Tinerii din Israel refuza armata obligatorie din motive etice. "Nu vreau sa-mi respect tara, vreau sa respect oameni"
Toti tinerii israelieni, si fete si baieti, fac obligatoriu armata. In ultimii ani insa, unii refuza recrutarea din motive etice si de constiinta, desi stiu ca vor ajunge la inchisoare.
Armata israeliana refuza sa spuna cati sunt cei ce refuza sa-si faca stagiul militar. De curand insa, un grup de 130 de tineri au trimis o scrisoare guvernului explicandu-si refuzul si criticandu-i politica.
Udi Segal, in varsta de 19 de ani, e fericit sa-si vada parintii la poarta inchisorii, unde a fost trimis pentru ca nu vrea sa faca armata. Dar Udi a iesit numai pentru un weekend si abia la intoarcere va afla cat mai are de stat in inchisoare. A crescut intr-un kibbutz si a fost la o scoala mixta, cu elevi arabi si israelieni. E israelian, dar spune ca si el traieste sub ocupatie.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
''Din cauza ocupatiei, traiesc intr-o societate militara, violenta si sovinista. Stiu ca gestul meu nu va pune capat ocupatiei, dar sper sa-i faca pe oameni sa se gandeasca de doua ori'', spune tanarul.
Udi tine sa precizeze ca nu e de partea Hamas, despre care crede ca saboteaza de fapt cauza palestiniana. E impotriva violentei - dinspre orice parte ar veni ea.
''Nu vreau sa-mi respect tara si sa fiu patriot. Vreau sa respect oameni, nu tari'', a mai spus acesta.
Udi are doi frati care sunt in armata, iar unul dintre ei participa chiar la operatiunile din Gaza. Are insa si prieteni care ii impartasesc punctul de vedere. Desi nu sunt foarte multi, ei spera sa influenteze dezbaterea din tara si sa contribuie la construirea unei societati mai deschise.