Transplantul de rinichi, o operatie aproape de rutina!
Singura problema, pentru bolnav si pentru medici, este gasirea unui donator. De obicei, acesta este ales dintre rudele pacientului, dar ce te faci daca nimeni din familie nu e compatibil?
Americanii au pus la punct un sistem care se numeste "schimb de rinichi" si care salveaza vieti. Iata cum functioneaza: se pleaca de la premisa ca, daca un donator nu este compatibil cu un pacient, nu este exclus sa poata dona totusi altui pacient.
Asa ca, daca pacientul numarul 1 nu poate primi un organ de la niciuna dintre rudele lui, acestea sunt supuse la teste pentru a vedea daca pot dona altui pacient. In caz de esec, in ecuatie e introdus pacientul numarul 3 si rudele acestuia. Si tot asa.
Pana in prezent, cel mai mare lant de schimburi de rinichi a numarat nu mai putin de 13 pacienti. Pentru chirurgi, au fost 26 de operatii care au tinut 6 zile.
Tom ar fi vrut sa ii doneze un rinichi sotiei sale, iar Roxanne ar fi trebuit sa primeasca unul de la cineva din familia ei. Nu s-a putut, dar rinichiul lui Tom s-a dovedit salvator pentru Roxanne. La randul lui, tatal ei a donat un rinichi altui pacient. Sotia lui Tom a primit si ea un rinichi de la o ruda a unui al treilea pacient.
Tom si Roxanne locuiesc la mare distanta si probabil ca nu s-ar fi cunoscut niciodata. Acum insa, acesti oameni sunt legati pe viata.