"Tortura mentala" la care e supusa Iulia Timosenko. "In fiecare zi, mi-e teama ca va muri". VIDEO

Dată publicare: 11-11-2012 09:51
Dată actualizare: 14-11-2012 06:47


Iulia Timosenko

Un fost premier arestat, fraude acuzate in jurul ultimelor alegeri, un scenariu similar cu lumea lui George Orwell si un strigat de ajutor din partea unei fete care se teme ca mama ei ar putea muri in fiecare zi.

Acestea sunt cuvintele cheie care definesc atmosfera de zi cu zi din Ucraina. Cu fostul premier Iulia Timosenko incarcerat intr-o zona recunoscuta drept "Siberia Ucrainei", dupa cum o descriu ziaristii britanici de la Daily Mail, tensiunea din Ucraina persista, alimentata atat de rezistenta actualului regim condus de Viktor Ianukovici, dar si de presiunile puse de fiica Iuliei, Evghenia Timosenko.

"Filmarea din iad cu mama mea intr-o inchisoare Orwelliana.", este titlul unui articol publicat astazi in Daily Mail, in care Evghenia Timosenko isi povesteste drama de a trai in fiecare zi cu teama ca ar putea sa nu-si mai vada niciodata mama.

iulia timosenko
"Zilnic, Evghenia se teme ca Iulia Timosenko ar putea muri", scriu ziaristii britanici, care citeaza: "Cel mai devreme cand o pot vedea este ora 12:00. Pana la acea ora, fiecare zi este critica. Ea nu are cum sa ne contacteze. Daca ceva i s-ar intampla, nimeni nu ne-ar anunta. Probabil ar incerca intai sa-si acopere urmele. In fiecare dimineata ma trezesc cu un sentiment de spaima. Pana cand eu - sau cineva apropiat mie - nu merg sa o vad, acea spaima nu dispare.", spune Evghenia Timosenko.

"Fratele cel mare" (Big Brother) din lumea lui George Orwell este cat se poate de real in celula Iuliei Timosenko.

"Sunt cel putin sase camere care inregistreaza fiecare minut din viata fostului lider al Ucrainei. Iar aceasta invadare grosolana la intimitate a fost depasita dupa ce in urma cu o luna o filmare cu Iulia a fost postata pe internet intr-o campanie de umilire publica, pe perioada alegerilor parlamentare." - Daily Mail.

iulia timosenko
"Mama mea este supravegheata 24/24. Este o tortura mentala. Incearca sa-i sparga spiritul, s-o faca sa renunte si sa spuna ca pleaca din politica."

"Este izolata de familie, colegi si prieteni, nu i se da acces la un telefon. Este ilegal sa-i negi cuiva accesul la un telefon. In orice clipa, in celula, este supravegheata de acele camere, care au devenit tot mai numeroase de la arestare si pana astazi."

"I-am luat un fizioterapeut pentru problemele la spate, dar asta inseamna ca trebuia sa se dezbrace. Avea o camera deasupra patului, iar mama mea a intrebat daca poate fi acoperita acea camera. Ei au refuzat, asa ca si ea a refuzat sa mai faca tratamentul."

"De fiecare data cand gasesc un colt in care ea se poate face nevazuta, mai introduc o camera de supraveghere. Sa va spun eu ce este cu adevarat drastic in aceste masuri. Un gardian i-a aratat o camera secreta, deasupra dusului. Ei o pot vedea oricand, chiar si in dus, pe toaleta, oriunde." - Eveghenia Timosenko.

Ingrijorarile Evgheniei au crescut odata cu data de 29 octombrie, cand Iulia a anuntat ca intra in greva foamei, pentru a denunta fraudele electorale din Ucraina.

"Starea Iuliei Timosenko s-a inrautatit brusc. Nu se mai poate ridica", a declarat avocatul Oleksandr Plahutiuk, dupa ce a vizitat-o la spitalul public din Harkiv.

"Va continua greva foamei pana cand autoritatile vor recunoaste falsificarea alegerilor", a spus el.

iulia timosenko
Autoritatile ucrainene par sa fie preocupate de starea de sanatate a Iuliei Timosenko. Administratia penitenciarelor a indemnat-o sa renunte la greva foamei.

Pana atunci insa, fiica acesteia incearca sa intre in audienta la prim-ministrul britanic, Cameron, pentru a se face ascultata.

"De la arestare, am intalnit atatia inalti oficiali si presedinti, din Spania, Grecia, Italia, Germania, Suedia. Toti si-au aratat sprijinul. Poate prin acest interviu voi putea atrage atentia Prim Ministrului britanic, sa se intalneasca cu Ianukovic si sa discute despre aceasta problema. Eu inca incerc sa aflu care este pozitia guvernului britanic in aceasta privinta."

Iata inregistrarea cu Iulia Timosenko postata pe Youtube in data de 19 octombrie 2012. Toate filmarile au fost realizate cu ajutorul camerelor de supraveghere din celula fostului premier ucrainian.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO