Trei ani de la cutremurul din Japonia. Mii de japonezi, inca disparuti, iar centrala nucleara Fukushima, la fel de nesigura
Japonezii comemoreaza marti trei ani de la tripla tragedie care a avut loc pe 11 martie 2011 - un cutremur, urmat de un tsunami si un accident nuclear - in care au murit peste 18.000 de persoane, relateaza AFP, citata de Mediafax.
La ora locala 14.46 (7.46, ora Romaniei), ora la care a avut loc cutremurul cu magnitudinea 9, in largul coastelor de nord-est, un moment de reculegere a fost respectat in intreg arhipelagul, dar mai ales in regiunile sinistrate din nord-est.
Peste 18.000 de persoane au fost luate de valul urias care s-a abatut asupra litoralului, devastand prefecturile Miyagi, Iwate si Fukushima, un nume care pentru multi a devenit sinonim cu dezastrul atomic.
Nimeni nu a decedat din cauza exploziilor de hidrogen si radiatiilor degajate de la complexul atomic in orele si zilele care au urmat, insa 1.650 de persoane au murit in cursul evacuarii sau din cauza unei degradari brutale a vietii cotidiene.
Trei ani au trecut de atunci, dar avand in vedere evolutia la instalatia nucleara devastata, pe teren, reconstructia intarzie, iar corpurile victimelor inca nu au fost gasite toate.
Aproximativ 270.000 de persoane nu au putut sa se intoarca la casele lor, distruse de valul seismic sau devenite de nelocuit din cauza radioactivitatii. Peste 100.000 de persoane, multe in varsta, traiesc in continuare in locuinte provizorii din prefabricate, suferind din cauza promiscuitatii.
In pofida promisiunilor repetate ale Guvernului, multi risca sa fie mutati abia in cativa ani. Doar 3,5% dintre casele promise au fost construite in provinciile Iwate si Miyagi.
"Sunt hotarat sa accelerez reconstructia", a declarat luni premierul Shinzo Abe in Parlament. "Revenirea Japoniei nu va avea loc fara punerea pe picioare a regiunilor devastate", a continuat el.
Sinistratii au mai auzit, din pacate, aceste cuvinte si asteapta in continuare ca ele sa devina fapte. Unii dintre fostii locuitori din zona Fukushima nu vor mai reveni vreodata acasa, deoarece nu vor fi autorizati sau nu vor, din cauza fricii de o contaminare radioactiva.
"Este imposibil sa revii. Cu aceasta centrala (nucleara) alaturi... Desfiintarea necesita ani si ani", se plange Morihisa Kadoya, un fost locuitor de la Namie.
Unii merg pana la a se opune anularii interdictiei revenirii, in continuare in vigoare, in cea mai mare parte a comunelor evacuate, deoarece sfarsitul acestei masuri poate insemna oprirea platii unor indemnizatii catre cei care opteaza sa se intoarca la fostele locuinte.
Potrivit unei anchete a postului public NHK, 95% dintre japonezi se declara anxiosi din cauza situatiei de la centrala avariata Fukushima Daiichi, iar 80% sunt de parere ca rolul energiei nucleare este necesar sa fie redus cat mai mult posibil.
Guvernul a decis sa repuna in functiune reactoarele considerate sigure de catre Autoritatea de reglementare in domeniul nuclear, promitand totodata o crestere a utilizarii energiei regenerabile care, in prezent, detine o pondere de cateva procente.