Trump îl acuză pe Biden că l-a menajat pe Putin la summit. „O zi bună pentru Rusia”
Fostul preşedinte american Donald Trump nu a apreciat modul în care s-a desfăşurat miercuri summitul pe care Joe Biden l-a avut cu preşedintele rus Vladimir Putin la Geneva, caracterizând această întâlnire drept ''o zi bună pentru Rusia''.
Trump, care a spus odată că are mai multă încredere în Putin decât în serviciile secrete americane, a estimat într-o dezbatere la postul Fox News că Biden i-a făcut preşedintelui rus un cadou oferindu-i un rol de principal protagonist pe scena mondială, relatează agenţia DPA.
''Noi (SUA n.red) nu am obţinut nimic. I-am oferit un rol foarte mare Rusiei, iar pentru noi nimic'', crede fostul preşedinte republican.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
''A fost o zi mare pentru Rusia (...) Nu văd cu ce ne-am ales noi'' din această întâlnire, a adăugat el.
Părerea sa este împărtăşită şi de alţi politicieni republicani, ce remarcă faptul că Putin nu a făcut nicio concesie majoră la summitul cu Biden.
În perioada când a fost preşedinte, Trump a avut şi el un summit cu Putin, la Helsinki în 2018, având atunci şi o conferinţă de presă comună cu liderul de la Kremlin, ceea ce nu s-a mai întâmplat la summitul de miercuri, unde cei doi lideri au avut apariţii separate în faţa presei. La acea conferinţă de presă, Trump chiar i-a luat apărarea lui Putin în faţa acuzaţiilor serviciilor secrete americane conform cărora Rusia s-ar fi amestecat în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016.
Biden şi Putin au încercat după summit să evidenţieze atmosfera pozitivă în care s-a desfăşurat întâlnirea pe care au descris-o drept constructivă, deşi nu au anunţat nimic semnificativ în afară de reîntoarcerea la post a ambasadorilor rus şi american la Washington şi, respectiv, Moscova, sau revenirea la masa negocierilor pentru reducerea arsenalelor nucleare.