroare ca să o prezinte drept o dovadă a declinului cognitiv al adversarului.

Un referendum la adresa lui Biden

Aaron Kall, profesor la Universitatea din Michigan şi expert în dezbateri prezidenţiale, a declarat că aceasta "ar putea fi cea mai aşteptată şi mai importantă" dezbatere de până acum, având în vedere apropierea cursei, polarizarea politică profundă a ţării şi potenţialul unei gafe care să persiste în campanie. Pentru Biden în special, a spus el, un moment de confuzie sau uitare ar provoca "cicluri nesfârşite de ştiri" despre vârsta sa şi ar alimenta speculaţiile cu privire la un posibil înlocuitor înainte de Convenţia Naţională Democrată din august.

În timp ce sondajele naţionale arată o cursă la egalitate, Biden a rămas în urma lui Trump în sondajele din majoritatea statelor foarte disputate, iar recent şi-a văzut şters şi avantajul financiar, după ce Trump a fost condamnat în legătură cu plăţile disimulate făcute către o vedetă porno.

"Biden are nevoie de o schimbare a statu quo-ului, iar această dezbatere este cea mai bună oportunitate de până acum pentru a o face", a declarat Jacob Rubashkin, analist electoral la site-ul nepartizan Inside Elections. "În acest moment, alegătorii privesc această cursă mai mult ca pe un referendum asupra lui Biden decât ca pe o opţiune electorală, iar acesta este un teritoriu periculos pentru el. Dar, în cadrul dezbaterii, el poate accentua unghiul de contrast - iar Trump va fi şi el în centrul atenţiei", arată analistul.

Nici Biden, nici Trump nu sunt populari, iar mulţi americani rămân profund nehotărâţi cu privire la alegerile lor. Aproximativ o cincime dintre alegători spun că nu au ales un candidat, înclină spre un candidat terţ sau ar putea să nu participe la alegeri, potrivit celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos.

„Candidați oribili”

"Sunt candidaţi oribili", a declarat Kathy Elder, directoare de vânzări în vârstă de 59 de ani care a votat pentru Trump în 2016 înainte de a trece la Biden în 2020. Elder va urmări dezbaterea de joi pentru a încerca să decidă în ce direcţie să meargă în acest an, dar spune că se înfioară de fiecare dată când cei doi vorbesc, din motive diferite.

Când vine vorba de Biden, ea a spus: "Poate el să grăbească lucrurile şi să vorbească cu adevărat?" Cât despre Trump, ea se întreabă: "Ce naiba va ieşi din gura lui?"

Biden şi Trump au făcut puţine eforturi pentru a-şi ascunde antipatia reciprocă. În timpul primei lor dezbateri, din 2020, Trump a vorbit agresiv peste Biden, într-o prestaţie care a îndepărtat mulţi alegători.

CNN va încerca acum să evite discuţiile încrucişate prin închiderea microfoanelor candidaţilor atunci când nu este rândul lor să vorbească. Dezbaterea va avea loc, de asemenea, fără public şi niciunul dintre candidaţi nu are voie să aducă notiţe pregătite sau recuzită, deşi vor avea la dispoziţie un pix şi hârtie.

Consilierii lui Biden speră că dezbaterea va sublinia rolul lui Trump în ameninţarea accesului la avort, îl va portretiza drept un pericol pentru normele democratice şi le va reaminti alegătorilor de mandatul adesea haotic al lui în perioada 2017-2021. Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, Michael Tyler, a declarat că dezbaterea va arăta contrastul dintre eforturile lui Biden de a-i ajuta pe americani şi "campania nebună de răzbunare şi favorizare" a lui Trump.

Trump se va concentra pe modul în care Biden a administrat problema frontierei de sud a SUA în faţa numărului record de imigranţi care o traversează ilegal, precum şi pe economie, în special pe inflaţie, punând totodată sub semnul întrebării leadership-ul său mondial într-o perioadă de război în Gaza şi Ucraina, au declarat consilierii lui Trump. "Joi seară va fi o mare oportunitate pentru preşedintele Trump de a-şi evidenţia puterea în raport cu slăbiciunea lui Joe Biden, de a evidenţia recordul său de succese faţă de bilanţul de eşecuri al lui Joe Biden", a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei sale, Karoline Leavitt.

A doua şi ultima dezbatere din campania din acest an este programată pentru luna septembrie. Biden şi Trump au fost de acord anterior să participe la dezbaterea CNN din Atlanta şi la o dezbatere din 10 septembrie difuzată de ABC News.

De ce dezbaterea din Biden și Trump va fi aparte

Dezbaterea foarte aşteptată din această noapte este rezultatul unor negocieri îndelungate între cele două echipe de campanie.

După mai multe luni de invective prin intermediul presei şi al reţelelor sociale, Donald Trump şi Joe Biden se vor afla faţă în faţă joi, 27 iunie, pe platoul CNN, pentru prima dată de la dezbaterile lor din campania din 2020.

Aflaţi la egalitate în sondaje, republicanul şi democratul au mize mari în cadrul acestui eveniment fără precedent din mai multe puncte de vedere. În primul rând, alinierea este excepţională: pentru prima dată în istoria Americii, o dezbatere prezidenţială va include un preşedinte în exerciţiu şi un fost şef de stat, relatează BFMTV.

În al doilea rând, momentul este aparte. Cei doi candidaţi se confruntă încă din vară, chiar înainte de a fi nominalizaţi oficial de către partidele lor respective. În mod normal, pretendenţii la Casa Albă aşteaptă toamna pentru a dezbate, aşa cum prevede Comisia pentru dezbateri prezidenţiale. Acest organism independent organizează din 1987 dueluri televizate între candidaţii la Casa Albă într-un mod foarte bine pus la punct. De obicei, sunt programate patru dezbateri, dintre care una între candidaţii la vicepreşedinţie. Anul acesta însă, Donald Trump şi Joe Biden au rupt pentru prima dată tradiţia. Cele două echipe de campanie au preferat să negocieze între ele pentru a se pune de acord asupra alegerii mijloacelor de comunicare, a datei şi a termenilor schimburilor de replici.

Regulile dezbaterii

Concret, dezbaterea va avea loc de la ora 4.00, ora României, în studiourile CNN din Atlanta, fără public. Cei doi candidaţi vor dezbate timp de 90 de minute. Ei vor sta în spatele unui pupitru, iar microfonul fiecăruia va fi tăiat atunci când vorbeşte celălalt. Acest lucru va evita haosul care a dominat primul lor duel televizat din precedentele alegeri prezidenţiale. Confruntat cu Donald Trump, care îl întrerupea mereu pe contracandidatul său, Joe Biden i-a spus în cele din urmă: "Vrei să taci, omule?"

Preşedintele american a câştigat o tragere la sorţi pentru a alege pe ce parte a scenei va sta şi dacă vrea să vorbească primul sau al doilea în timpul declaraţiilor finale. El a optat să stea pe partea dreaptă a ecranului, lăsându-i lui Donald Trump alegerea de a vorbi ultimul şi să încheie astfel dezbaterea.

Cei doi candidaţi nu vor avea telepromptere sau notiţe pregătite, dar li se va da ceva pe care să ia notiţe, precum şi o sticlă de apă. Ei nu vor putea vorbi cu echipele lor în timpul celor două pauze publicitare.

Schimbul de replici va fi găzduit de vedetele CNN Jake Tapper şi Dana Bash. Cei doi jurnalişti "vor folosi toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a se asigura că timpul alocat pentru declaraţii este respectat şi că dezbaterea este civilizată", asigură canalul de televiziune.

CNN şi-a autorizat rivalii să transmită simultan, cu logo-ul canalului şi fără comentarii din exterior. Aşadar, obişnuiţii Fox News nu vor trebui să schimbe canalul. Canalul preferat de conservatori va prefaţa dezbaterea cu două ore înainte cu editorialiştii săi Jesse Watters şi Sean Hannity, care atacă în mod regulat CNN, considerat un canal "anti-Trump" de către susţinătorii săi.

Nu vor exista declaraţii de deschidere din partea candidaţilor, dar acestora li se va permite o declaraţie finală de două minute, a confirmat CNN, potrivit The Washington Post. Biden va rosti primul declaraţia de încheiere, urmat de Trump.

Cele nouăzeci de minute de dezbatere vor începe atunci când se va răspunde la prima întrebare. Atunci când i se pune o întrebare, fiecare candidat va avea la dispoziţie două minute pentru a răspunde, care vor fi urmate de replici de un minut şi de răspunsuri la replici. Va mai exista un minut care poate fi folosit la discreţia moderatorilor. Va exista, de asemenea, o reamintire vizuală a timpului de răspuns. Luminile conectate la camerele CNN şi aflate în câmpul vizual al candidaţilor vor fi galbene atunci când un candidat mai are 15 secunde pentru a răspunde. Se vor aprinde intermitent în roşu atunci când mai au cinci secunde pentru a răspunde. Luminile vor deveni roşii fixe atunci când timpul lor a expirat.

În timpul unei vizionări în direct a scenei dezbaterii, CNN a arătat miecuri că două lumini de pe pupitrul fiecărui candidat vor deveni verzi atunci când microfonul acestuia este pornit. CNN a demonstrat, de asemenea, că atunci când microfonul unui candidat este oprit, orice comentariu al acestuia va fi foarte greu de înţeles de către telespectatorii dezbaterii.

Teme de urmărit

Condiţiile dezbaterii par să fie în avantajul lui Joe Biden, care are numai de câştigat de pe urma unei dezbateri argument contra argument, fără invective. Iar cererile sale au fost îndeplinite. Potrivit Politico, echipa liderului democrat a fost cea care a cerut să nu existe public, temându-se că o agitaţie l-ar deranja pe candidatul lor în vârstă de 81 de ani.

Vizavi de el, foarte bătăiosul Donald Trump va fi obligat să respecte cadrul convenit. "Nu va fi uşor pentru el. Lui Donald Trump îi place să spargă regulile, nu-i place să fie constrâns. El se simte mult mai în largul său în cadrul marilor reuniuni, unde poate să arunce în aer mulţimea", a declarat pentru BFMTV.com Olivier Richomme, profesor de civilizaţie americană la Universitatea Lumière Lyon-2.

Pentru Thierry Arnaud, editorialist la BFMTV şi fost corespondent în Statele Unite, Joe Biden are într-adevăr o carte de jucat. "Întrucât este foarte criticat pentru vârsta sa, dacă va reuşi să ţină piept lui Donald Trump timp de 90 de minute, va fi salutat pentru prestaţia sa. Dimpotrivă, dacă Donald Trump nu reuşeşte să îl zdrobească pe Joe Biden, aşa cum a promis, va exista dezamăgire", a explicat el în podcastul Washington Briefing.

Imigraţia, avortul, puterea de cumpărare, sprijinul pentru Ucraina, problemele juridice ale lui Donald Trump - cei doi candidaţi nu duc lipsă de subiecte pe care să se confrunte. Va oferi acest lucru alegătorilor şansa de a se hotărî? Potrivit lui Olivier Richomme, această dezbatere ar putea fi decisivă pentru "a-i convinge pe cei indecişi, în special în statele cu potenţial de schimbare a votului, unde câteva mii de voturi ar putea decide soarta alegerilor".

Articol recomandat de sport.ro
Reacția ungurilor după ce Italia, campioana europeană en-titre, a fost eliminată de la Euro 2024
Reacția ungurilor după ce Italia, campioana europeană en-titre, a fost eliminată de la Euro 2024
Citește și...
Confruntarea televizată Trump vs. Biden, show-ul anului în SUA. Ce schimbări-cheie s-au făcut în privința dezbaterii istorice
Confruntarea televizată Trump vs. Biden, show-ul anului în SUA. Ce schimbări-cheie s-au făcut în privința dezbaterii istorice

În această noapte are loc confruntarea televizată dintre Joe Biden, și Donald Trump, cu o miză majoră, pentru cursa prezidențială.

Prima dezbatere între Biden și Trump înaintea alegerilor prezidențiale va avea loc vineri. Ce cred alegătorii americani
Prima dezbatere între Biden și Trump înaintea alegerilor prezidențiale va avea loc vineri. Ce cred alegătorii americani

Americanii se pregătesc pentru unul dintre cele mai importante momente politice ale acestei veri: prima dezbatere live între cei doi candidați la Casa Albă, Joe Biden și Donald Trump, care va putea fi urmărită pe stirileprotv.ro.

Ucraina ar reacționa negativ faţă de un plan de oprire a războiului schiţat de consilierii lui Trump. Ce spune Zelenski
Ucraina ar reacționa negativ faţă de un plan de oprire a războiului schiţat de consilierii lui Trump. Ce spune Zelenski

Ajutorul militar american pentru Ucraina ar urma să fie folosit drept argument pentru negocierile de pace, dacă Donald Trump va fi ales din nou președinte al Statelor Unite.

Recomandări
Români prinși într-un incendiu amplu de vegetație în Kusadasi, Turcia. „Toată lumea era panicată, toată lumea țipa”
Români prinși într-un incendiu amplu de vegetație în Kusadasi, Turcia. „Toată lumea era panicată, toată lumea țipa”

Incendiile puternice de vegetație pun în pericol viața turiștilor și în această vară. În stațiunea Kușadasî, din Turcia, unde sunt și mulți români, focul s-a apropiat amenințător de zonele locuite.

Salariul minim brut este de 3.700 de lei de luni, 1 iulie. Cum se traduce asta în câștigul net pentru 760.000 de salariați
Salariul minim brut este de 3.700 de lei de luni, 1 iulie. Cum se traduce asta în câștigul net pentru 760.000 de salariați

Salariul minim crește la suma de 3.700 de lei, valoare brută garantată în plată, de luni, 1 iulie, prin decizia Guvernului.

Emoții și pregătiri pentru marele meci al României cu Olanda, de la EURO 2024. Fanii români, marș special în Munchen
Emoții și pregătiri pentru marele meci al României cu Olanda, de la EURO 2024. Fanii români, marș special în Munchen

Naționala pregătește meciul de marți cu Olanda din optimile EURO 2024. În timp ce jucătorii se antrenează, suporterii își fac și ei încălzirea.