Trump, discuții cu oficialii din Armată despre criza din Siria: ”Suntem pregătiţi să oferim toate opţiunile militare”

Dată publicare: 12-04-2018 08:13
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Statele Unite nu au decis încă dacă vor ataca Siria, drept răspuns la presupusul atac chimic de sâmbătă.

Preşedintele Trump a purtat miercuri discuţii cu înalţi oficiali din armată, însă o lovitură nu este bătută în cuie, după cum a anunţat miercuri seară purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

În acest timp, s-a tot înteţit retorica ameninţătoare între Statele Unite şi Rusia, principalul aliat al Damascului.

După ce a avertizat Rusia, pe Twitter, să fie pregătită pentru rachetele americane "drăguţe, noi şi deştepte", care vor lovi Siria, Donald Trump i-a primit la Casa Albă pe secretarul Apărării şi pe şeful Statului Major American.

James Mattis, secretarul american al Apărării: Încă verificăm ce s-a întâmplat, la fel şi aliaţii noştri.

ReporterE armata pregătită în momentul de faţă pentru un atac armat, dacă preşedintele cere asta?

James Mattis, secretarul american al Apărării: Suntem pregătiţi să oferim toate opţiunile militare, dacă este cazul, la solicitarea preşedintelui.

În acest timp, partenerii britanici dădeau de înţeles că s-ar putea alătura unei lovituri militare franco-americane, menite să pedepsească regimul Assad pentru un presupus atac chimic asupra rebelilor dintr-o suburbie a Damascului.

Theresa May, premierul Marii Britanii: "Toate dovezile indică faptul că regimul sirian e responsabil pentru atacul chimic. Colaborăm cu aliaţii noştri cei mai apropiaţi ca să ne asigurăm că cei responsabil vor da socoteală."

Oficiali ruşi au avertizat în mai multe rânduri că orice atac armat asupra Siriei va primi un răspuns pe măsură. Bateriile ruse de la cele două baze pe care Moscova le are pe teritoriul sirian vor doborî rachetele occidentalilor, după care vor lua în vizor lansatoarele, au ameninţat ruşii.

Cristian Diaconescu, analist politica internaţională: "La nivel de retorică, de declaraţii, s-a ajuns într-o zonă care până în acest moment n-a mai fost atinsă vreodată şi nu face decât să tensioneze şi mai mult ce se întâmplă. Eu cred, însă, ca mai exista şi alte canale de comunicare."

Miercuri, în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii străini proaspăt ajunşi la Moscova, Vladimir Putin a încercat să detensioneze discursul ameninţător din ultimele zile.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Situaţia din lume e tot mai haotică. Cu toate acestea, noi sperăm că bunul simţ va prevala şi relaţiile internaţionale vor deveni constructive."

Un parlamentar rus a prezentat situaţia într-o altă lumină.

Vladimir Jirinovschi, liderul Partidului Democrat din Rusia: "Trump vrea să-şi testeze armele şi noi suntem forţaţi să apărăm Siria. Vom vedea dacă sistemul nostru de apărare anti-aerian e suficient de puternic. Eu cred că 99 la sută din rachete americane vor fi doborâte. Iar americanii îşi vor da seama că cele mai noi rachete ale lor nu sunt suficient de bune pentru un viitor război. Iar noi vom aprecia că sistemele noaste sunt excelente."

Pe teren, conducerea de la Damasc a început să-şi pună forţele militare la adăpost de un posibil atac armat şi eliberează principalele baze militare şi aeroporturi. Iar ruşii şi-au trimis în larg navele de război care se aflau în portul sirian Tartus.


VIDEO PROTVPLUS.RO