The Washington Post: Falsa isterie creată în jurul evacuării civililor din Ucraina
The Washington Post analizează evacuarea civililor din Ucraina, despre care spune că a fost zugravită ca fiind înfricoșătoare de către sepratiștii ruși, dar că oamenii nu au simțit deloc astfel realitatea din teren.
“Piesa centrală a fost o evacuare în masă a femeilor, copiilor și a bătrânilor din regiunile separatiste, declanșând cozi lungi la bancomate și benzinării, vineri. Televiziunea de stat rusă a marșat împotriva războiului fals, difuzând filme cu autobuze care pleacă, arestări de presupuși spioni, difuzând și declarația președintelui Vladimir Putin conform căruia ar fi în desfășurare un genocid”, notează The Washington Post.
Sursa citată susține, totuși, că efortul separatiștilor de a crea o isterie totală nu a dat roade.
Femeie din Donețk: Totul este în regulă
“Locuitorii republicilor separatiste au fost la fel de sceptici ca oricine cu privire la afirmațiile conform cărora, forțele ucrainene sunt gata să atace și să încerce să recupereze teritoriul în războiul de opt ani cu luptătorii separatiști susținuți de ruși”, scriu jurnaliștii.
„Totul este în regulă”, a spus o femeie din regiunea separatistă Donețk – care se numește Republica Populară Donețk, precizează The Washington Post– care a trecut sâmbătă printr-un punct de control în Rusia.
„Nu erau mulți oameni la punctul de control”, a spus femeia, care a vorbit sub protecția anonimatului pentru a evita eventualele repercusiuni ale oficialilor separatiști.
Un oficial rus a susținut că 35.000 de persoane au fost evacuate în Rusia până sâmbătă la prânz, un număr care ar fi necesitat mai mult de 1.000 de călătorii cu autobuzul, notează The Washington Post..
Femeia spune că a văzut aproximativ 20 de autobuze cu o capacitate de 22 de locuri intrând în Rusia când trecea în regiunea Rostov, din sudul Rusiei, sâmbătă dimineață. Nu erau cozi lungi de autobuz, a mai spus. Mai mult, aplicațiile de trafic au arătat trafic ușor pe drumurile din regiunile separatiste până la Rostov.
Femeie: Nimeni nu se pregătește să atace
Ziarul RBK, un ziar independent rus, a raportat că 3.384 de persoane au părăsit zonele separatiste până sâmbătă la prânz.
Femeia a spus că mulți oameni nu voiau să plece.
„Unii oameni au intrat în panică, dar majoritatea s-au calmat și nu voiau să meargă nicăieri”, a spus ea.
„Sincer, nu am senzația că cineva atacă pe cineva”, a spus femeia. „Nici Ucraina, nici Rusia. Nimeni nu se pregătește să atace”, a punctat ea.
Și alte persoane au creionat acceeași imagine, contrazicând versiunea oficială - cum ar fi afirmația purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, conform căreia Ucraina comite „crime împotriva umanității”.
Civilii ar fi fost motivați de banii oferiți de Putin
Și alte persoane care se aflau sâmbătă în zonele separatiste au spus că situația este calmă și că nu erau semne de o evacuare majoră. Mai multe persoane intervievate au spus că cei plecați au fost motivați și de plata celor 10.000 de ruble (114 euro) oferite la sosirea în Rusia de către guvern.
Un vânzător de 55 de ani din Donețk a declarat, prin telefon, că evacuarea „nu a fost activă. Nu este panică în oraș. Oamenii nu vor să părăsească teritoriul. Eu nu vreau să merg nicăieri. Ieri au fost mici cozi la benzinărie, dar acum au dispărut. De asemenea, nu sunt cozi în magazine. Afară e calm.”
„Totul este normal. Din câte văd, oamenii nu se tem și nu vor pleca”, a spus și proprietarul unei mici afaceri din Donețk.
„Noi am trecut prin asta în ultimii opt ani. Unii s-au grăbit la bancomate aseară (vineri seara) și la magazinele alimentare, dar astăzi totul a revenit la normal”, a spus Nikolai, un rezident din Donețk intervievat prin Telegram.
Activist: Evacuarea oamenilor a fost organizată special pentru a arăta 'atrocitățile' armatei ucrainene
„Evacuarea oamenilor a fost organizată special pentru a arăta 'atrocitățile' armatei ucrainene”, a declarat Yevgheni Vasiliev, un activist de la Kiev al grupului ucrainean Vostok SOS, care sprijină victimele conflictului armat din Ucraina. În prezent, el se află în estul Ucrainei, lucrând lângă linia frontului.
„Este ușor să scoți copiii din orfelinate sau bătrânii din casele de bătrâni. Nimeni nu-i întreabă nimic. Oamenii sănătoși la cap nu vor pleca”, a spus el.
El a adăugat că dezinformarea separatistă cu privire la explozii și atacuri atribuite Ucrainei a fost concepută pentru a-i intimida pe alții să plece. „Și parțial funcționează”, a punctat bărbatul.
The Washington Post precizează că metadatele unor clipuri ale unor lideri separatiști au indicat că acestea au fost realizate chiar și cu câteva zile înainte de începerea evacuarii civililor.