Tot mai multe infectări cu tulpina britanică a Sars-CoV-2. Expert italian: „Sistemul medical va fi din nou îngenuncheat”
În Germania, numărul de infectări cu tulpina britanică a Sars-CoV-2 se dublează în fiecare săptămână, iar tendința se confirmă și în Franta, Italia sau Danemarca.
Din această cauză, Comisia Europeană a lansat un proiect ce prevede stimulente pentru detectarea și evaluarea noilor variante, accelerarea aprobării vaccinurilor adaptate și creșterea capacității de producție.
Pe de altă parte, autorităţile de la Vatican au transmis celor câteva mii de angajaţi din Cetatea Sfântă că își pot pierde locurile de muncă dacă refuză să se vaccineze anti-COVID-19 fără să prezinte motive medicale legitime.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jens Spahn, ministrul german al Sănătății: „Incidenta infectărilor cu tulpina Kent a crescut de la 6% la 22% în ultimele două săptămâni. Aşadar, incidența se dublează în fiecare săptămână, o tendinţă observată şi în alte ţări. Ne putem aştepta ca în curând să devină varianta dominantă în Germania”.
Pentru a contracara apariţia unor focare cu noile variante ale virusului, Germania plănuieşte ca, din martie, să ofere periodic teste antigen gratis întregii populaţii.
Şi medicii italieni au constatat o creştere abruptă a numărului de infectări din cauza tulpinii britanice, care este cu cel puţin 35% mai contagioasă.
Alberto Albani, coordonator regional în combaterea Covid-19 din Abruzzo: „Am detectat prima oară tulpina britanică în regiunea noastră cu trei săptămâni în urmă. De atunci s-a răspândit considerabil, mai ales în Pescara şi Chieti, oraşe cu densitate a populaţiei foarte ridicată. Nu doar că se răspândeşte mai rapid, dar îi afectează mai ales pe tineri şi chiar copii de şcoală. Şi boala este mai agresivă, ceea ce duce la creşterea numărului de spitalizări. Anticipez că sistemul medical va fi din nou îngenuncheat. Ştiu că pică prost ce spun, din cauza implicaţiilor economice, dar cred că numai o carantină naţională strictă de trei săptămâni poate bloca răspândirea tulpinii britanice”.
Dacă în primele zile ale anului, varianta britanică reprezenta doar 3,7% dintre cazurile de COVID din Danemarca, acum apare în 45% dintre testele pozitive.
Şi peste Ocean, experţii se tem că răspândirea accelerată a noilor tulpini ar putea compromite recentul progres în controlarea pandemiei. Deja varianta sud-africană a fost detectată în nouă state. După apariţia acestei variante în Zambia, media zilnică de îmbolnăviri a crescut de 16 ori în câteva săptămâni.
Producătorii Pfizer şi Moderna dau asigurări că vaccinurile lor sunt eficiente şi împotriva tulpinii sud-africane. Rămâne însă problema dozelor disponibile.
Bill de Blasio, primarul orașului New York: „Azi-mâine, rămânem fără doze. Suntem într-o situaţie ridicolă. Avem capacităţi masive de a vaccina populaţia, am putea imuniza cu sute de mii mai mulţi oameni în fiecare săptămână”.
Până acum, au fost complet vaccinaţi doar 5% dintre americani.
În acest timp, Israelul, fruntaşul campaniei de vaccinare, a imunizat 45% din populaţie cu prima doză şi 30% şi cu ambele doze. După câteva zile de apatie, israelienii au intensificat ritmul vaccinării, motivaţi şi de strategia autorităţilor.
Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: „Cei care au paşaport de vaccinare se vor putea duce la cinema, la meciuri de fotbal ori baschet. Cei care nu au certificate de vaccinare, nu vor avea acces”.
Sursa: Pro TV
Etichete: italia, coronavirus, germania, tulpina britanică,
Dată publicare:
18-02-2021 18:55